Kirjaudu ▼
 

"Postinumerot 00100-00180 elävät aivan omaa elämää"

Martti Kainulainen / Lehtikuva
"Postinumerot 00100-00180 elävät aivan omaa elämää"
Pääkaupunkiseudun vuokratason nousu on alkuvuonna ollut hitaampaa kuin koko maassa. Vuokraturvan hallituksen puheenjohtajan Timo Metsolan mukaan tämä voi viestiä siitä, että pääkaupunkiseudun vuokrissa aletaan lähentyä kipurajaa.
4.5.2012 15:24
Riikka Kalmi
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Tilastokeskuksen tänään julkistamien tilastojen mukaan vapaarahoitteisten asuntojen vuokrataso on noussut Suomessa 3,2 prosenttia tammi-maaliskuussa verrattuna vuodentakaiseen. Pääkaupunkiseudulla nousu on ollut 2,3 prosenttia.

Vuokravälitykseen erikoistuneen Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola arvioi, että kun vuosi-inflaatio on ollut 2,9 prosenttia, niin reaalinen vuokrataso on koko maassa noussut vain hieman.

Uusissa vuokrasuhteissa euromääräistä nousua vuodentakaiseen on ollut vain 0,7 prosenttia, eli selkeästi vähemmän kuin inflaatiokehitys.

Vuokraturva Oy
Taloustiedot
Y-tunnus 1543822-4
Kotipaikka Helsinki
Yhtiömuoto OY
TOL-luokka
Kiinteistönvälitys
Kaikki yrityksen taloustiedot

– Uusien vuokrasopimusten vuokrat ovat reaalisesti laskeneet, vuokratilaston julkistuspäivän tiedotustilaisuudessa puhunut Metsola huomauttaa.

Metsolan mukaan se, että pääkaupunkiseudulla vuokrien nousu on ollut muuta Suomea pienempää kertoo siitä, että pääkaupunkiseudun vuokrissa aletaan olla kipurajoilla.

Ilmiö näkyy myös esimerkiksi siinä, että pääkaupunkiseudun uusien vuokrasopimusten vuokrat ovat tammi-maaliskuussa laskeneet prosentin verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. Eniten laskua on ollut yksiöiden uusissa vuokrasopimuksissa eli 4,4 prosenttia.

Helsingin ydinkeskustan
vuokrat nousevat jyrkemmin

Pääkaupunkiseudulla vuokrataso vapaarahoitteisissa asunnoissa on kivunnut alkuvuonna yksiöissä 19,09 euroon neliöltä kuukaudessa ja kaksioissa 14,83 euroon neliöltä. Muualla maassa luvut ovat 12,14 euroa neliöltä ja 9,84 euroa neliöltä.

Pääkaupunkiseudun osista Helsingin kantakaupunki (postinumerot 00100–00180) elää Metsolan mukaan aivan omaa elämäänsä vuokratilastoissa.

– Helsingin kantakaupungin yksiöissä neliövuokrat ovat erittäin korkeat, sanoo Metsola.

Kun koko Helsingissä vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat ovat nousseet maltilliset 2,3 prosenttia, niin kantakaupungissa luku on reippaat 6,2 prosenttia.

Helsingin kantakaupungissa yksiöstä maksettiin alkuvuonna 22,09 euroa neliöltä kuukausivuokraa ja kaksiosta 17,31 euroa neliöltä.

Lahti ja Turku kirivät

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Maakuntakeskuksissa vuokratason nousu on ollut oleellisesti nopeampaa kuin pääkaupunkiseudulla. Tampereella vuokrataso on alkuvuonna kohonnyt 4,0 prosenttia, Turussa 4,8 prosenttia, Oulussa 3,3 prosenttia ja Lahdessa jopa 5,8 prosenttia vuodentakaisesta. Kuopiossa nousua on ollut 7,1 prosenttia, mutta Jyväskylässä vuokrataso on laskenut 0,2 prosenttia.

– Lahdessa ja Turussa vuokratasot ovat olleet suhteellisen matalalla, siellä on tasokorjaus menossa, sanoo Metsola.

Metsolan mukaan Turku ja Lahti kirivät vuokratasossaan kiinni jo Tamperetta. Tampereella vapaarahoitteisten asuntojen vuokrataso oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 12,05 euroa neliöltä kuukaudessa. Turussa vuokrat olivat 11,18 euroa neliöltä ja Lahdessa 11,15 euroa neliöltä.

Metsola arvelee, että Lahdessa on ainakin osaksi näkyvissä pääkaupunkiseudun vetovoiman vaikutusta.

Metsola povaa
vaikeuksia

Vaikka vuokrien nousu on ollut koko maan mittakaavassa ja varsinkin pääkaupunkiseudulla maltillista, Metsola kertoo kuitenkin olevansa huolestunut.

Hän arvioi, että tulevasta kesästä ja syksystä uhkaa tulla vuokra-asunnon etsijöille koko 2000-luvun vaikein. Hän pohjaa väitteensä kysyntään edustamassaan vuokravälitysyhtiössä.

Tyypillisesti hänen mukaansa vuoden alku on vuokramarkkinoilla rauhallista aikaa ja yleensä vasta toukokuussa markkinat pikku hiljaa vilkastuvat sesonkikautta eli kesää ja syksyä kohden.

– Huhtikuu oli meillä hämmentävän vilkas. Samaan aikaan asuntoesittelyissä myyntipuolella on ollut hiljaista. Asuntojen reaalihinnat ovat laskeneet ja asunnon ostajat ovat varovaisia. Kysyntä painottuu siksi nyt vuokra-asuntoihin.

Metsola epäileekin, että opiskelijoille saattaa tulla vaikeuksia löytää asuntoa syksyllä, kun samoilla markkinoilla ovat kilpailemassa maksukykyiset työssäkäyvät "unelmavuokralaiset".

4.5.2012 15:24
Riikka Kalmi
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Yritykset Tilastokeskus
Ihmiset Timo Metsola

Kommentit (61)


Anonyymi
00980 Slummi
Anonyymi: Se on Itä 4.5.2012 19:36

Anonyymi
Kaavoituksen korruptio estää riittävän rakentamisen ja nostaa hintoja.Esim. PK-seudulle mahtuisi helposti 10-15 miljoonaa asukasta, jos vain kaavoittajat haluaisivat.


Juuri näin asia ei ole. Maata kannattaa omistaa koska sitä ei valmisteta lisää, tämä vanha totuus kannattaa pitää mielessä. Tämä käytännössä tarkoittaa sitä että rakennusliikkeiden ja pankkien kannattaa pitää maata omistuksessaan rakentamattomana.
Anonyymi: j 4.5.2012 19:58

Anonyymi
H:gissä KIPURAJA on lapsiperheille ylitetty ja he lähtevät pois - vuonna 2020 H:ki on nuorten urasinkkujen ja vanhusten sekä ulkolaisten miehittämä.

Näin tulee käymään osassa Helsingin keskustaa onkin maahanmuuttajien asuntoloita joita kaupunki on vuokrannut. 2020 vuonna Helsingin keskusta ja eteläosa onkin maahanmuuttajien ja varakkaiden Helsinkiläisten asuin alue?? He He näin he saavat sitä mitä ovat tilanneetkin. Korruptoituneet miljonäärit ja heidän hyväveli ystävänsä asuvat vuokralla vakuutusyhtiöiden isoissa asunnoissa.
Maksava murto osan käyvästä vuokrasta ja maahanmuuttajat kustantaa veronmaksajat. Tämä on Kokkien ja Demareiden politiikkaa.
Anonyymi: Nimetön 4.5.2012 20:04

Anonyymi
VVO rakentaa jätkäsaareen helve.. kalliita asuntoja ja rahoittaa niitä nostamalla vanhojen talojen vuokria. Vedenpaineet on laskettu alas, ja asuntoon paleltuu talvella, koska pattereissa ei kierrä riittävän lämmintä vettä. Ilmastointilaitteesta tulee jääkylmää ilmaa suoraan ulkoa. Villasukat jalassa nukutaan. Jengi muuttaa koko ajan isomista pienempiin ja tilalle tulee stadin elättejä.

Helsingin kaavoituksesta vastussa olevilta päättäjäjiltä pitäisi viedä asunnot ja laittaa telttaan asumaan. Surkeampaa sakkia ei maan päältä löydy.
Anonyymi: suomi on sarvikuonoj 4.5.2012 22:14

Anonyymi
Miksi Metsolaa ja Vuokraturvaa aina haastatellaan ikäänkuin "virallisena totuutena"? Oma kokemukseni firman palvelusta on erittäin huono. Markkinointilauseilla ei ole mitään vastinetta todelliseen palvelutasoon
Anonyymi: Todella pettynyt vuo 5.5.2012 0:44

Anonyymi
H:gissä KIPURAJA on lapsiperheille ylitetty ja he lähtevät pois - vuonna 2020 H:ki on nuorten urasinkkujen ja vanhusten sekä ulkolaisten miehittämä.
...
No, eiköhän tuo asuntokupla poksahda ennen sitä.


Vuokra-asuntopula voi kestää pitkään ennen kuin kupla poksahtaa. 80-luvun alussa vuokra-asunnoista oli huutava pula, hintakupla puhkesi vuosia myöhemmin - ja sittenhän vuokra-asuntojakin oli hyvin tarjolla. V. 2020 voi olla kallista, mutta voi olla halpaakin.
Anonyymi: Ennen oli ennen 5.5.2012 1:04

Anonyymi
Kenellä h**vetill nyt oikeasti olisi varaa maksaa 800?/kk yksiöstä? Vuokrat ovat aivan naurettavia, eikä korruptoitunut hallinto tee yhtään mitään.


Pelottavaa, että tällä hetkellä 5 todellisuudesta irtautunutta pitää ylläolevaa mielipidettä pahana.

Huh huh...

Toivottavasti "vanha sananparsi tässä gogoomus landiassa pitäisi oikeasti paikkansa: ahneella on paZ*nen loppu"...
Anonyymi: Kyllä ahneellakin pi 5.5.2012 1:26

Anonyymi
En ole nostanut keskustayksiöideni vuokria viimeisten vuosien aikana. Vuokraan ne nuorille opiskelitytöille. Ovat halunneet hoitaa korotukset toisella tavalla ja kyllähän se on minulle sopinut hyvin.


Tuo on totuus... ei ole kaunista mutta kysynnän ja tarjonnan laki kohtaa myös siellä missä rahaa ei enempää ole.

Kaikkeen tottuu. Myös 'vuokraennakoihin'.
Anonyymi: opiskelijatyttö 5.5.2012 2:16

Anonyymi
Tämä Vuokraturvan Metsola pelaa kaksinaamaista peliä

miksi aluehallintovirasto ei puutu siihen että
he ovat välittäjiä mutta samassa roolissa tekevät suoraa osto kauppaa kuluttajilta ?
Muilta välitysyhtiöiltä tämä kielleettiin jo 90 luvulla.

Vuokraturva laukoo myös mielipiteitä, joilla voi olla vaikutusta heille itselleen eduksi,
omassa vuokra ja ostobusineksessa

ei ole mitää "asiantuntija" puolueettomia lausuntoja.
Anonyymi: Ihmetellään 5.5.2012 10:00

Anonyymi
Kaavoituksen korruptio estää riittävän rakentamisen ja nostaa hintoja.

Esim. PK-seudulle mahtuisi helposti 10-15 miljoonaa asukasta, jos vain kaavoittajat haluaisivat.

Juuri näin. Suurin syy asuntojen korkeisiin hintoihin on juuri rakennusmaa, jota pantataan arvonnousun vuoksi. Ja tämä luo itseään ruokkivan oravanpyörän, jonka maksaa AINA viimekädessä ilman vaihtoasuntoa olevat ensiasunnon ostajat.

Kumma, kun poliittiset päättäjät eivät käytä edes lain sallimaa pakkolunastuksen uhkaa, joka saisi monen perikunnan suostumaan vapaaehtoisiin maakauppoihin, eikä näin edes varsinaisiin pakkolunastuksiin tarvitsisi mennä.


Suurin syy korkeisiin hintihin on vuokranantajien kohtuuton ahneus. Mikään ei pakota pyytämään kohtuuttomia vuokria. Rakennusmaan puutteen syyttäminen on pelkkää roskaa.
Tällaiset jutut vain lisäävät korotushaluja. ILmeisesti olisi asetettava vuokrakatto ja tyhjille asunnoille sitten jokin "tyhjän asunnon kiinteistövero".
Missä ovat yleishyödylliset vuokranantajat? Taitavat unohtaneen yleishyödyllisen tarkoituksensa. Ehkä ne pitäisikin sosialisoida kunnille? Ay-liike, kirkko yms. ihmisiä lähellä olevat tahot voisivat tulla takaisin vuokramarkkinoille voimakkaammin. Ei asuntoja tarvitse tappiolla vuokrata, mutta ei myöskään hakea sitä korkeinta tuottoa. Heittäkää ulos kaikki sellaiset talousihmiset, jotka sanovat, ettei vuokra-asuntosijoittaminen ole esim ay-liikkeen tai kirkon "ydinaluetta". Näiden ydinaluetta on juuri jäsenet.
Anonyymi: Jotain tokkua! 5.5.2012 10:13
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä