Kirjaudu ▼
 

Tiesitkö muutoksesta? Taloyhtiölle jopa kymmenien tuhansien lasku

Seppo Samuli
Tiesitkö muutoksesta? Taloyhtiölle jopa kymmenien tuhansien lasku
Uusi asbestilaki astui voimaan vuodenvaihteessa. Pakolliset tarkastukset huolestuttavat remonttien kanssa kamppailevia taloyhtiöitä.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Uusi asbestilaki hidastaa taloyhtiöiden putkiremontteja ja voi tuoda jopa kymmenien tuhansien eurojen lisälaskun.

Laki astui voimaan vuodenvaihteessa. Se tekee asbestin selvittämisen pakolliseksi, jos remontissa puretaan rakenteita, joissa voi olla asbestia. Laki koskee ennen vuotta 1994 valmistuneita rakennuksia.

Asbestipurkutöiden jälkeen on tutkittava, ettei ilmassa ole asbestia. Esimerkiksi kylpyhuoneessa remonttia ei voi jatkaa, ennen kuin laboratoriosta on saatu puhtaat paperit.

Asbestilaki tiukkenee tilanteessa, jossa vanhoja kerrostaloja painaa Suomessa miljardien eurojen korjausvelka.

– Pahimmillaan uusi laki voi aiheuttaa paljon vaivaa ja kustannuksia. Lisälasku voi pahimmillaan olla huomattava, kuvailee Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen Taloussanomille.

Suomen asbesti- ja pölysaneerausliikkeiden liiton hallituksen puheenjohtaja Kai Salmi toppuuttelee puheita vaivasta ja kustannuksista.

Hän korostaa asbestin suuria terveysvaaroja.

– Eivät nämä ole mahdottomia vaatimuksia. Täytyy muistaa, että uudistuksella haetaan turvallisuutta. Tämä on siinä iso harppaus, Salmi sanoo Taloussanomille.

Kartoitus 200–500 euroa per huoneisto

Pynnösen mukaan asbestikartoitus voi maksaa huoneistoa kohden 200–500 euroa. Yhden ilmanäytteen hintahaarukka on 80–110 euroa. Ilmanäyte täytyy ottaa esimerkiksi jokaisesta kylpyhuoneesta erikseen sen jälkeen kun asbestimateriaalit on purettu.

Jos taloyhtiössä on esimerkiksi maltilliset 30 huoneistoa, pelkkä kartoittaminen voi siis maksaa 6000–15 000 euroa. Ilmanäytteille tulee tällöin hintaa 2400–3300 euroa.

Pynnösen esittämät hinta-arviot perustuvat taloyhtiöiden saamiin tietoihin ja tarjouksiin asbestitarkastuksista.

Kustannuksissa voi olla kuitenkin suuria eroja riippuen kerrostalosta. Kai Salmi arvioi, että keskivertokerrostalossa kokonaiskustannukset eivät useimmiten nouse yli 10 000 euron. Hän korostaa, että se on pieni summa suhteutettuna siihen, kuinka paljon putkiremonttiin kaiken kaikkiaan kuluu.

Jos tiedetään, että kylpyhuoneissa on käytetty samoja materiaaleja, asbestikartoitus yhdessä tai kahdessa asunnossa voi riittää.

Vanhoissa kerrostaloissa, joissa on tehty paljon remontteja ja vaihdettu materiaaleja, selvitettävää on enemmän ja kustannukset nousevat.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Viranomaisilta kaivattaisiin Pynnösen mielestä lisää pelisääntöjä siihen, minkä kaikkien remonttien yhteydessä asbestikartoitus on tehtävä. Kysymyksiä herättää esimerkiksi seinäremontti, jossa vanha tapetti revitään pois.

– En sanoisi, että laki on huono, mutta tiettyjä ongelmia ja huolia se tällä hetkellä aiheuttaa. Toki lainsäätäjän tarkoitus on ollut ihan hyvä: se, ettei purkutöitä tekeville aiheudu terveyshaittaa, Pynnönen kuvailee.

Huolta remonttiaikatauluista

Osassa taloyhtiöistä on oltu huolestuneita siitä, miten uusi laki sotkee remonttiaikatauluja, Pynnönen kertoo.

Remontteja voi pitkittää ennen kaikkea ilman puhtauden selvittäminen. Sillä aikaa osa työmaasta seisoo, koska asbestipurkutilan suojausta ei saa poistaa, ennen kuin ilma on varmasti puhdasta.

– Jos ilma ei ole riittävän puhdasta, se pitää puhdistaa uudelleen, ottaa uusi näyte ja lähettää näyte tutkittavaksi. Tähän voi mennä viikkokin, arvioi Pynnönen.

Ilmanäytteitä tutkii esimerkiksi Työterveyslaitos. Osaamiskeskuksen johtaja Timo Tuomi vakuuttaa, ettei ruuhkaa synny, vaikka työmäärä tulevaisuudessa kasvaisikin.

– Teemme kaikkemme, jotta palvelu pelaa ja odotusajat eivät kasva, Tuomi sanoo Taloussanomille.

Ilmanäytteen tuloksen saa Tuomen mukaan normaalisti 1–2 päivässä.

Kai Salmi pitää kartoitusten ja näytteenottojen vaikutusta putkiremontin etenemiseen pienenä. Tärkeää on Salmen mukaan ottaa ne kunnolla huomioon remontin suunnittelussa.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (115)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 12
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Ei nuo putkiremontit muutenkaan onnistu, koska ei ymmärretä edes rakennusjärjestystä ja työmaa on täynnä alihankkijan alihankkijaa.

Samaa aikaa johtoa kiinnostaa vain se, että kaikilla on kypärä ja lasit päässä, sekä korttikurssit käytynä. Näillä asioilla ei ole mitään tekemistä työn onnistumisessa ja nykyihminen osaa kyllä laittaa kypärän päähän, kun sitä tarvitsee.

Huonekorttejakaan ei osata lukea ja pahimmillaan työ tehdään aivan muulla tavalla, kuin asukkaan kanssa on sovittu ja taas tulee joku uusi alihankkija, joka menee korjaamaan toisten jälkiä.

Kaiken huipuksi kaikki susityö tehdään velaksi, koska kenelläkään ei ole rahaa näihin töihin oikeasti.

Aina on kiire, kukaan ei ota vastuuta ja syyllistä etsitään jatkuvasti.

Ei muuta, kuin tervetuloa tekemään työtä, josta ei voi olla ylpeä ja mitä ei todellakaan itselleen tekisi.
Anonyymi: Saneeraaja 20.2.2016 6:32

Anonyymi
Mitäpä tuo haittaa,jos remontit maksavat vaikka mitä-onhan se kuitenkin pohjimmiltaan niin komiaa,kun saa asua ylihintaisessa betonilootassa kaamea velkaruuvi peräpäässä-kun kuitenkin kämppä on "ytimessä"-eikä missään böndellä metsän reunassa järven rantamilla.

Tuollaisesta kaupukiasumisesta kannattaa siis ilmanmuuta maksa aina pyydetty hinta! Ja sokerina pohjalla- pääsee jopa ilkkumaan mitään ymmärtämättömiä maalaistolloja susirajan tuolla puolen...hehe..
Anonyymi: Make-123 20.2.2016 6:52

Anonyymi
Asbestoosi on hidas tukehtumiskuolema. En tekisi korjausrakentamista millään suojaimilla
Anonyymi: Alfoin_Oraakkeli 20.2.2016 7:09

Anonyymi
Salmi on oikeassa; ?10.000-15.000 ei tunnu missään. Säätäkää lisää kansalaisille kalliita ja merkityksettömiä säännöksiä!
Anonyymi: Remppaapukkaa 20.2.2016 7:18

Anonyymi
Joo, kyllä se on hirveää täällä maalla, kun ei ole asbestia missään, eikä kuule mitä ne naapurit juttelee.
Lähimpään markettiinkin on 3 kilsaa matkaa.
Ovessakaan ei ole automaattilukkoa, joten se jää usein vahingossa yöksi auki.
Autollakin pitää ajaa puoltoista kilometriä, ennenkuin pääsee isolle tielle, nauttimaan ruuhkasta ja kunnon pakokaasuista.
Kyllä meitä maalaisia elämä potkii.
Anonyymi: Maalaismoukka 20.2.2016 7:18

Anonyymi
Taas näitä virkakyöstien lakeja.. Tekemällä tehdään kaikesta mahdollisimman vaikeaa ja lisää kustannuksia.
Anonyymi: Virkarotta 20.2.2016 7:21

Anonyymi
Laskua pukkaa, suomi on jo maailman kallein maa asua ja elää.
Anonyymi: Jouku_ 20.2.2016 7:22

Anonyymi
Älkää kitiskö SUOMI on rikas maa(huutaa puolue rikollinen).
Onko väliä sillä eilinen eu/gb kokous aloitti ww3.
Anonyymi: kuollaan_kumminkin 20.2.2016 7:25

Anonyymi
Asbestoosi on hidas tukehtumiskuolema. En tekisi korjausrakentamista millään suojaimilla


Eikä tuo riitä, mihin hävität asbestin? Sama lentotuhka?
Ai nii ollaanhan pisa suomessa.
Anonyymi: hiippakunnan_vaihdos 20.2.2016 7:28

Anonyymi
Kunnes yleisiin sopimusehtoihin saadaan vastuita myös tilaajalle ja suunnittelijoille, eivät saneeraukset suju ilman isoja ongelmia. Aikatauluista tehdään liian tiukkoja, koska tilaajat tuntuvat pyrkivän siihen, että sakkoja voitaisiin vaatia. Kuitenkin on fakta, että suunnittelun taso laskee vuosi vuodelta, eikä mitään vastuita tällä osuudella lisätä. Onnettomat suunnitelmat aiheuttavat viivästyksiä ja suuria lisäkuluja yhtiöille. Munattomat valvojat ja muut tilaajan vastuuhenkilöt eivät voi näissä tilanteissa vaatia korvauksia muilta, kuin urakoitsijoilta, vaikka syylliset ilman vastuita, löytyvät hyvin usein muualta. Asbestitöiden osalta viivästyksiä tuskin tulee, koska nämä asiat on kirjattu lakiin ja ainakin urakoitsojat ovat näistä tietoisia. Hyviä hommia, koska työturvallisuus paranee ja lisätöitä tulee. Haluan myös mainita, että varsinkin taloyhtiöitä kusetetaan rankalla kädellä suunnittelijoiden ja valvonnan osalta. Miten on mahdollista, että urakoitsijalta voidaan vaatia kiinteää urakkahintaa, mutta suunnittelu ja valvonta toteutetaan tuntitöinä hintaan 90...120?/h. Yleisesti ottaen suunnittelijan ja valvojan kokemus ja näkemys työstä on kuitenkin huomattavasti heikompaa, kuin urakoitsijan vastuuhenkilöiden,. Joku järki tähän hommaan, kiitos
Anonyymi: Tekninenisännöitsijä 20.2.2016 7:35
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 12
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä