Kirjaudu ▼
 

Rintamamiestalo, 70-luvun betonikuutio vai ysärikoti? Näinä vuosina rakennettiin parhaat, näinä pahimmat

Rio Gandara
Rintamamiestalo, 70-luvun betonikuutio vai ysärikoti? Näinä vuosina rakennettiin parhaat, näinä pahimmat
Helsingin Huvilakadulla sijaitsee useita asuntoja, jotka edustavat 1900-luvun taitteeseen ajoittuvaa jugendtyyliä.
Suomessa ollaan melko yksimielisiä siitä, milloin rakennetut talot ovat huonoimpia. Mutta milloin on valmistettu hyviä rakennuksia? Entä tehdäänkö nyt kelpo kiinteistöjä?
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kun asiantuntijoilta kysyy, milloin Suomessa on rakennettu kehnoimmat, milloin parhaat talot, he korostavat, että aina on rakennettu sekä hyvin että huonosti. Yleisesti ottaen surkein ajankohta heistä silti helppo poimia.

– Asiantuntijat ovat yksimielisiä, että 1960- ja 70-luvulla teollisesti rakennetut talot ovat ylivoimaisesti heikoimpia laadultaan ja teknisiltä ominaisuuksiltaan, sanoo rakennusopin professori Markku Karjalainen Tampereen teknillisestä yliopistosta.

– 1970-luku, jolloin rakennettiin isoja lähiöitä, on selkeästi kehnoin, lisää kiinteistöalan asiantuntijapalveluita tarjoavan Talokeskus Yhtiöiden kunnossapitopäällikkö Jari Halonen.

Talokeskus Yhtiöt Oy
Taloustiedot
Y-tunnus 0114436-4
Kotipaikka Helsinki
Yhtiömuoto OY
TOL-luokka
Muu liikkeenjohdon konsultointi
Kaikki yrityksen taloustiedot

Ongelmia oli aiemminkin. 1900-luvun alkupuolella rakennettiin Karjalaisen mielestä hienoja taloja, mutta funktionalistiset tasakatot ovat taitamattomissa käsissä tuoneet pulmia.

Yli satavuotiaat ovat yhä hyviä

Moni yli satavuotias talo on edelleen mainio. Markku Karjalainen sanoo, että 1890–1910 rakennettiin suhteellisen vähän, mutta talot ovat niin arkkitehtuuriltaan, tekniikaltaan kuin muutenkin hyviä.

Sotien jälkeen oli pulaa tarvikkeista, mutta talot olivat ajan oloihin nähden hyvin tehtyjä.

– Silloin rakennettiin huolella, Karjalainen sanoo.

Hän voisi kuvitella ostavansa asunnon paitsi jugendtalosta myös 1950-luvun kerrostalosta.

Jari Halonen huomauttaa, että asuminen on muuttunut paljon 1950-luvun jälkeen. Esimerkiksi nykyisin asukkaat lotraavat vettä aivan toisin kuin ennen.

– Rintamamiestonteille rakennettiin usein pihasauna, ja sisätiloissa suurin kosteus tuli perunakattilasta, hän kuvaa.

Tuon ajan taloissa rakenteet hengittivät ja ilmanvaihto saattoi perustua siihen, että taloa lämmitetään tulisijalla. Moni koti on pilattu osittain tai kokonaan, kun se on päivitetty energiatehokkaaksi.

Työmaan apumies saattoi ryhtyä grynderiksi

1980-luvulla rakentaminen alkoi nykyaikaistua. Tuli uusia materiaaleja, määräyksiä ja tekniikkaa. Silti rakennettiin huonosti. Asuntokupla näkyy 1980-luvun lopun taloissa. Kun hinnat kiipesivät hurjasti, rakentaminen kuumeni ja jälki oli sen mukaista.

– Kuka tahansa saattoi lähteä rakennuttajaksi tai urakoitsijaksi, kun kaikki meni kaupaksi, Jari Halonen kertoo.

1990-luvulla puututtiin päästöihin. Kun asbestia ja muita "myrkkyjä" ei saanut enää käyttää, vaikkapa muovimatot ja kattomateriaalit kestivät aiempaa vähemmän, kunnes kehitettiin korvaavia aineita ja materiaaleja.

Jos pitäisi valita 1990-luvun lopun tai 2000-luvun talon välillä, Markku Karjalainen kallistuisi silti 1990-luvun taloon, mutta huomauttaa, että valintaan vaikuttaisi, miten rakennuksesta olisi huolehdittu.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Kiire pilaa taloja

Viime vuosikymmeninä rakentaminen on kehittynyt, mutta ei vain myönteisesti. Markku Karjalaisen ja Jari Halosen mielestä kiire on pilannut monta taloa, sillä materiaalien ei ole annettu kuivua rauhassa.

Nykyistä urakkamuotoa Karjalainen arvostelee. Kun rakennuksella touhuaa alihankkijoita ja heidän alihankkijoitaan, kukaan ei välttämättä ota kokonaisvastuuta. Ongelmat eivät ole poistuneet määräyksillä.

– Säädöksiä on tullut säädösten perään, mikä ei ole hyvä. Toinen lyö toista korville.

Yksi kysymysmerkki ovat testaamattomat materiaalit. Halosen mukaan uutuuksia kokeillaan käytännössä.

– Historian perusteella osa tämän päivän ainoista oikeista rakennustavoista saatetaan todeta kymmenen vuoden päästä täysin vääriksi, hän kuvaa.

Nykytalot vaativat Karjalaisen mukaan äärimmäisen huolellista rakentamista, mutta hyvä suunnittelu ja toteutus voivat jäädä tehokkuutta tavoiteltaessa. On perusteltua rakentaa energiapihejä taloja, mutta Karjalainen pohtii, tuleeko osasta homepommeja.

Kotien teknistyminen voi myös johtaa ongelmiin.

– Tavallinen Matti Meikäläinen ei osaa käyttää, säätää huoltaa ja putsata laitteita, Karjalainen huomauttaa.

Vuokratalot rakennetaan hyvin

Vuokratalot rakennetaan Jari Halosen mukaan kestävämmin kuin omistusasunnot, koska perustajaurakoitsijan raskain vastuuaika on kaksi vuotta.

Yleishyödylliset rakennuttajat sen sijaan saattavat vastata talosta 50 vuotta. Ne hyväksyvät hieman suuremmat rakennuskustannukset, jotta talo pysyisi kunnossa pitkään.

– Ne haluavat mahdollisimman pienet käyttökustannukset, Halonen perustelee.

Hän ehdottaa elinkaarirakentamista, jossa rakennuttaja vastaisi talon kunnossapidosta vaikkapa 30 vuotta. Asuntoja myytäessä ostajalle kerrottaisiin paitsi hinta myös vastike, johon rakennusyhtiö olisi sitoutunut.

– Toivottavasti aika, jolloin parhaat talot rakennetaan, on edessäpäin, Halonen sanoo.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (115)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 12
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Talojen elinkaariajattelu on ihan huuhaata. Miksi nykyiset talot rakennetaan purettaviksi 30-50 vuoden kuluttua? Nykytalot ovat itsessään ongelmajätettä lasivilloineen, kipsilevyineen ja muoveineen. Ennen vanhaan talot rakennettiin vain luonnonmateriaaleista, jotka maatuivat tai pystyttiin hävittämään tarvittaessa ilman ongelmia. Rakennusmääräyksiä on myös vaikka kuinka eikä mitään saa tehdä niin kuin itse parhaaksi katsoo.
Anonyymi: Wesku 1.2.2016 6:16

Anonyymi
Ei neukkukuutio, ei rintamamiestalo vaan kunnon ekocity-asunto. Voi olla myös puusta tehty ja vaikka 30 kerroksinen. Matkustaminen työpaikalle ja takaisin tunteja päivässä kyllästyttää jo.
Anonyymi: ekocitiläinen 1.2.2016 6:22

Anonyymi
Tärkeintä on että suomalainen ekotek myy. Pilataan kämpät tänne sopimattomilla menetelmillä lain pakottamana. se mikä sopii etelän lampoon ei välttämättä sovi tänne. mutta koska pieni osa rakennusyrityksistä ja teollisuudesta saa pienen pelikentän terveyden kustannuksella, niin tärkeintä on voitto, joka jaetaan mieluiten ulkomaisille omistajille. Suomessa menestysfirmojen omistus tuskin pysyy.
Anonyymi: jepujeejee 1.2.2016 6:34

Anonyymi
Neukkukuutioiden hyvä puoli on helppo remontoitavuus. LVI- ja sähköratkaisut ovat todella yksinkertaisia ja helposti päivitettävissä. Sama ei päde neukkukuutioita edeltävään aikakauteen tai 90-luvun laman jälkeen rakennettuihin asumuksiin. Omiin kokemuksiin perustuen 70-luvun kerrostalon peruskorjaus on 25-50 % halvempaa kuin vaikkapa heti sodan jälkeen rakennetun.
Anonyymi: Viiksireiska 1.2.2016 7:05

Anonyymi
Paras on ehdottomasti "nerokkaan" arkkitehdin suunnittelema tasakattotalot! Yksi ammattikunta ilman aivoja! Kumma että Tshekeissä pystyvät tekemään kivitaloja jotka kestävät satoja vuosia, ja miksei jopa puusta! Suomalainen rakennuskanta on pääasiassa kuin politiikka, täysin mätä!
Anonyymi: HAKATALOTbySDP 1.2.2016 7:09

Anonyymi
Ennen vanhaan talot rakennettiin vain luonnonmateriaaleista, jotka maatuivat tai pystyttiin hävittämään tarvittaessa ilman ongelmia.

Ennen kaikki oli paremmin? Oli asbestia runsaasti sielläkin, missä sitä ei tarvittu. Oli kanankakkalevyjä...

Oli rakennettu kivien päälle ilman kunnon perustusta.

Varustelu oli vielä rintamamiestaloissakin surkea: lahoavat ikkunanpuitteet, pesutilat oikeastaan saunarakennuksessa (talvella pirun kylmää), ruokatavaran säilytys kelvotonta (rottia, hiiriä).

Minullakin oli opiskelija-asunto ilman jääkaappia. Ja yhteissuihku käytävän varrella.

Miksi pitää ihannoida jotain, mitä ei tunne? Kun joku tuntee, ei kuunnella.

Olen samaa mieltä, että rakentamismäärykset ovat poliitikkojen pilaamia. Historia on täynnä byrokratian kukkasia: rakentamisvirheitä. Ongelmat eivät ole poistuneet määräyksillä.

Rakentamisen ongelmat ovat jopa suurempi taloudellinen ongelma kuin sote. Kumpikaan ei tule tyydyttävään kuntoon tällä vuosikymmenellä.
Anonyymi: OleOptimisti 1.2.2016 7:15

Rekisteröitynyt käyttäjä
Rakennusvaiheessa olevan uuden omakotitalon voi pilata monella tapaa. Rakennustarvikkeita (elementit, laudat, villat, levyt yms.)ei suojata sateelta. Betonisen lattiavalun kosteus % pitää olla tarpeeksi matala, jotta sen päälle voi laittaa vesieristeen, laminaatin, muovimaton, laatat yms. Hiomalla betonilaatan sileän pinnan rikki kuivuminen nopeutuu. Hätäilemällä talon sisustamisessa (tapetointi, listoitus, kaakelointi, kalusteasennukset) tulee paljon virheitä, jotka näkyvät lopputuloksessa ja hyvät värkit pilataan. Ensiarvoisen tärkeää on saa hyvä vastaavamestari taloprojektiin ja hyviä, tarkkoja kokeneita kirvesmiehiä, jotka osaavat hommansa ja joiden työnjälki on hyvää, jos ei itse osaa tehdä.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Jakke 1.2.2016 7:22

Anonyymi
Kiasma kun aikanaan aukesi tehtiin ensimmäiset kosteusvaurio korjaukset noin vuosi sen jälkeen vesi valui pitkinseiniä direktiivit on kovat mutta valvonta puuttuu verovaroilla rakennettavissa kohteissa .HIRSI PARAS RAKENNUSMATERIAALI TUULETTAVALLA POHJALLA.
Anonyymi: simpauttaja 1.2.2016 7:24

Anonyymi
Kiasma kun aikanaan aukesi tehtiin ensimmäiset kosteusvaurio korjaukset noin vuosi sen jälkeen vesi valui pitkinseiniä direktiivit on kovat mutta valvonta puuttuu verovaroilla rakennettavissa kohteissa .HIRSI PARAS RAKENNUSMATERIAALI TUULETTAVALLA POHJALLA.


Jo vain!
Hirrestä vesikatto, niin ei ole ongelmia.
Ja hirrenpätkät betonielementtitaloihin hengittelemään joka huoneeseen, niin ei tarvita ilmanvaihtoja.
Anonyymi: Kirjaimia 1.2.2016 7:33

Anonyymi
Neukkukuutio sijouituskohteena helsingissä on kuitenkin tuottanut hyvin...asuntojen arvot on vain nousseet elikaaren lopun häämöttäessä ? Mistä tälläinen kertoo ?
Anonyymi: Cychchhchchchc 1.2.2016 7:46
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 12
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

18:12 Finnair sai seitsemännen uutuuskoneen – myi pois ja vuokraa takaisin
17:47 Digitoday Puhuiko Yahoo palturia? "Tietomurtajia ei palkannut kukaan"
16:59 Liikanen: Elvyttävä rahapolitiikka tukee kasvua
16:38 Kiuruvetinen pankki teki muutoksen: Yrittäjä ihmettelee rahojensa kohtaloa
16:26 Ericssonin suuromistajat harkitsevat osakkeiden myyntiä – leikkaushuhut hämmentävät Ruotsissa
15:57 Helsingin pörssi kohoaa Opec-sovun jälkeen
15:42 Metsä Board sulki paperikoneen – 94 saa lähteä
14:19 Commerzbank irtisanoo lähes 10 000
13:42 Tutkija: Venäjä voittaa öljysovussa
13:27 Digitoday Web-kameroiden armeija kaatoi verkkopalvelun
12:39 PTT: Ruoan halpeneminen hidastuu
11:58 Suomen Pankki: Positiivinen yllätys voi tulla Yhdysvalloista
11:36 Digitoday Elisan uudessa palvelussa koukku: puhelut ulkomailta kotimaan hinnoin
11:17 Glastonin yt:t päättyivät – irtisanoo 4 työntekijää
10:56 PT: Hyvätuloisten ostovoima paranee eniten – työttömän tuloissa suurin pudotus
10:45 Keskipalkka jopa 5480 euroa – näin eri alojen korkeakoulutetut tienasivat
10:04 Digitoday Ei vain puhelimien ongelma: Nyt varoitetaan räjähtävistä Samsungin pesukoneista
10:02 PT: Kasvun painopiste alkaa siirtyä vientiin
09:26 OPEC yllätyssopuun tuotannon rajoittamisesta
08:50 Kosteusvaurio voi tulla millaiseen taloon tahansa – alkuna usein vuotava liitos
08:21 Kolumni Digi-palvelu pettää liian usein
07:43 Air Berlin puolittaa laivastonsa ja vähentää 1200 työpaikkaa
06:03 Digitoday Kaksi muutosta Whatsappiin – sormet selviävät vähemmällä klikkailulla
06:02 Taloyhtiöiden riskit kasvavat – "Kaksi miestä katosi työmaalta pariksi viikoksi"
28.9. Digitoday Uutiseksi naamioitu haittaohjelma leviää Facebookissa – ethän klikannut?
28.9. Komissio ehdottaa julkista rekisteriä EU-lobbareille
28.9. EU-komissio ottaa ison pörssikaupan tarkempaan syyniin
28.9. Venäjä pumppaa öljyä kuin neuvostovuosina
28.9. SK: Technip Offshore voi lomauttaa koko henkilöstön
28.9. Digitoday Blackberry lopettaa puhelinten valmistamisen
Asiakastieto

Yhteistyössä