Kirjaudu ▼
 

Juuri äsken tapahtui historiallinen käänne: Suomen suosituin asuntolainakorko miinukselle

Juuri äsken tapahtui historiallinen käänne: Suomen suosituin asuntolainakorko miinukselle
Asuntolainamarkkinoilla eletään parhaillaan historiallisia hetkiä. Suomen suosituin asuntolainojen viitekorko eli kahdentoista kuukauden euribor laski tänään negatiiviseksi.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Uusin noteeraus on -0,002 prosenttia. Lyhyemmät markkinakorot ovat olleet miinuslukemissa jo pidemmän aikaa.

– Kahdentoista kuukauden euribor on Suomen yleisin asuntolainojen viitekorko, joka on nyt negatiivinen. Niukasti mutta kuitenkin, vahvistaa Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus Taloussanomille.

Pankkien uusissa asuntolainasopimuksissa on nykyisin yleensä maininta, jonka mukaan viitekorko ei voi olla negatiivinen, joten käytännössä niissä sovelletaan käytännössä ainakin nollakorkoa. Päälle tulee vielä pankin veloittama marginaali.

Suomen Asuntohypopankki Oy
Taloustiedot
Y-tunnus 0362481-2
Kotipaikka Helsinki
Yhtiömuoto OY
TOL-luokka
Muu pankkitoiminta
Kaikki yrityksen taloustiedot

– Jos sovelletaan nollakorkoa, niin tästä eteenpäin ei ole merkitystä, onko laina sidottu yhden vai kahdentoista kuukauden euriboriin, Brotherus toteaa.

Hän uskoo, että tilanne pysyy nykyisenkaltaisena ainakin tulevan vuoden ajan.

– Korkomenot ovat poikkeuksellisen matalalla, eikä nopeaa nousua ole näköpiirissä.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Hänen mukaansa häviäjiä ovat tässä tilanteessa ne, jotka ovat sitoneet asuntolainansa pankkien prime-korkoihin.

– Nämä voivat tuntea olonsa heikommaksi, koska prime-korot eivät ole seuranneet markkinakorkojen laskua, toisin kuin aikaisemmin on ehkä annettu ymmärtää.

Prime-korkojen suosio onkin jäänyt viime vuosina heikoksi. Suomen Pankin tilastojen mukaan uusista asuntolainoista alle neljä prosenttia oli vuodenvaihteessa sidottuja prime-korkoihin.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (52)

Sivut: 1 2 3 4 5 6
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Tuskinpa se pankki mitään rahaa lainaajalle jakaa, varmasti lainaehdoissakin hoidettu asia niin että negatiivinen korko ei siirry laina-asiakkaalle. Ja marginaali päälle.

Negatiivisen koron tärkein vaikutus on mielestäni juurikin liikepankkien ja keskuspankin välisessä toiminnassa, eli liikepankille tarjotaan negatiivista korkoa, jos se ei kykene löytämään järkevään käyttöä laina-rahoilleen, ja yrittää siis jemmailla niitä takaisin keskuspankkiin.

Mutta asuntomarkkinoillehan tätä ei pidä päästää, se vain aiheuttaa turhaan sitten hintojen tarpeettoman korkealla pysymisen, ja se puolestaan on kaikesta muusta liiketoiminnasta pois.

Ei ole mikään ihmekään jos kilpailukyvyt ymv. häviävät, kun taloudessa on tällaisia älyttömyyksiä joilla yritetään tuhota mm. vapaille markkinoille kuuluva liiketoiminta (nostamalla esim. elinkustannuksia tarpeettomasti). Välistävetoa tämä ainoastaan on.
Anonyymi: Köyhäläinen 5.2.2016 12:50

Anonyymi
Ei riemua, kaikki lainat on 3kk eb:ssä. Se on ollut antelias jo tovin. Nyt sijoittaja tykkää!
Anonyymi: seepa 5.2.2016 12:51

Anonyymi
Ja marginaalit vain nousee...salakavalasti...
Anonyymi: OpKarhinen 5.2.2016 12:56

Anonyymi
Hirvee vouhkaaminen korosta. Keskustellaa myös marginaalista kiitos. Mulla on 0.4% marginaalilla primeen sidottuna ja minun ei kannata yrittää vaihtaa euriboriin. Marginaali ampuis heti ylös.
Anonyymi: heplaaaaaa 5.2.2016 13:08

Anonyymi
Nyt lainaamaan kaikki mitä saat.
Anonyymi: DDRsuomi 5.2.2016 13:13

Anonyymi
Kyllä fiksut pankit leikkaavat marginaalejaan, kun viitekorko painuu miinuskerkkiseksi. Jos olisi pankijhtaja, niin antaisin korkoedun asuntolainaajille. Näin saisin lisää matkkinaosuutta.
Anonyymi: perslapi2 5.2.2016 13:14

Anonyymi
Itsellä ollut jo muutaman vuoden 1kk euribor viitekorkona asuntolainassa. Vanha lainasopimus takaa että -0,234% -suuruinen euribor myös oikeasti vähennetään marginaalista. Uudemmissa lainoissa näin ei tehdä. Kokonaiskorkoni on siis yhteensä 0.29%, mikä on kaunis asia.

Onneksi näin sillä sijoitukset menevät tällä hetkellä päin helleveettiä.
Anonyymi: Teeeee 5.2.2016 13:14

Anonyymi
Ylivelkaantuneiden määrä kasvaa voimakkaasti näillä koroilla ja samalla kasvukeskusten asuntohintakupla paisuu entisestään ennen poksahtamista.
Anonyymi: huomioiva 5.2.2016 13:16

Anonyymi
Nyt lainaamaan kaikki mitä saat.


Samaa mieltä. Ensi kuussa EKP tulee antamaan lisäruiskeita, jotka pudottavat sekä lyhyitä että oitkiä korkoja alas. Kyllä kelpaa olla asuntovelallisena. Asuntolainojen keskikorko, joka nyt on 1,32 prosenttia, on vuoden lopussa alle prosentin.
Anonyymi: viisasmies 5.2.2016 13:17

Anonyymi
Omissa ehdoissa kokonaiskorko ei voi olla negatiivinen, mutta kyllä negatiivinen viitekorko syö marfinaalia. Eli kun on 0.2÷ marginaali niin kokonaiskorko on 3kk euriborin takia 0.03÷.
Anonyymi: 3kkAinaHalvin 5.2.2016 13:19
Sivut: 1 2 3 4 5 6
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä