Kirjaudu ▼
 

Asumistukien maksut +32 % tammikuussa – hurjalle nousulle on kolme syytä

Anni Reenpää
Asumistukien maksut +32 % tammikuussa – hurjalle nousulle on kolme syytä
Yleistä asumistukea maksettiin yksin tammikuussa lähes 87 miljoonaa euroa, eli noin kolmannes enemmän kuin vuotta aiemmin.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Yleistä asumistukea maksettiin tammikuussa runsaat 32 prosenttia enemmän kuin viime vuoden tammikuussa. Tuen piirissä olevien henkilöiden määrä kasvoi yli viidenneksen 462 000 henkeen.

Hurja kasvu johtuu osittain viime vuonna voimaan tulleista lakimuutoksista, sanoo Kelan etuusjärjestelmäyksikön päällikkö Heli Kauhanen sanoo. Niiden jälkeen asumistukea on saanut aiempaa suuremmilla tuloilla.

Vuoden 2015 alussa tuli voimaan uudistus, jonka jälkeen esimerkiksi monet lapsiperheet alkoivat saada tukea aiempaa suuremmilla tuloilla. Tuolloin nostettiin enimmäisvuokrien tasoa, mikä Kauhasen mukaan vaikutti menojen kasvuun eniten. Samalla muun muassa laskettiin tuensaajien omavastuuosuutta ja poistettiin asunnon pinta-alan vaikutus tuen määrään.

Lisäksi syyskuun alussa otettiin käyttöön 300 euron ansiotulovähennys. Se tarkoittaa, että asumistukea laskettaessa vaikkapa 1500 euroa tienaavalle hänen tuloistaan huomioidaan vain 1200 euroa. Tämän uudistuksen vaikutus menoihin on Kauhasen mukaan todennäköisesti pienempi, koska asumistuen saajilla ei ole kovin paljon ansiotuloja.

Yleistä asumistukea maksettiin viime vuonna yhteensä 918 miljoonaa euroa, mikä on 176 miljoonaa enemmän kuin edellisvuonna. Uudistuksia suunniteltaessa oli arvioitu, että asumistukimenot kasvaisivat niiden vuoksi vain 70 miljoonaa.

Yleiseen asumistukeen ei lasketa mukaan eläkeläisten asumistukia, opiskelijoiden asumislisää eikä sotilasavustuksen asumisavustusta. Nämä mukaan lukien asumistukimenot nousivat viime vuonna 1 245 miljoonaan euroon.

Työttömyys näkyy pian

Kokonaan uudistukset eivät kasvua selitä. Osittain se johtuu työttömyyden ja etenkin pitkäaikaistyöttömyyden kasvusta.

– Kun työttömyys kasvaa, se näkyy etuusmenoissa aika pian, Kauhanen sanoo.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Vielä ansiosidonnaisella ei useinkaan ole oikeutettu asumistukeen, mutta työmarkkinatuelle pudotessa sitä yleensä alkaa saada.

Sitä on Kauhasen mukaan vaikea arvioida, kuinka suuri osa maksetun tuen määrästä johtuu työttömyyden kasvusta.

Kolmas syy summien kasvuun on tietysti vuokrien nousu.

– Vuokra-asumisen kallistuminen on jatkunut koko ajan, vaikka muuten hinnat ovat pysyneet aika aisoissa, Kauhanen toteaa.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Ihmiset Heli Kauhanen
Tagit Kela

Kommentit (99)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 10
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Raha tulee rahan luokse eli osta asunto ylimääräisellä ja saat asumistuki asujan maksamaan jatkuvasti korotettavaa vuokraa. Tulonsiirto veronmaksajilta oraville ja muille sijoittajille.
Anonyymi: ddddddddddd 29.2.2016 19:46

Anonyymi
Asumistuet suoraan määrittävät kasvupaikkakunnilla vuokratason. Mitä enemmän löyhästä julkisesta kukkarosta niitä maksellaan, sitä kovemmiksi vuokrat kohoavat. Tämä on suoraa tulonsiirtoa vuokraloordin voittoihin. Yhteinen isännätön raha virtaa isännille.
Anonyymi: YhteinenRahaHaihtuu 29.2.2016 19:46

Anonyymi
Sehän varmaan onkin päätavoite,ainakin hallituksella,että vuokranantajat voivat edelleen hyvin ja katteet senkuin vain kasvavat.Nousisipa palkatkin samaa rataa,eläkkeistä puhumattakaan.
Anonyymi: tilintarkkailija 29.2.2016 19:49

Anonyymi
Kuinka kauan tämä vastikkeettoman rahan järjetön jakaminen voi jatkua ????
Anonyymi: Suomikonkurssissa 29.2.2016 19:50

Anonyymi
Voisikos sosiaaliseen asumiseen soveltaa voittorajoituksia?

KHT-tilintarkastaja Pauli Vahtera kirjoitti viime vuonna blogissaan:
SATOn (alkujaan Sosiaalinen asuntotuotanto) liikevaihto viime vuonna oli 312,3 miljoonaa euroa ja voitto ennen veroja 152,2 miljoonaa euroa eli 49 % liikevaihdosta. Voiton määrä tarkoittaa, että SATO olisi voitollinen vaikka se puolittaisi kaikki vuokransa.


Voisiko tuollaiselle liikevoiton nyhtämiselle asettaa rajoitukset? Esimerkiksi vuositilinpäätöksillä pitäisi osoittaa asumistukien maksajalle, että liikevoitto ei ole esim. yli 6%, eli sen sähköverkkoyhtiöille sallitun tason. Ylimenevä voitto verotettaisiin sitten takaisin julkiseen budjettiin.
Anonyymi: JokinRotiSaatava 29.2.2016 19:53

Anonyymi
Suurimpia syitä on se että asuntotuen leikkaamista vastustavat lakkoilevat kiristäjät , AY-kiike. Hehän saavat VVO:n osingot nousemaan korkeuksiin riistovuokrilla joita yhteiskunnan on maksettava asuntotukien muodossa tai Piirainen menee lakkoon. Tällä kiristäen AY-mafia joka omistaa VVO:n suurimman osakepotin kuittaa osingot VEROTTOMINA. On siinä yhteiskuntavastuuta kerrakseen.
Anonyymi: ernesto 29.2.2016 19:54

Anonyymi
Kannattaa lukea Vahteran blogiartikkeli:
"Sosiaalisen asuntotuotannon voitot suuremmat kuin Supercellin"
Anonyymi: Vinkki 29.2.2016 19:57

Anonyymi
En tule enää koskaan näkemään Suomea tolpillaan mutta täytyy totutella ajatukseen.
Anonyymi: einouseenää 29.2.2016 19:59

Anonyymi
Tuo ansiotulovähennys ei varmaankan ole eläkelläisen saatavissa. Jos eläkettä saa esim. tuon 1500e niin asumistukea ei enää saa. Jos eläkettä saa vaikkapa 1200e niin sittenpä alkaa jo asumistukea herumaan. Tässä tullaan siihen, että on lopulta sama mikä on eläke. Tukien ja verotuksen jälkeen jää se sama näppiin. Hyvällä liki 2000e eläkkeellä verottaja nappaa ensin 500e ja sen jälkeen maksat vuokran ilman tukea ja taas sama lopputulos.
Anonyymi: summatasan 29.2.2016 20:01

Anonyymi
Tämä koko tuki kannattaisi poistaa koska tämä pelleily on lähtenyt täysin käsistä. Menee suoraan asuntojen ja vuokrien hintoihin

Tosin itse en valita, voin korotella vuokraa rauhassa ja valtio maksaa taskuuni sairaita summia hihi
Anonyymi: Sylvester 29.2.2016 20:02
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 10
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä