Kirjaudu ▼
 

Kukaan ei halua likaista pihaa

Heini Karjanmaa
Kukaan ei halua likaista pihaa
Asuinympäristöllä on meihin suuri vaikutus. Kodin lisäksi vaikutusta on myös paikoilla, joissa liikut jatkuvasti. Tutkimuksissa on löydetty merkkejä, joista näkee, mikä johtaa alueen rappioon.
20.5.2012 06:01
Riikka Kalmi
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Alueen epäsiisteys lisää usein turvattomuuden tunnetta ja jopa kasvattaa rikollisuutta.

Amerikkalaisten yhteiskuntatieteilijöiden laatiman teorian mukaan rikotun ikkunan korjaamatta jättäminen johtaa korttelin ja alueen yhä pahenevaan rikkomis- ja sotkemiskierteeseen. Vähitellen tämä johtaa rikollisuuden ja muiden epätoivottavien ilmiöiden kasvuun hoitamattomalla alueella.

– Helppo on roska heittää, jos nurmikot on huonosti leikattu, ja alue näyttää hoitamattomalta ja yleisilme on sotkuinen, sanoo tuotantopäällikkö Sami-Petteri Mäkinen Starasta.

Kiinteistömaailma Oy SKV Kiinteistönvälitys Oy
Taloustiedot
Y-tunnus 0804835-9
Kotipaikka Helsinki
Yhtiömuoto OY
TOL-luokka
Muu liikkeenjohdon konsultointi
Kaikki yrityksen taloustiedot

Kaupunkimaantieteen professorin Mari Vaattovaaran mukaan amerikkalaisteoria ei tosin toimi niin hyvin siistien vuokratalojen Suomessa kuin Yhdysvaltain tyyppisissä maissa, joissa sosiaaliset erot ovat isommat ja aluetta huonontava kehitys voi lähteä nopeastikin liikkeelle.

Kunnossapito
tietää sotkupaikat 

– Juna-asemat, alkoholistien suosimat aukiot, metropysäkit, listaa tuotantopäällikkö Sami-Petteri Mäkinen Starasta, kun häneltä kysytään Helsingin sotkuisimpia katuympäristöjä.

Stara hoitaa katujen ja puistoalueiden kunnossapitoa Helsingissä.

Vastaava piiripuutarhuri Sampo Sainio Starasta puolestaan tietää, mitkä viheralueet ja puistot ovat roskaisimpia ja vaativat aina eniten siivoamista.

– Ne ovat alueita, johon nuoriso kokoontuu. Helsingin keskustan alueella Kaisaniemi, Vanhan kirkon puisto eli ns. Ruttopuisto ja Espan puisto. Koffin puisto oli viime vuonna alkukesästä yksi sellainen. Kuntalaisten puolelta tuli niin paljon palautetta, että aloitimme sadetukset puistossa, Sainio kertoo.

– Kaivopuisto oli pitkään roskaisinta aluetta, mutta se on siistiytynyt. Espa oli yhteen aikaan hyvin roskainen, mutta sieltä ihmiset ovat siirtyneet Vanhaan kirkkopuistoon.

Ankeutta asemanseuduilla

Vaikka vanhoissa lähiöissä yleisilme saattaa olla nukkavieru, mitään sotkupesiä ne eivät kokonaisuudessaan ole. Omalla kotinsa lähistöllä harva viitsii sotkea, mutta asemilla ja keskustoissa on helpompi olla piittaamaton.

Ilmiö on tuttu turisteille. Maailmalla matkustaessa asemien ympäristöt ovat usein juuri niitä kaikkein sotkuisimpia paikkoja kaupungissa.


– Asemat ovat universaalisti asuinympäristönä sellaisia, että kannattaa pitää lompakosta kiinni. Ne ovat nuhruisia, kuvailee Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Tommi Rytkönen.

Helsingin keskustan rautatieaseman ympäristökin on viikonloppuöiden jäljiltä usein sotkuinen, mutta toisaalta aluetta siivotaan jatkuvasti ja ympäristön historialliset rakennukset kohottavat ilmettä. Lähiöasemilla tilanne on usein huonompi.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Asunnonostajat karsastavat
epäsiisteyttä

Uutta asuntoa hankkiessa epäsiisteys on yksi tekijä, joka vaikuttaa negatiivisesti. Usein kuitenkin asuinalueen yleisen siivottomuuden sijaan tärkeämpää on se, miltä ostokohteen piha tai vaikkapa rappu näyttää.

– Tänä päivänä ihmiset ovat tarkempia asuinympäristön suhteen asuntoa ostaessaan. Katsotaan esimerkiksi sitä, onko lähellä vuokrataloja, sanoo myyntijohtaja Sari Heinonen SKV:n Vantaan Myyrmäen toimistosta.

Asunnonostajan näkövinkkelistä asemanseutujen hyvä puoli on sijainti.

– Aseman läheisyys on yleensä positiivinen juttu, kun on hyvät kulkuyhteyhdet. Epäsiisteyteen aseman ympärillä on totuttu, mutta kukaan ei halua asua juuri siinä vieressä, sanoo Heinonen.

Kiinteistön ostajia kiusaa etenkin sotkuinen piha. Tämä kävi ilmi Huoneistomarkkinoinnin kyselyssä, johon sen välittäjät vastasivat maalis–huhtikuussa.

– Tutkimuksen mukaan merkittävin myyntihinnan laskuun ja myyntiajan pidentymiseen vaikuttava tekijä on pihan yleinen epäsiisteys.

Näin ajatteli 96 prosenttia vastaajista. Epäsiisteyden lisäksi myyntihintaan ja -aikaan vaikuttivat negatiivisesti oleskelualueen huono kunto, leikkaamaton nurmikko ja huonokuntoinen asfaltti.

Likaisuus kiusaa
enemmän kerrostaloalueilla

Epäsiisteys ja likaisuus olivat mukana kolmen kärjessä, kun suomalaiset listasivat kolme tärkeintä epäviihtyvyystekijää asuinalueellaan. Asiaa kysyttiin Suomen Ympäristökeskuksen Asukasbarometri-tutkimuksessa, joka julkaistiin alkuvuodesta.

Listan kärjessä ovat myös liikenteen aiheuttamat häiriöt ja ongelmat sekä sosiaaliset häiriöt ja turvattomuus.

Kun verrattiin asuinaluetyyppejä, sosiaalisten häiriöiden lisäksi likaisuus ja epäsiisteys nousivat esiin varsinkin kerrostaloalueilla, kun taas pientaloalueilla epäsiisteys ei ollut ongelma.

20.5.2012 06:01
Riikka Kalmi
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (74)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 8
EdellinenSeuraava

Anonyymi
mikä tän artikkelin pointti on? siteeraat oppeja jotka on 20 vuotta vanhoja ja yleistettyinä behaviorismissa jo kumottuja. pseudosisällöllistä idiotismia koko stoori. jos haluat kirjoittaa ko. aiheesta, haastattelisit jotakuta joka tietää kokonaisilmiöstä - tää on sama kuin kysyisi hodarimyyjältä, että mikä maistuu ihmisille yönälkään.
Anonyymi: jjs 20.5.2012 6:48

Anonyymi
Hiton Katainen!
Tää on ihan varmasti sen ja Urpilaisen syytä, kuten kaikki muukin!
Anonyymi: Palstan henki 20.5.2012 6:52

Anonyymi
Täällä Lapissa siivoamme kyläyhdistyksien toimesta valtateiden varsia etelän lomalaisten roskia tienvieristä joka kevät kuorma- autokaupalla nyt sitten tulevat vielä kaivosten jätteet kuntien niskoille koska valtio ja yrittäjät pesevät kätensä
Anonyymi: kanto 20.5.2012 7:40

Anonyymi
Vuosaaressa Rastilantie 5:sta joka on kaupungin vuokratalo on korjattu kohta 10 vuotta.Nyt se on siistimpi kuin ympäröivät omistusasunnot.Ketä mahtaa harmittaa?
Anonyymi: moelane Terve! 20.5.2012 7:58

Anonyymi
Joukkoliikenne kaiken pahan alku
Itä- ja pohjois-suomi ja yleensä maaseutu jossa 1900-luvun sosiaaliset innovaatiot roskakori, harava ja parkkiruutu tuntemattomia
Kaupunkiympäristön pitäisi olla suljettu "mall" jotta se säilyisi siistinä
Roskaisuus ja saasteet liityyy yleisesti köyhyyteen mitä vauraampi yhteisö sen paremmin se huolehtii ympäristöstään päinvastoin kuin vihreät väittävät
Eli ratkaisuina autoilu, maalaisten kuri ja kasvatus, suljetut tilat ja talouskasvun kiihdytys
Anonyymi: Dirty Harri 20.5.2012 8:11

Anonyymi
Simpanssit ovat tae alueen tulevasta rapistumisesta, mitä enemmän sitä varmempi.
Anonyymi: tere 20.5.2012 8:11

Anonyymi
?aa mut sotkevat ja paz kovat. Sitä varten niitä onkin tuotu maahan, jotta Suomi olisi tuhottu.
Anonyymi: Kansan vaihto bankst 20.5.2012 8:28

Anonyymi
Hiton Katainen!
Tää on ihan varmasti sen ja Urpilaisen syytä, kuten kaikki muukin!


Oletko siis sitä mieltä, että Kataisen töppäilyistä ei saisi julkisesti puhua halaistua sanaakaan? Eikä liioin Urpilaisen virheistä, tulivatpa ne suomalaiselle veronmaksajalle mkuinka kalliiksi tahansa?

Aika omituinen käsitys sinulla on sananvapaudesta sekä objektiivisesta tiedonvälityksestä, jos tosiaan noin ajattelet.
Anonyymi: Vanhempi setä 20.5.2012 9:02

Anonyymi
Oletteko nähneet roskaisia puistoja Keravalla, Espoossa, Vantaalla tai muissa Helsingin ympäristökunnissa? Ette, koska niiden nuoriso tulee vetelehtimään ja roskaamaan Helsinkiin.

Tosiasioiden tunnustaminen on osa ratkaisua. Ympäristökuntien pitäisikin osallistua suoraan Helsingin keskustan siivous-, ym. ylläpitokustannuksiin.

Yksi vaihtoehto olisi sekin, että kaikille helsinkiläisille annettaisiin kunnallisveron maksua vastaan jonkinlainen kulttuuripassi missä tunnistus toimii samalla periaatteella kuin esim. HSL:n matkakortissa. Kulttuuripassilla helsinkiläinen pääsisi ilman lisämaksua kaupungin eri kultuuritapahtumiin jne. Muilta voisi siivous-, järjestys-, ym. kuluja vastaan ottaa 2-3 euron pääsymaksun. Tämä koskisi erityisesti myös piknikkejä keskustan puistoissa.
Anonyymi: Say no to trashes 20.5.2012 9:27

Anonyymi
Katotaan nyt, kun alkaa ihmisillä olemaan tarpeeksi velkojaan pankkien kanssa ja aletaan mongunta roskaisuudesta sen jälkeen.

Nuija tulee heilumaan pöydällä wannabe porukalle pakkohuutokaupoissa.
Anonyymi: amerikkafaneille iha 20.5.2012 9:30
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 8
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

06:01 Brexit-pommi voi keventää talouskuria EU:ssa – "Kansalle lisää rahaa"
27.6. Ilta-Sanomat Entä jos Britannia ei aloitakaan irtautumista EU:sta? ”Laillisesta näkökulmasta mahdollista”
27.6. Miljardööri Soros jätti tempun toistamatta – ei lyönyt vetoa puntaa vastaan
27.6. Digitoday Väite: Teinien suosikkisovellus viimein Windows-puhelimille
27.6. Pepsin reseptimuutos ei tuonut tulosta – tuo vanhan juoman takaisin
27.6. Irlannissa passihakemusten piikki – lomakkeet loppuivat posteista
27.6. Brexit voi vaikuttaa metsäteollisuuteen kolmella tavalla
27.6. FK-johtaja Stubbin Lehman Brothers -vertauksesta: Ei mikään ole nyt romahtanut
27.6. Brexit-äänestys ravisteli Helsingin pörssiä – rysähti 7,8 %
27.6. Cameron: Uutta Brexit-äänestystä ei tule
27.6. Pörssilasku jatkuu Euroopassa ja USA:ssa – vaihto kolminkertaistunut
27.6. Analyytikko: Pankit ovat kuuma peruna
27.6. Ilta-Sanomat Sipilä: Tämä hallitus ei tuo päätettäväksi Suomen Fixitiä
27.6. Kulta se vain kallistuu: kovin nousu seitsemään vuoteen
27.6. Oikeus määräsi Maskun maksamaan 100 000 euron uhkasakon
27.6. Piensijoittajat säntäsivät ostoksille – "Jäitä hattuun"
27.6. Digitoday Nyt löytyi älykellolle käyttöä – ABC-huoltamolla
27.6. Huhtamäki yhdistää kaksi tehdasta Kiinassa
27.6. Pörssin luisu jatkuu – Outokumpu, metsäyhtiöt ja Nokia kovimmassa laskussa
27.6. Digitoday Microsoftilta iso kädenojennus Windows 10 -käyttäjille
27.6. Nordean von Koskull: Osinkopolitiikka ei muutu
27.6. Punnan alamäki jyrkkeni – kurssi painui uusiin pohjiin
27.6. Posti aloittaa yt-neuvottelut Oulussa – vähennystarve 47 henkilöä
27.6. Digitoday Yksi pieni asetus: Turvallisena pidetty viestipalvelu voi olla ihan muuta
27.6. Rothovius pörssilaskusta: Poikkeuksellista, mutta ei ainutlaatuista
27.6. Kysely: Brittifirmat pohtivat työvoimaleikkauksia ja muuttoa ulkomaille
27.6. Lentoyhtiöt varoittavat tuloksistaan Brexitin vuoksi – myös Finnair kärsii
27.6. KHO perui parkkisakot – maksulipuke oli lennähtänyt piiloon
27.6. Digitoday Tästä Google ja Facebook vaikenevat: "Miksi he kerskuisivat sensuurilla?"
27.6. Lähde: Italia harkitsee 40 miljardin euron pankkitukea
Asiakastieto

Yhteistyössä