Kirjaudu ▼
 

Nojatuolissa voi piillä myrkyllinen yllätys

Heini Karjanmaa
Nojatuolissa voi piillä myrkyllinen yllätys
Tiedätkö, millaisilla kemikaaleilla nurkassa nököttävästä sohvasta ja nojatuolista on tehty kosteutta, liekkejä ja likaa kestävä? Eivät viranomaisetkaan. Viattoman näköiseen huonekaluun on voitu lisätä palonsuoja-, pintakäsittely- ja homeenestoaineita, joiden turvallisuudesta ei ole varmuutta. Kun yksi kemikaali todetaan vaaralliseksi, tilalle tulee monta uutta.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Muutama vuosi sitten ihottumaa aiheuttaneet myrkkysohvat saivat lainsäätäjät liikkeelle, mutta istuintemme kemikaalisisältö on edelleen pitkälti arvoitus.  

Allergisia oireita aiheuttaneissa sohvissa ihoa ärsytti dimetyylifumaraatti, jonka pitoisuudelle kuluttajien käyttöön tulevissa tuotteissa on sittemmin asetettu enimmäispitoisuus. Yhdiste kuuluu niin kutsuttuihin biosideihin eli kemikaaleihin tai pieneliöihin, joiden tehtävänä on torjua hometta. Euroopan unioni on kiristämässä edelleen biosidien käyttöä koskevaa lainsäädäntöä, mutta sen vaikutuksia saadaan odottaa vielä vuosia.

– Varmasti ollaan siellä vuodessa 2020 ennen kuin alkaa olla tilanne, että markkinoilla olisi vain hyväksyttyjä tehoaineita, ryhmäpäällikkö Paula Haapasola Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista arvioi.

Valmistajat hakevat hyväksyntää biosidivalmisteilleen ja niiden tehoaineille, ja EU tutkii mahdolliset terveys- ja ympäristövaikutukset. Aikaa hakemusten jättämiselle on syyskuuhun 2016 asti. Tuotteisiin tulee myös biosidien käytöstä kertovia merkintöjä.

Ei voi kuin
kysellä

Hakemusten jättämiseen on annettu aikaa, sillä se on edessä valtavalla määrällä valmistajia. Ympäristöministeriön ylitarkastajan Eeva Nurmen mukaan erilaisia säilöntäaineita käytetään lähes kaikissa ympärillämme olevissa tuotteissa.

– Yksi ongelma tässä säätelyssä on se, että tällä hetkellä emme faktisesti tiedä, mitä kaikkia tehoaineita näissä tuotteissa käytetään, Nurmi sanoo.

Huolestuneen kuluttajan keinot välttää turhaa kemikaalikuormitusta ovat vähäiset. Nurmen mukaan kuluttajan on melko mahdotonta tietää varmasti, onko kaupan nojatuolissa käytetty oireita aiheuttavia käsittelyaineita.

– Mitä kuluttaja voi tehdä, on kysyä, kysyä ja kysyä. Mitä enemmän kuluttajat kysyvät ja ovat tietoisia, sitä enemmän se menee yrityksiin, kun tulee painetta ottaa selvää ja antaa tietoa.

Myrkky pysyy
ja kertyy

Palonestoaineiden käyttö huonekaluissa on herättänyt kiivasta vastustusta Yhdysvalloissa, missä sitä vaaditaan lailla. Chicago Tribune -lehden juuri julkaiseman juttusarjan mukaan aineiden hyöty palamisen hidastamisessa on vähintään kyseenalainen.

Kemikaaleja vapautuu huonekaluista hiljalleen ja siirtyy huonepölyn mukana elimistöön. Monet palonestoaineet ovat myrkyllisiä hermostolle ja häiritsevät immuunijärjestelmää ja hormonitoimintaa. Yhdisteet kertyvät elimistöön, ja siksi niille on vaikea määrittää turvallista pitoisuutta. Äidin verenkierrosta kemikaalit siirtyvät istukan kautta sikiöön ja imetyksen aikana lapseen.

Yhdisteet kulkeutuvat myös ympäristöön. Suomen ympäristökeskus on löytänyt palonestoaineiden jäämiä muun muassa kaloista ja vesistöjen sedimenteistä.

Liekkien torjunnassa käytetään laajaa kirjoa erilaisia yhdisteitä. Vaarallisimpina niistä pidetään bromattuja palonestoaineita. Kahden bromatun palonestoaineen käyttö on jo kielletty maailmanlaajuisesti, ja EU:ssa sääntely on globaalia tiukempaa. Eurooppalaisten altistuminen kielletyille kemikaaleille jatkuu siitä huolimatta. Vanhoista huonekaluista ja autonistuimista yhdisteitä voi vapautua kymmeniä vuosia, ja lisää kantautuu unionin ulkopuolelta tuodusta tavarasta.

Huonekaluista on peräisin vain osa kemikaaleista, joille altistumme. Palonestoaineita käytetään huonekalujen lisäksi esimerkiksi elektroniikassa, kodintekstiileissä ja rakennusmateriaaleissa.

Huomio maahan
ja materiaaliin

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Arktiselta alueelta kerätyistä näytteistä nähdään, että palonsuoja-aineiden käyttö on lisääntynyt maailmalla. Yhdysvalloissa ja Britanniassa myytäviltä huonekaluilta vaaditaan palonkestävyyttä, mutta Suomessa tilanne on parempi. Huonekalujen käsittely palonsuoja-aineilla on valmistajalle ylimääräinen kustannus, joten siihen ei ryhdytä kovin helposti.

– En ole vielä törmännyt kotimaisiin kalusteisiin, joissa on palosuojaus. Sama koskee muita Pohjoismaita, Suomen ympäristökeskuksen ylitarkastaja Timo Seppälä sanoo.

Jos huonekalukaupassa haluaa karttaa palonsuoja-aineita, suomalaisen suosimisen ohella kannattaa kiinnittää huomiota materiaaleihin. Paloturvalliseksi mainostetun tuotteen turvallisuus voi johtua joko kemikaaleista tai luontaisesti huonosti syttyvistä materiaaleista. Näitä ovat villa ja useat muut luonnonmateriaalit.

Lähes varmaa palonsuoja-aineiden käyttö sen sijaan on saksalaista styroksia sisältävissä säkkituoleissa ja muissa tuotteissa, sillä Saksassa käytännössä kaikki styroksi palosuojataan.

Nahassa, kumissa,
paperissa…

Homeen- ja palonestoaineiden lisäksi materiaaleihin suditaan likaa hylkiviä aineita ja muita pinnoitteita. Vielä 2000-luvun alkupuoliskolla kangas tai nahka saatiin likaa hylkiväksi niin kutsutuilla PFOS-yhdisteillä. Myrkyllisten aineiden tiedetään kertyvän eliöiden veren proteiineihin ja ympäristöön, jossa se ei hajoa lainkaan.

Euroopassa PFOS-yhdisteitä ei enää käytetä liantorjunnassa, mutta Seppälän mukaan yhdistettä kantautuu eurooppalaisiin kuluttajiin etenkin Aasiasta tuotavien tekstiilien päällysteissä. Kemikaalia on käytetty myös mattojen, paperin, kumin ja muovin valmistuksessa, joten sen välttäminen on hankalaa.

– Ei meillä oikeastaan ole käsitystä, että miten isosta asiasta tässä on kysymys. Tiedetään, että jostain niitä tulee, koska esimerkiksi jätevedenpuhdistamoiden lietteistä ja kaloista aina löytyy niitä.

Kiellä yksi,
ilmestyy toinen

Aineiden jäämiä mitataan ympäristöstä, mutta niiden tarkkaa lähdettä ei aina tunneta. Tieto kemikaalien käytöstä ei välttämättä kulje edes tuotantoketjussa materiaalin valmistajalta sille, joka lopullisen tuotteen rakentaa.

– Prosessi on sellainen, että kun joku aine havaitaan haitalliseksi, menee 15 vuotta ennen kuin se kielletään. Uusia tulee, eikä niitä tunneta, Seppälä sanoo.

Seppälän mukaan on todennäköistä, että uudet aineet ovat vähemmän haitallisia kuin vanhat. Kemikaalien yhteisvaikutukset ovat kuitenkin tuntemattomat. Yhdisteitä tutkitaan yleensä yksittäin, vaikka niiden tiedettäisiin vaikuttavan samaan elimeen tai elintoimintoon. Seppälä pitääkin järkevänä välttää ylimääräistä altistumista kemikaaleille.

– Väkisinkin tulee mieleen, että vara on viisautta.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Lisää Aiheesta

Kommentit (39)

Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Kannattaa ostaa huonekalut kirpputorilta.Niiden myrkyt ovat imeytyneet jonkun kokoomuslaisen selkään.Ilmankos heidän mielipiteensä eivät ole enää tästä maailmasta!
Anonyymi: moelane Terve! 9.6.2012 7:20

Anonyymi
Poltin nahkasohvan. Kauhistuin sen todella nopeaa palamista,lähes räjähtäen. Valtava musta savu yllätti myös täysin. Pitäisikö palata pehmustamattomiin istuimiin?
Anonyymi: Puuta pehvan alle 9.6.2012 7:50

Anonyymi
Minun sohvassa olevat myrkyt aiheuttavat tajunnan menetyksen, kun siinä makoilen.
Anonyymi: Nimetön 9.6.2012 7:57

Anonyymi
Ja nyt lähti sohva,pudotin 6:kerroksesta keskellä yötä pihalle.
Anonyymi: Et sohva enää pilaa 9.6.2012 7:57

Anonyymi
Sosialistinen direktiivitaivas voisi alkaa vähentämään loputonta suojeluviettiään ja antaa kansalaisten elää vaarallista elämäänsä ihan ilman määräyksiä.
Anonyymi: virkamiesdiktatuuri 9.6.2012 7:58

Anonyymi
Sohvan turvallisuus on helppo tarkastaa. Jos kissa viihtyy siinä, ei ihmiselläkään ole hätää.

PS. Koiraan ei voi ihan aina luottaa.
Anonyymi: Nimimerkillä kokemus 9.6.2012 8:11

Anonyymi
30+ v. nahkasohva on kyllästetty luonnon omilla likaa ja liekkejä tuhoavilla entsyymeillä. Riittääköhän röhnäinen mielikuvituksenne kuvittelemaan, miten ne ovat sinne päätyneet... ;-)
Anonyymi: Raven 9.6.2012 8:27

Anonyymi
Julkisiin tiloihin, esim vanhusten laitoksiin, vaaditaan palosuojaus huonekalujen tekstiilehin, joten kyllä kotimaisetkin valmistajat käyttävät julkikalusteissa palosuoja-aineilla käsiteltyjä materiaaleja. Kotisohvaan tosin valitaan harvoin julkitilakalusteisiin tarkoitettu kangas.
Anonyymi: Äiti tietää 9.6.2012 8:42

Anonyymi
Kannattaa ostaa huonekalut kirpputorilta.Niiden myrkyt ovat imeytyneet jonkun kokoomuslaisen selkään.Ilmankos heidän mielipiteensä eivät ole enää tästä maailmasta!


Äh, miksi te aina mollaatte kokoomusta kun muutkin puolueet ovat täysin samanlaisia - korruptoituneita, valehtelevia rikollisjärjestöjä. Ihmiset ovat vain niin tyhmiä että laumautuvat poliittisten puolueiden alle.
Anonyymi: Poliittinen Ateisti 9.6.2012 8:56

Anonyymi
30+ v. nahkasohva on kyllästetty luonnon omilla likaa ja liekkejä tuhoavilla entsyymeillä. Riittääköhän röhnäinen mielikuvituksenne kuvittelemaan, miten ne ovat sinne päätyneet... ;-)


60+ äijällä 15-vuotiaan "lol" vitsit?
Anonyymi: (Vaimeata naurua) 9.6.2012 8:57
Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

07:12 Näkökulma Näin Saksassa: Metalliala neuvotteli peräti 4,8 prosentin palkankorotukset
06:03 Digitoday Saako Android-puhelimesi halutun päivityksen? Katso tästä
06:01 Jopa 253 000 lasta voi altistua homeelle – katso kartasta, missä ongelmia on
27.5. Snowden on nyt seksisymboli
27.5. Turvatyynyjen takaisinveto paisuu: "pelkääjän paikallakin" vikaa
27.5. Kohta robottikin "tuntee kipua"
27.5. USA:n talous kasvoi nopeammin kuin luultiin
27.5. Miksi pankkilainaa ei saa Suomessa kännykällä?
27.5. Monsanto-pomo voisi tienata yrityskaupasta 70 miljoonaa
27.5. 38 öljytankkeria jonottaa satamassa Ranskassa – jalostajat tyytyväisinä
27.5. Microsoftista lähteville heti uusia työtarjouksia – "Useat löytävät mielenkiintoisia tehtäviä"
27.5. Terex: Zoomlion ei saanut tehtyä sitovaa ostotarjousta
27.5. Rikkain prosentti on Suomessakin luultua rikkaampi
27.5. Digitoday Microsoft estää yleisimmät salasanat – jätti porsaanreikiä
27.5. Analyytikko: Fortum maksoi korkean hinnan Ekokemistä – "Aika paljon preemiota"
27.5. Konecranes kohoaa kauppojen varmistuttua
27.5. Tunnettu lamppumerkki kiinnostaa pörssissä – kurssi roimassa nousussa
27.5. Valtio kahmaisee lähes 200 miljoonan euron potin Ekokemin myynnistä
27.5. Digitoday Jättitutkimuksessa löytyi yhteys kännyköiden ja syövän väliltä
27.5. Kaupalle vahvistus – Fortum ostaa Ekokemin
27.5. R-kioskien omistaja perustaa yhtiön, jonka tavoitteena on turvata työpaikkoja
27.5. Digitoday "Jännittävä demonstraatio": Avaruusalus pudotetaan kovaa maahan
27.5. Pääkaupunkiseudun asuntohinnat kovassa kirissä
27.5. HKScan saa uuden toimitusjohtajan
27.5. Haastattelu Fortum vääntää ydinvoiman jatkosta Ruotsissa – reaktoreita uhattu sulkea
27.5. Digitoday Joko riitti? Google putsasi pöydän Java-käräjillä
27.5. G7-mailla huoli Brexitistä – Japanin mukaan maailmaa uhkaa uusi talouskriisi
27.5. Esperi Caren pääomistaja vaihtuu
27.5. Autoista viskotaan 666 norsun painon verran roskaa – muotidieetti hyvin edustettuna
27.5. Digitoday Jolla C myi saman tien loppuun – vihjailee jatkosta
Asiakastieto

Yhteistyössä