Kirjaudu ▼
 

Halpojen taloyhtiöiden jättiremontit järkyttävät – lasku jopa sata tonnia

Heidi Piiroinen / HS
Halpojen taloyhtiöiden jättiremontit järkyttävät – lasku jopa sata tonnia
Kerrostalojen suuret remontit ajavat varsinkin ikäihmisiä ahdinkoon. Voiko korjauskulu olla Rovaniemellä samaa luokkaa kuin Helsingin keskustassa?
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Jättivastike tai koti alta pilkkahinnalla? Erityisesti vanhuksia piinaava tilanne yleistyy kaikkialla vanhenevissa kerrostaloyhtiössä. Esimerkiksi Rovaniemellä ilmiö on saanut ääripiirteitä, kun ainakin pari kolme taloyhtiötä teettää remontteja kertarytinällä ja jättisummilla.

Osakeyhtiölaki velvoittaa nykyään taloyhtiön hallituksen laatimaan isännöitsijän kanssa viiden vuoden remonttisuunnitelman (PTS). Lain tarkoituksena on ollut se, että hankkeita jaksottuu pidemmälle aikavälillä, mikä parantaa asuinmenojen ennakointia.

Tämä ei toimi ainakaan Rovaniemellä: Keskustassa on parhaillaan myynnissä kolmio, jota myydään pilkkahintaan. Peruskorjauslista on hurja ja karkottaa kyselijät: kerralla uusitaan muun muassa käyttövesiputket, viemärit, sähköt ja julkisivu.

Kiinteistönvälittäjä suree nähtyään tapauksia, joissa eläkeläiset joutuvat myymään polkuhintaan "elämäntyönsä", koska eivät pysty suoriutumaan yhdellä kertaa tehtävistä remonteista. Myyntikohteen hinta on 59000 euroa, korjauskustannus 70000, eli yli tuhat euroa neliöltä. Koko taloyhtiö ottaa 2,5 miljoonan velan.

Toisessa tapauksessa Rovaniemellä vanhukset päätyivät niin ikään myymään yksiönsä 28000 eurolla, välttääkseen 42000 euron remonttivelan.

Kolmas taloyhtiö päätti hiljattain myöskin, että olisi kokonaistaloudellisesti edullisinta teettää saneeraukset kerralla, muun muassa putki-, katto-, hissi-, sähköremontti ja koneellinen ilmanvaihto. Kertaosuus nousee noin 1200 euroon neliöltä, asuntokohtaisesti jopa yli sata tuhatta euroa. Se on eläkeläisille liikaa.

– Äiti vain itkee eikä nuku, Taloussanomien tavoittama omainen kertoo.

Yli tuhat euroa neliöltä hätkähdyttää

Kiinteistöliitto kuulee vastaavankaltaisista tapauksista silloin tällöin, mutta remontin mittaluokka ihmetyttää. Yleensä kerralla kaikki -saneerauksiin päädytään vain jos talo on surkeassa kunnossa ja hoitoa ja korjauksia lykätty. Omaisen mukaan kovaa kiirettä ei vielä ollut, ja aiemmassa kuntokartoituksessa hankkeet oli jaksotettu pitemmälle ajalle.

– Tuntuu ihmeelliseltä, että taloyhtiö, joka ei ole aivan pakon edessä, lähtee tällaiseen ja onnistuu edes saamaan pankkilainaa. Ihmettelen kuviota, jos aikaa olisi vielä jaksottaa remontteja. Se olisi kohtuullista osakkaiden maksukykyä ajatellen, Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen sanoo.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Myös Isännöintiliitossa kummastellaan summia.

– Jos vanhan kerrostalon korjauskulu on yli tuhat euroa per neliö, niin kyllä minua kylmäisi. Korjaukseen satsattua rahaa ei saa välttämättä takaisin edes myydessä, ottaen huomioon että asunto on jo kertaalleen ostettu jollain hinnalla, johtaja Kaisa Leiwo Isännöintiliitosta yhtyy.

– Jos se olisi Helsingin Töölössä, se olisi vielä järkevää, koska tietäisin saavani rahan takaisin.

Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna arvioi myöskin, että 1200 euron neliöhintoihin voidaan päästä Helsingin arvokiinteistöjen korjauksissa, joissa kohteena on useita pieniä huoneistoja kylpyhuoneineen ja samalla kertaa asunto-osakeyhtiössä korjataan myös muitakin osa-alueita.

Pynnösen mukaan vastaavantyyppiset tilanteet ovat hieman yleistyneet, mutta eivät ole sentään tyypillisiä. Liittoon on tullut jopa puheluita, joissa kerrotaan, että tulisi halvemmaksi purkaa ja rakentaa uutta kuin teettää kaikki remontit.

Juttuun on haastateltu henkilöitä, jotka eivät halua nimeä esille asiakkaidensa tai omaistensa vaikean tilanteen takia.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (258)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 26
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Rahaa saa niin että pankit maksaa siitä kun sitä sieltä jätesäkillä ulos kannat, bavaria pankit sanoi ISON EI miinus rahalle ja €KPlle. Suomalainen hakee kiljuen velkaa juuri nyt.
Anonyymi: hupirahaa 8.3.2016 6:10

Anonyymi
Remontin ostajaa vedätetään taas, tuolla hinnalla rakentaisi Rovaniemellä uuden kerrostalon.
Anonyymi: Jouku_ 8.3.2016 6:14

Anonyymi
Asuin hetken vuokralla kohtuu arvokkaalla alueella ja etsin omistusasuntoa. Huomio kiinnittyi naapuritaloon (kerrostalo), jossa oli tarjolla asuntoja muutamalla kymmenellä tuhannella.

Tutkin hieman tarkemmin ja tulevat remonttikulut olivat niin suuret ette käytännössä asunnon olisi pitänyt saada ilmaiseksi..varsinkin, kun tonttikaan ei ollut oma.

Sijainti oli upea, joten ehkä se vanha talo olisi kannattanut jyrätä ja rakentaa uusi.
Anonyymi: sdfsdfsd 8.3.2016 6:22

Anonyymi
Kovaksi ja säälimättömäksi muuttuu meno Suomessa, ihan kuin jenkeissä asuisimme. Mutta pitää muistaa, että siellä on ilmasto lauhempi ja se mhdollistaa miljoonien ihmisten asumisen kaduilla ja asuntovaunuissa,huumeineen.

Sipilän verottomuus tuli eilen esille MOTissa ja täytyy sanoa kuinka kaksinasmoralisti hänkin voi olla.

Monelta köyhältä eläkeläiseltä hän on leikkannut ja lisää leikataan sanoi Stubb he nauttii miljoonistaan ilman osinkoveroja.Tässä tuli nyt sekin esille, että siitä 12 miljrdista joka jaetaan oisnkoina ei makseta veroa kuin 330 miljoonaa. Onko Sipilän hallitus enää kansalta kunnioitusta saava hallitus, mielestäni ei.

Siksi esitän, että työväestö, maanvijelijät, piensijottajat ja muut vääryydestä kärsivät, yhdistävät voimansa ja puhaltavat yhteiseen hiileen kerrankin yhdessä. Muutos on saatava ja Sipilän vatuloinnin on loputtava.Muuten me alemmalla tasolla olevat, olemme syöntikunnossa muutaman vuoden päästä ja sen he kyllä tekevät jos me emme ehdi ensin.

Siksi edotan hänelle ja hallitukselle epäluottamuslausetta ja vetäymistä hallituksen kanssa pitkälle lomalle ja uusien vaalien järstämisestä tehdään entistä ajankohtaisempi asia.

Lisäksi on saatava ministerien ukolaisten yhtiöiden osakkeen omistus jukiseksi. Sillä on arviolta 100 miljoonaa ministerellä sijoitusksia,joista ei makseta veroa lainkaan, mutta missä, teidot julki heti.
Anonyymi: paikkaauringossa 8.3.2016 6:25

Anonyymi
Remontin ostajaa vedätetään taas, tuolla hinnalla rakentaisi Rovaniemellä uuden kerrostalon.


Osallistuin yhden tällaisen taloyhtiön remontti-infoon Etelä-Suomessa. Kysyin infoon kutsutulta remonttiselvitystyön tekijän edustajalta, eikö kannattaisi mieluummin purkaa ja rakentaa uusi.

Vastaus oli, että purkamiskustannukset ovat yllättävän suuret. Eli betonikolossin arvo voi olla rajusti negatiivinen.

Päädyttiin julkisivuremonttiin ja nyt muutaman vuoden päästä alkaa putkiremontti. Velkaa yhteensä noin 1000 euroa per neliö.
Anonyymi: Tonniperneliö 8.3.2016 6:37

Anonyymi
Eikä tässä vielä kaikki. Asunnosta joutuu muuttamaan pois kolmeksi kuukaudeksi!!!! Maksat sitten kahdesta asunnosta yhtiövastiketta/vuokraa. Aivan päätöntä hommaa.
Anonyymi: Titta 8.3.2016 6:44

Anonyymi
Pankit ajavat Suomen totaamiseen kaaokseen, poliitikot komppaavat vieressä ja odottavat hyväpalkkaista Eu virkaa.

Kukaan ei osta nyt asuntoja kuplahinnoilla, pankin uusin vedätys on tappaa taloyhtiöt velalla.
Anonyymi: PankitSyytteeseen 8.3.2016 6:59

Anonyymi
Jos on asuntoon laittaa satakin tonnia (korjauksineen)-niin jokaisen isommankin kaupungin liepeiltä saa sillä rahalla asumiskelvon omakotitalon-eikä tarvitse edes kauas mennä.

Eikä se oman talon kulut niin ihmeelliset ole-vastikeen suurusella rahalla hoitaa helposti lämmitykset,verot ja pikkurempat/kk.

Ei pöllömpi asia-jos sen oivaltaa.
Anonyymi: Make-1234 8.3.2016 7:08

Anonyymi
Ääriesimerkkejä remonttien välttelystä viimeiseen asti. Taloyhtiön hallituksen pitää olla aktiivinen ja ymmärtää, että remontteja tulee aina. Asukkaat haluavat usein lykätä remppoja, mutta parempi hoitaa ne ajoissa ja ajallaan.
Anonyymi: bättrfoolk 8.3.2016 7:09

Anonyymi
Nykyään putkiremontit hoituvat nopeasti eikä asunnosta tarvitse muuttaa pois.

Uudet putkitusmenetelmät säästävät aikaa ja rahaa.

Putkirempan jälkeen asunnon hinta nousee. Taloyhtiön pitää vain huolehtia, että lainojen takaisinmaksuaikataulu on riittävän pitkä.
Anonyymi: Aikaonrahaa 8.3.2016 7:10
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 26
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä