Kirjaudu ▼
 

HS: Lämpöpumppujen suosio kasvaa, mutta lämmitysremonttia ei kannata kiirehtiä

Kai Tirkkonen
HS: Lämpöpumppujen suosio kasvaa, mutta lämmitysremonttia ei kannata kiirehtiä
Öljylämmittäjän kannattaa nyt harkita lämmitysremontin lykkäämistä öljyn ennätysalhaisen hinnan vuoksi, Helsingin Sanomat uutisoi.
15.2.2016 08:25
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Yli puoleen uusista pientaloista valitaan päälämmitysmuodoksi maalämpöpumppu. Maalämmön ja muiden lämpöpumppujen suosio on lisääntynyt, Helsingin Sanomat uutisoi.

Sähköllä lämpiää yhä yli miljoona pientaloa, mutta uusista pientaloista sähköllä lämpiää enää 20 prosenttia. Noin 200 000 vanhempaa pientaloa lämmitetään puolestaan öljyllä, uusiin niitä ei öljykattiloita enää asenneta.

– Maalämmön suosion taustalla on niin ympäristöystävällisyys kuin helppokäyttöisyyskin, kertoo asiantuntija Harri Heinaro Motivasta lehdelle.

Motiva Oy
Taloustiedot
Y-tunnus 1629255-4
Kotipaikka Helsinki
Yhtiömuoto OY
TOL-luokka
Muu tekninen palvelu
Kaikki yrityksen taloustiedot

Lämpöpumput keräävät lämpöä maasta, ilmasta tai huoneen poistoilmasta. Alkuinvestointi on kallis, mutta lämpöpumppujen tuottama lämpö on edullista, eivätkä sähkön hintakorotukset näy laskussa paljoa.

Neljä taloa rakentaneen Mika Wettenhovi ei ole innostunut maalämmöstä. Hänestä eristyksien parantuessa paras lämmitysvaihtoehto on sähkö ilmalämpöpumpulla tuettuna.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Kalliimman maalämpöpumpun takaisinmaksuaika on uudiskohteissa todella pitkä. Investoinnin kuolettamisen jälkeen laitteilla on jo yleensä edessä kalliimpi huolto, hän sanoo.

Öljykattiloista luovutaan, mutta juuri nyt se ei välttämättä kannata. Öljyn hinta on ennätysalhainen, mikä näkyy myös lämmityskuluissa. Kotitalon lämmitysremontti esimerkiksi maalämmöllä lämmitettäväksi voi maksaa jopa 30 000 euroa.

15.2.2016 08:25
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Yritykset Motiva Oy

Kommentit (36)

Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Istukaa talon lämmittäjät käsien päällä sillä pian vapautuu uutta tekniikka tällekin saralle.
Anonyymi: odotellaan 15.2.2016 8:32

Anonyymi
Nyt on jo liikaakin vaihtoehtoja. Puulämmitys pitäisi korvata mutta kun ei oikein tiedä mikä olisi fiksuin. Maalämpö on niin kallis ettei vanhaan taloon sellaista viitsi hankkia. Jos vielä odottelisi tekniikan kehittymistä ja halpenemista.
Anonyymi: Savutölli 15.2.2016 8:54

Anonyymi
Ja sitten jos öljyn hinta alkaakin nousta, niin tulee kiire vaihtaa lämmitysjärjestelmää...voi pyhä jysäys, kuinka on tämänkin jutun kirjoittanut niin asiantuntija. Nythän sitä nimen omaan kannattaisi investoida lama-aikana ja kun muutoin ei ole se kovin tilanne päällä.
Anonyymi: Maalämmittäjä 15.2.2016 9:03

Anonyymi
Varaava vesikiertoinen puulämmitys nykyaikaisella kattilalla olisi ainakin käyttökuluiltaan halpa ja immuuni hintojen vaihtelulle, etenkin jos olisi omaa puuta saatavana. Saisi sähkö ja öljy maksaa mitä vain.
Anonyymi: Harkitseva 15.2.2016 9:11

Anonyymi
Vasta sitten kannattee HARKITA kun entinen pitää uusia.
Anonyymi: Vihreä5432 15.2.2016 9:11

Anonyymi
Juurikin näin, eli nyt on lainaraha halpaa ja öljynpolttajilla jää rahaa säästöön. Investoikaa nyt edulliseen maalämpöön, kun varaa kerran on. Pari vuotta ja Putte roikkuu hirsipuussa; öljy lähtee nousuun. Sitten taas kirotaan handu pumpulla.
Anonyymi: Öljy_Puten_sotakassa 15.2.2016 9:18

Anonyymi
Sähköllä se lämpiää maalämpötalokin, mutta hyvällä hyötysuhteella.
Anonyymi: Lisensiaatti 15.2.2016 9:24

Anonyymi
Sähkölämmitys + 2*ilmalämpöpumppu + leivinuuni = Paras.
137 neliön talo (22C) + 68 neliön talli (lämpötila ilmalämpöpumpulla 10 astetta) + 3 kuutiota puuta = 13000 kWh/vuosi.
Anonyymi: Pihierkki 15.2.2016 9:34

Anonyymi
Kaikista edullisin lämmitysmuoto on data mining, eli jonkinlaisen tietojenkäsittelytyön tuloksena syntyvän lämmön käyttäminen asunnon lämmittämiseen. Lämmittäjä pitää asunnossaan esimerkiksi jonkinlaisia servereitä, joiden käynnissäpitämisestä maksetaan korvausta, joka kattaa servereiden kuluttaman sähkön täysin. Tällöin lämpö on käytännössä täysin ilmaista.

Suomessa tämä ei vaan ole kovin yleinen ja tuskin yleistyykään, koska olemme 20 vuotta jäljessä tietoverkkojen kehityksestä. Valokuituverkkoja ei ole juuri missään ja niinpä juuri tämän tyyppiset varmaa ja nopeaa kiinteää verkkoyhteyttä vaativat keksinnöt ovat hyödyttömiä.

Lähin, missä tätä voi jo nykypäivänä suomessa soveltaa on Bitcoinien tai vastaavien louhinta. Se ei vaadi nopeaa verkkoyhteyttä, mutta ongelmana on vaikeustason nopea kasvaminen. Se vaatii laitteiston jatkuvaa päivittämistä, jos mielii että saavutettu tuotto kattaa kulutetun sähkön hinnan.
Anonyymi: Tulevaisuus 15.2.2016 9:39

Anonyymi
Maalämpöpumppujen pääongelma on lyhyt käyttöikä ja se, ettei niille voi vikatilanteessa tehdä itse yhtään mitään. Kompressori kestää 10-20 vuotta ja sitä ohjaava elektroniikka voi hajota alle viidessäkin vuodessa johtuen EU:n märäämästä lyijyttömästä juotostekniikasta. Nykyelektroniikka nimittäin lahoaa. Ekektroniikkatuotteiden varaosia pidetään saatavilla yleensä noin 10 vuotta valmistuksen päättymisestä. Tämäkin on todella lyhyt aika lämmitysjärjestelmässä. Pidempi aika ei useimmiten ole edes mahdollinen, koska monia keskeisiä prosessoripuolen komponentteja ei edes valmisteta kuin muutama vuosi, koska kehitys tekee niistä vanhanaikaisia niin nopeasti.

Lämpöpumpun kompressori maksaa tuhannesta eurosta ylöspäin ja maalämpöpumpun ohjausyksikkö muutaman tonnin. Maalämpöpumpun omistajalla pitääkin olla esim. 5000 euroa jatkuvati säästössä mahdollista vikantumista ajatellen.

Öljypolttimia taas saa uusia reilusti alle tonnilla. Vikatapauksissa öljylämmityksen saa usein itsekin taas toimimaan, ellei siten ole todella uusavuton ihminen (jollaisen ei kannata muutenkaan edes hankkia omakotitaloa). Useimmiten poltin vaatii joko puhdistusta tai suuttimen vaihtoa. Ammattilaisen apua tarvitaan vasta jos pitää uusia koko poltin taikka säätää sitä.

Tuolla itsehuollettavuudella on merkitystä varsinkin silloin kun lämmitys pettää juhlapyhien tai viikonlopun aikana.
Anonyymi: Lyhytikäisiä 15.2.2016 9:50
Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä