Kirjaudu ▼
 

"Korjauspommi" voi johtaa asunnon pakkomyyntiin – mikä on isännöitsijän vastuu kalliissa remontissa?

Annika Lohi / TaSa
"Korjauspommi" voi johtaa asunnon pakkomyyntiin – mikä on isännöitsijän vastuu kalliissa remontissa?
Vähemmistöosakkaalla ei ole juuri minkäänlaista suojaa, kun taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä ajavat jättiremontteja läpi.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Rovaniemellä korjaustarpeisten talojen asukkaita ajautuu vaikeuksiin, kun taloyhtiöt ovat päätyneet tekemään paljon kerralla -tyyppisiä remontteja. Asuntokohtainen kustannus nousee jopa yli sadan tuhannen euron vanhassa 1960-luvun kerrostalossa.

Kiinteistötahkola vastaa isännöinnistä kahdessa esimerkkitapauksessa, joista Taloussanomat kertoi aiemmin tänään. Yhtiöstä perustellaan esimerkkikohteiden isoja hankkeita sillä, että remonttitarpeet ovat päässeet kasautumaan.

– Varmasti jotkut isot remontit voivat olla todella raskaita joillekin osakkaista. Elämäntilanteet ovat erilaisia. Tässä pitää ottaa kaikkien tilanne huomioon siten, että ajatellaan ensi sijassa koko taloyhtiön etua, Kiinteistötahkola Rovaniemen toimitusjohtaja Antti Perkkiö sanoo.

– Joskus näihin päädytään, kun havaitaan, että remontteja palastelemalla jouduttaisiin muutaman vuoden päästä aloittamaan taas uutta isoa remonttia, sitten taas uutta. Kokonaisuus olisi vielä kalliimpi osakkaille. On parempi hoitaa rahoitus kerralla kuntoon pitkäksi aikaa.

Saneerausten yhdistäminen voi olla perusteltua, jos näin voi laskea esimerkiksi työmaan perustamiskustannuksia, kilpailuttamisten kuluja tai jos korot ovat alhaalla ja työvoimaa hyvin saatavilla.

Vähemmistöosakkailla ei ole suojaa

Isännöintiyhtiöllä "on vakaa näkemys", että remontteihin sijoitettujen rahojen pitäisi tulla keskeisillä paikoilla olevissa remonttikohteissa mahdollisessa myynnissä takaisin. Mitä uskottavampi sijainti ja arvonkehitys remonttikohteessa, sitä pidemmälle taloyhtiön luototusastetta voi venyttää.

Perkkiö painottaa "kolmatta vaihtoehtoa" rahoituksessa, myös ikäihmisille.

– Liian monesti ajatellaan, että hanke täytyy rahoittaa yhtiölainalla tai kaivamalla rahat tililtä. Kolmas varsin järkevä vaihtoehto on henkilökohtainen laina. Pankin kanssa on aina helpompi sopia takaisinmaksuohjelmistakin, taloyhtiö on jäykempi kumppani.

– Jos asioita laitetaan isosti uusiksi, puhumme 20–40 prosentin luototusasteesta pääkaupunkiseudulla, 50 prosenttia on katto. Jos luototusaste menee 50 prosentin yli niin, kyllä pankit nikottelevat ja alkavat ehdottaa henkilökohtaista lainaa erityisesti pienissä asunto-osakeyhtiöissä, Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna sanoo.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Valitettavasti niin sanotun kevyen pääomavastikkeen lainaratkaisutkaan eivät näissä tapauksissa auta esimerkiksi pienellä eläketulolla elävää leskirouvaa.

– Viime kädessä voi käydä niin, että osakas, joka ei pysty maksamaan remonttia, joutuu myymään. Tämä on ajan ilmiönä uusi ja olisi syytä pohtia, onko vähemmistöosakkaiden suoja riittävä ja mikä on isännöitsijän vastuu "korjauspommin kätilönä", Pauna sanoo.

Lisätyö vai tulolähde?

Isännöitsijän tehtävä on valmistella asioita taloyhtiön hallituksen tahdon mukaisesti ja toimia asiantuntijana. Isännöitsijän tulisi puuttua päätöksentekoon lähinnä silloin, jos yhtiökokous on tekemässä vaikka lainvastaista päätöstä.

Kiinteistöliiton apulaispäälakimiehen Kristel Pynnönen korostaa, että isännöitsijällä ei tulisi olla omaa intressiä hankkeessa, ellei satu olemaan itse osakkaana.

Perkkiö kertoo, että remontit lisäävät työtä valtavasti, eikä niihin siksi lähdetä "sormet syyhyten". Ammattilaisina niitä on silti nostettava esille. Perkkiö puhuu myös yleisistä talousvaikutuksista ja myönteisistä puolista alueen lvi-, sähkö- ja muille urakoitsijoille "näinä aikoina". Lähes kaikki urakoitsijat ovat paikallisia.

– Jos meidän toimistomme Rovaniemen-kohteissa olevat remontit toteutuvat, puhumme ainakin 12 miljoonan euron hankkeista. Tällä on myös suuri merkitys, kun ajattelemme talousalueemme työllisyyttä ja rakentamista.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (107)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 11
EdellinenSeuraava

Rekisteröitynyt käyttäjä
--elämä on, kallista LOL

ja näitä kohteita kohta on kiinteistövälittäjillä myytävänä roppakaupalla.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Ukkometso 8.3.2016 10:57

Anonyymi
Useimmissa tämän tyyppisisissä taloyhtiöiden päätöksissä rikotaan räikeästi asunto-osakeyhtiölakia, jonka mukaan remontit eivät saa aiheuttaa kohtuutonta taloudellista ahdinkoa osakkaalle. Jos asumiskustannukset yht'äkkiä nousevat yli 100%:lla, niin kyseessä on ehdottomasti kohtuuton korotus. Tällöin tuli sekä osakkaan, että taloyhtiön miettiä miten kustannus saadaan alemmaksi esmierkiksi neuvottelemalal lainalle pidempi takaisinmaksu aika tai myymällä yhtiön omaisuutta.
Anonyymi: Kohtuullisetkulut 8.3.2016 11:03

Anonyymi
Tässä taas yksi syy lisää siihen, että on parempi asua omakotitalossa kuin kerrostalossa. 50 vuodessa ei saa millään menemään 1000 euroa/m2 remontteihin. Eikä tarvitse kuunnella naapureiden ääniä tai valituksia.
Anonyymi: sunset 8.3.2016 11:06

Anonyymi
Laita kämppä vuokralle sitä voi nostaa 5% vuodessa ilman suurempaa kitinää!


Itse voi asua vaikka Etelän lämmössä omakotitalossa kun lampaat kasvattaa pottia Kela tuilla!
Anonyymi: KelaGold 8.3.2016 11:09

Anonyymi
Onhan se selvää että aikanaan hoitamatta jääneet remontit ovat sitten joskus edessä. Hallitus ja yhtiökokous töpännyt, ei isännöitsijä. Rovaniemellä on samat palkkakulut, verot yms maksut kuin Helsingissä. Joten jännä juttu jos remppa on yhtä kallista...
Anonyymi: Hipheihei 8.3.2016 11:15

Anonyymi
Lainanlyhennys 1200, vastike 2500. Tähänkö on tultu? Ja vain typerien asuntouskovaisten vuoksi.
Anonyymi: velaton 8.3.2016 11:20

Anonyymi
"...ajatellaan ensi sijassa koko taloyhtiön etua, Kiinteistötahkola Rovaniemen toimitusjohtaja Antti Perkkiö sanoo..."

Taloyhtiön etu on, että turhia remontteja ei tehdä.
Isännöitsijät pitää laittaa kuriin.
Monta turhaa remonttia tehdään, kun isännöitsijällä ei ole riittävää ammattiosaamista.
Anonyymi: sauli 8.3.2016 11:23

Anonyymi
Isännöitsijällä pitää tietenkin olla vastuu. Sillehän maksetaan paljon hyvästä taloyhtiön hoidosta. Jos isännöinti pettää velvollisuutensa ajaa taloyhtiön etua, eli pitkällä ajalla talon kuntoa, pitää isännöinnin korvata vahingot. Isännöintiliitto pitäisi velvoittaa perustamaan korvausrahasto, jos jokin yksittäinen isännöitsijä ajautuu selvitystilaan eikä pysty korvaamaan aiheuttamiaan vaihinkoja tai laiminlyömiään velvoitteita.

Hallituksen jäsenillä on myös vastuu huonosta hoidosta. Niiden jäsenistön pitää kantaa suurempi rahallinen korvausvastuu korjauspommien paukahtaessa. Siksi olisi hyvä, että taloyhtiön hallitukset keskittyisivät pikkuasioiden ja pintaremonttien sijasta keskustelemaan suuremmista ja pidempiaikaisista korjauksista ja niitä varten perustettujen taloyhtiörahastojen perustamisesta. Putkiremontti voi olla kallis, mutta siihen on helpompi sopeutua, kun taloyhtiöllä on takanaan putkiremonttirahasto, jota on kartutettu vuosien saatossa yhtiövastikkeista ym. 'jäsenmaksuista' kerätyistä tuloista. (Tosin kvartaalimaailmassa harva asukas ajattelee maksujaan päivää pitemmälle ja siksi putkiremonttikulut paukahtavat yllättäen päin naamaa isännöitsijälle, hallitukselle ja muille.)
Anonyymi: kallisisännöinti 8.3.2016 11:30

Anonyymi
Ne remonttikohteet ei välttämättä ole edes sen remonttikustannuksen arvoisia mutta työllistäähän se tuokin.
Anonyymi: Mummunrahatmeni 8.3.2016 11:31

Anonyymi
Tässä taas yksi syy lisää siihen, että on parempi asua omakotitalossa kuin kerrostalossa. 50 vuodessa ei saa millään menemään 1000 euroa/m2 remontteihin. Eikä tarvitse kuunnella naapureiden ääniä tai valituksia.


Hieno idea, paitsi että omakotitaloja nyt vaan ei riitä kaikille järkevältä paikalta.
Anonyymi: Vuokrakorsu 8.3.2016 11:33
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 11
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä