Kirjaudu ▼
 

Osa velkaantuu liikaa ja liian nopeasti – näin varaudut korkojen nousuun

Lauri Lähteenmäki
Osa velkaantuu liikaa ja liian nopeasti – näin varaudut korkojen nousuun
Nordea teki Taloussanomille esimerkkilaskelman siitä, kuinka paljon kuukausittain kannattaisi säästää korkojennousun varalle.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Finanssivalvonta (Fiva) patistaa suomalaisia varautumaan asuntolainojen korkojen nousuun.

Fivan johtajan Anneli Tuomisen mukaan riskinä on, että jotkut velkaantuvat liikaa ja liian nopeasti, kun jo negatiivisiksi painuneet markkinakorot ovat tehneet asuntolainoista ennätyksellisen halpoja.

Tuominen avasi näkemyksiään suomalaisten pankkien ja eläkevakuuttajien tilaa käsitelleessä katsauksessa Helsingissä maanantaina.

– Suomessa kotitalouksien velkaantumisaste on jo nyt suhteellisen korkea. Vaikka korkojennousu ei ole tämän hetken asia, siihen pitää pystyä varautumaan pitkällä aikavälillä, Tuominen sanoo Taloussanomille.

Korkojen nousuun kannattaa ennen kaikkea varautua mitoittamalla oma laina niin, että lyhennyksistä selviää, vaikka korot nousisivat. Sen ohella olisi hyvä panna rahaa sivuun pahan päivän varalle.

Näin korkojen nousu tuntuu kukkarossa

Nordean viime viikolla julkistama kysely kertoi, että suomalaiset varautuisivat korkojennousuun ennen kaikkea säästämällä.

Nordea teki Taloussanomille esimerkkilaskelman siitä, kuinka paljon kuukausittain kannattaisi säästää korkojennousun varalle.

Oletuksena on 100 000 euron laina 20 vuoden maksuajalla. Lyhennystapana on annuiteetti, eli lainaa maksetaan takaisin samansuuruisina maksuerinä.

Lähtökorko on 1,5 prosenttia, joka vastaa suunnilleen suomalaisten asuntolainojen nykyistä keskikorkoa.

Jos lainan kokonaiskorko nousisi 1,5 prosentista 3 prosenttiin, kuukausierän määrä nousisi noin 72 eurolla, eli sen verran pitäisi pystyä kuukaudessa panemaan säästöön kallistuneen lainan lyhentämiseksi.

Jos korko kasvaisi edelleen 3 prosentista 5 prosenttiin, säästösumma nousisi 150 euroon.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Kuukausisäästämisen ei kannata olla ainoa tapa varautua korkojennousuun, mutta se on hyvä lisä. Tärkeintä on aluksi mitoittaa asuntolaina omaa maksukykyä vastaavaksi niin, että pelivaraa on myös korkojennousulle, sanoo Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen Taloussanomille.

Kärkkäisen mukaan kenenkään ei kannata tuudittautua siihen, että markkinakorkoon sidotun oman asuntolainan kulut säilyisivät ennallaan koko laina-ajan.

– Tällä hetkellä laina-ajat ovat niin pitkiä, että korot tulevat väistämättä jossain vaiheessa nousemaan, Kärkkäinen sanoo.

Monen asuntolainassa on markkinakorko

Fivan Tuomisen mukaan yksinkertainen tapa varautua on myös lainan sitominen osittain tai kokonaan kiinteään korkoon.

Tuominen muistuttaa, että ylivoimainen enemmistö asuntolainoista on Suomessa sidottu vaihtuviin markkinakorkoihin.

Monissa muissa Euroopan maissa valtaosa lainoista on sen sijaan sidottu kiinteisiin korkoihin.

– Olen hieman ihmetellyt sitä, että Suomessa nämä kiinteäkorkoiset luotot eivät ole ainakaan toistaiseksi saavuttaneet jalansijaa asiakkaiden keskuudessa, Tuominen sanoi Finanssivalvonnan tilaisuudessa.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Tagit asuntokauppa

Kommentit (46)

Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Mulla oli taannoin kiinteä tasaerä, korko ja lyhennys oli aina saman suuruisia, laina aika venyy tai lyhenee jos korko muuttuu, lisäksi sovin nallepankin kaa, et lainaa sai kulutta lyhentää extraa, minkätakia otin mahdollisimman pitkän laina ajan eli halvan pakollisen osan ja lyhentelin sitä sit extraa vie parikertaa vuodessa aina 5-6ke kerralla.

Tällee se on mielestäni järkevin, jos tarvii äkkii rahaa johki muuhu, niin sen säästää helposti, ku alimitottaa sen pakollisen maksuerän, lisäksi pienet koron heilunnat ei vaikuta kk erään.
Anonyymi: Naurulokki 14.3.2016 17:31

Anonyymi
Juupa juu. Tätä mantraa on hoettu nyt vuodesta 2009. Vrautukaa korkonjen nousuun. Ostakaa korkokattoja. Korkojen nousu tuoaa teidät.

Niin kauan kuin Italian, Ranskan, Kreikan, Porugalin, Espanjan ja mekein kaikkien muiden euromaiden taloudet ovat umpi kuralla, ei korkojen nousua ole näkyvissä edes kaukaisessa horisontissa. Nyt ehtii kivasti lyhentelemään lainat pois seuraavan 10-15 vuoden aikana.

Tämä on sama petos puhua kohta tulevasta korkojen noususta kuin Lehman Brossin konkan jälkeen julkiset ennustukset mm. kansanedustaja Markku Ylipaavalniemeltä ja monilta muiltakin, että Helsingin asuntojen hinnat putoavat nyt 70%.

Monet saattoivat myydä hyvässä uskossa ja muuttaa vuokralle. Kuinka kävi.

Japanissa on tainnut olla kohta 30 vuotta normaali korkotaso. Joku muu olisi sen talouteen nähden epänormaalia. En usko että euroalueen näkymät ainakaan ovat parempia nyt.
Anonyymi: HuhHuhMitäSoopaa 14.3.2016 17:31

Anonyymi
Korot vain 5%. Eikö ne tuolla prosentilla ole tressitestattu? Eli kellään ei ois ongelmia hoitaa lainojaan ja me velattomatkin saataisiin pankissa lojuville masseille jonkun verran tuottoa kun osake ja rahastopelleily ei oikein nappaa...
Anonyymi: Velaton 14.3.2016 17:31

Anonyymi
Miten olisi maksaa laina pois ennen kun korot nousee?
Anonyymi: masterplan 14.3.2016 17:33

Anonyymi
Monelle kävi heikosti kun laina mitoitettiin tappiin ja seuraavana vuonna yhtiövastike nousi 400 eurosta 1000 euroon. Miksei pankit puutu asiaan? Annetaan vain lainaa tietämättä minkälainen murju on kysesssä.
Anonyymi: Lautakasa 14.3.2016 17:36

Anonyymi
FEDillä on yksi vaihtoehto nostaa korot läpi katon ja kaataa koko maailmantalous suorilta jaloin saaden kaikki niskaansa. Niin seuraa britit, jaappani kuin eu + muut maat koronnostoa.

ps. ranska sössi sitten tulevat iran kaupat joten lintukodon suuret maailman valloitukset jäi irakiin huonoin seurauksin, osallistujat tietää miten on asiat.
Anonyymi: kupla_uuno_parka 14.3.2016 17:36

Anonyymi
Nordea tässä vain piiloviestii että on tarvetta nostaa korkomarginaalia. Lappuja alkaa tippua ensikuussa kun kunnat hävisi oikeusjutun marginaalien nostossa. Nyt vuorossa yksityisasiakkaat.
Anonyymi: Veljka 14.3.2016 17:39

Anonyymi
Voi niitä helppoja aikoja 80-luvulla kun inflaatio piti käytännössä huolen asuntolainasta. 90-luvulla taas laman johdosta asuntojen hinnat romahtivat niin, että niitä osteltiin tukuittain ja 2000-luvulla tehtiin hyvät hillot. Nyt kun inflaatio on kääntynyt jopa negatiiviseksi halpuuttamisen johdosta, nykyiset asuntovelalliset saavat kalliisti maksaa asunnoistaan. Ikinä ei ole ollut niin vaikeaa kuin tänä päivänä ja toivoisin todella inflation kääntyvän reippaaseen nousuun. Taas olisi mahdollisuus tehdä hilloa eläkepäivien ratoksi.
Anonyymi: Raikulipoika 14.3.2016 17:44

Anonyymi
Tähän BS:n kun uskoo niin jää kyhnyttämään vuokralle loppu elämäkseen.

Jos ostatte, ostakaa sellainen joka on sopiva ja josta uskotten selviävänne ja jonka varmasti saatte kivasti myytyä jos elämäntilanne muuttuu. Se nimittäin usein tahtoo tehdä niin. Sitten lyhentelette lainaa kykyjenne mukaan sopivasti pois. Mitää korkojen nousua ei ole näköpiirissä. Sellaisen väittäminen on suoranaista valehtelua. Sen sijaan jos EKP jatkaa jatkamistaan rahan pumppaamista markkinoille, on riski siitä että omaisuus arvot lähtevät jossain kohtaa rajusti nousemaan, olemassa paljon suurempana. Eipä kukaan varoittele tästä..
Anonyymi: ElämäEteen 14.3.2016 17:45

Anonyymi
Miten olisi maksaa laina pois ennen kun korot nousee?


Meni työt, joten millä maksat? Lyhennysvapaata vielä 2 kuukautta jäljellä ja pankinjohtajan veli ajelee lähes päivittäin hymy suussa talon ohi.
Anonyymi: Velkavanki 14.3.2016 17:46
Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

12:32 Britannian talous jatkoi vaimeaa kasvuaan – Brexitin vaikutukset eivät vielä näy
11:49 Digitoday IPhone-hälytys: "Nyt on syytä paniikkiin"
11:21 VW:n sopu amerikkalaisten autokauppiaiden kanssa voi maksaa yli miljardi euroa
11:09 Digitoday 26 vuotta siinä kesti: Klassikkopeli murtautuu ulos Windowsista
10:32 Rakennuslupien määrässä hurja hyppäys – asuntoluvat +23 %
09:46 Digitoday Tämä on vakavaa: iPhonet murrettu – Apple kehottaa päivittämään
09:46 Synkkä arvio: Trumpin voitto voi aiheuttaa maailmanlaajuisen taantuman
09:27 Lehto rakentaa majoitustilat 1000:lle ydinvoimalatyömaan työntekijälle
08:32 Kone sai suuren tilauksen – yli 200 hissiä Kiinaan
08:23 KL: Vuokra-asuntojen omistajat syyttävät kuntia vuokrien noususta
07:51 LM:n kysely: Haastajat jäävät kauas Rinteestä
07:12 Kolumni Navigaattori ajaa kartan ohi
06:04 Digitoday Syyte rapsahti porilaisnaiselle: Julkaisi valheellisia tietoja Kuvake.netissä
06:01 Analyysi Menetetyn vuosikymmenen saldo: valtionvelka kolminkertaistui – työttömyys ei selitä
25.8. Uutuuskoneen lentoja perutaan – syöpyvätkö moottorit?
25.8. Kuluttaja, näin verkkokauppa houkuttelee sinua ostoksille
25.8. Digitoday Kuorma-auton kuljettaja aiheutti liikennekuoleman: Pelasi kohupeliä
25.8. Digitoday Loppu nettiriesalle? Google alkaa rangaista näitä verkkosivuja
25.8. Uber maksaa kuskeille tukiaisia – teki alkuvuonna miljarditappion
25.8. Terrori-iskut herättivät: Auttaako matkavakuutus?
25.8. Puola myi ensimmäiset juan-lainansa
25.8. Ilta-Sanomat Verottomana käteen 560 €/kk – 2000 suomalaista mukaan perustulokokeiluun
25.8. Onnibus.com hyväksyy kilpailijan lipun Porvoon ja Helsingin välillä
25.8. Senttiosake FIT Biotech nousukiidossa pörssissä – teräsyhtiöt painuvat
25.8. Digitoday Facebookin mieli muuttui: Alkaa hyödyntää Whatsapp-tietoa mainonnassa
25.8. Digitoday Pirate Bay -Sunde vaatii tuomionsa purkua ja korvauksia suomalaisilta levy-yhtiöiltä
25.8. Mediatalot perustavat yhteisen digimainonnan markkinapaikan
25.8. Pörssikauppa Finnlinesin osakkeella loppui tänään
25.8. Posti aloittaa taas yt:t – nyt syynä Anttilan konkurssi
25.8. Antti Riivarista Patentti- ja rekisterihallituksen uusi pääjohtaja
Asiakastieto

Yhteistyössä