Kirjaudu ▼
 

Asuminen on liian kallista – paitsi omani

Taloussanomat
Asuminen on liian kallista – paitsi omani
Suomalaisten mielestä asuminen on liian kallista, mutta ongelma koskee enemmän muita kuin itseä. Vain joka neljäs ei ole tyytyväinen omiin asumiskustannuksiinsa. Joka kymmenes pelkää, että ei selviä asuntovelastaan.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Neljä viidestä suomalaisesta on sitä mieltä, että asuminen maksaa liikaa. Kuitenkin miltei 60 prosenttia kertoo olevansa tyytyväinen nykyisiin omiin asumiskustannuksiinsa.

Tämä ilmenee OP-Pohjolan TNS Gallupilla teettämästä Taloustaitotutkimuksesta, johon vastasi noin tuhat suomalaista helmikuussa.

Tutkimusta esitellyt pankinjohtaja Mikko Hyttinen OP-Pohjola-ryhmästä sanoi, että asunto on tärkeä, eivätkä vastaajat ole valmiita tinkimään  mukavuudesta. Vain 16 prosenttia vastaajista oli valmis asumaan epämukavammin voidakseen kuluttaa enemmän muihin asioihin.

Suuri joukko vaikutti tyytyväisiltä omaan asuntoonsa. Alle kolmannes vastaajista oli sitä mieltä, että parempi asunto on aina tavoittelemisen arvoinen.

Yli 70 prosenttia suomalaista asuu omistusasunnossa ja myös kyselyssä asunnon omistamista pidettiin järkevänä. Vuokramarkkinatilanne puoltaa näkemystä.

– Vuokrat nousevat tasaisesti huolimatta korko- ja asuntomarkkinatilanteesta, Hyttinen sanoi.

Joka kymmenes pelkää
asuntolaina-ahdinkoa

Väite suomalaisten ahtaasta asumisesta ei enää pidä paikkaansa. Asuntokuntien pieneneminen ja tulojen kasvu ovat kasvattaneet keskimääräistä neliömäärää henkilöä kohden. Kun vuonna 1970 asukasta kohden oli noin 19 ja 1980 noin 26 neliötä, vuonna 2010 sitä oli 39 neliötä. 

Eurostatin mukaan Suomessa asutaan suunnilleen yhtä väljästi kuin Keski-Euroopassa. Ranskalaiset asuivat viime vuonna hieman väljemmin, mutta italialaiset ahtaammin kuin suomalaiset. Meillä on silti vähemmän tilaa kuin länsinaapureillamme.

– Olemme myös vähemmän velkaantuneita, Hyttinen huomauttaa.

Hänen mukaansa suomalaiset ovat melko konservatiivisia ja varovaisia lainanottajia, vaikka velkaantumisaste onkin kohonnut. Vuonna 2010 se oli aavistuksen alle EU:n keskiarvon.

Kyselyssä enemmistö karsasti rajua velanottoa. 43 prosenttia oli sitä mieltä, että ei ole oikein ostaa asuntoa kokonaan velaksi. Toisaalta kolmannes vastaajista oli täysin päinvastaista mieltä.

Osaa asuntolainataakka ahdistaa. Joka kymmenes vastaaja tunnusti ajoittain pelkäävänsä, että ei selviä asuntolainoistaan.

Uusi laina: vajaa 20 vuotta
ja yli 100 000 euroa

Suomalaiset alkoivat viime vuosikymmenen puolivälin jälkeen venyttää asuntolainojaan, mutta kehitys tyssäsi finanssikriisiin. Kun vuonna 2008 OP-Pohjola-ryhmän myöntämistä uusista asuntolainoista 40 prosenttia oli vähintään 25 vuoden pituisia, viime vuonna osuus oli noin 15 prosenttia.

Tuolloin kuitenkin 21–25 vuoden lainojen osuus kasvoi 16–20 vuoden lainojen kustannuksella.

– Keskimäärin uusi asuntolaina on nyt vajaa parikymmentä vuotta, Hyttinen kertoi.

Hänen mukaansa uuden lainan velkapääoma on keskimäärin ”toistasataa tuhatta” euroa.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Moni suomalainen asuu jo velattomassa tai miltei velattomassa asunnossa. Omistusasumisen yleisyydestä huolimatta asuntovelkaa on vain joka kolmannella.

Euriborit voivat sukeltaa
ennätysalas tänä vuonna

Pääosa suomalaisten asuntolainoista on sidottu lyhyisiin markkinakorkoihin, mikä selittää korkojen edullisuuden. Helmikuussa tehtyjen uusien asuntolainasopimusten keskikorot olivat Suomessa Euroopan halvimmat.

Euroopan velkakriisin vuoksi tilanne tuskin muuttuu kovin nopeasti.

– Ainakin vuoden ajan korkotaso pysyy matalana, OP-Pohjolan pääekonomisti Reijo Heiskanen arvioi.

Hänen mukaansa euribor-korot voivat käväistä ennätysalhaalla, jossa ne olivat finanssikriisin jälkeen. Jo nyt ollaan niin lähellä noita lukemia, että asuntovelkaisen kannalta notkahdus on mukava, mutta ei kovin olennainen.

Pankit ovat jo jonkin aikaa nostaneet marginaalejaan ja markkinakorkojen laskun hyöty on sulanut niihin. Tilanne jatkuu edelleen.

Hyttinen kertoo, että OP-Pohjola-ryhmässä asuntolainamarginaalit ovat vuoden lopussa todennäköisesti 1,3–1,5 prosenttia.

Asuntojen hintaero Helsingin
ja muun maan välillä leviää

Rahoituskustannusten alhaisuus tukee asuntokauppaa. OPKK:n kiinteistönvälitysjohtaja Kenneth Sandberg ennakoi, että kauppa käy, vaikka tilanne markkinoilla rauhoittui tammi–maaliskuussa hieman.

– Kauppa piristyy pikkuisen kohti loppuvuotta, hän ennakoi.

Sandberg perustelee näkemystään sillä, että kotitalouksien taloustilanne on suhteellisen hyvä ja usko oman talouteen on pienessä nousussa.

Hinnat pysynevät hänen mukaansa suunnilleen nykyisinä, mutta runsaan tarjonnan vuoksi myyntiajat voivat venyä hieman.

Alueellisia eroja on. Etenkin työllisyystilanne vaikuttaa kunkin paikkakunnan tilanteeseen.

– Helsingissä hinnat karkaavat yhä kauemmas muun maan hinnoista, Sandberg lisää.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (67)

Sivut:1 ... 5 6 7
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Haloo, täällä Vantaalla uusien kerrostalojen yksiöt maksavat jo 180 000 ja 220 000. Kenelle ne on tarkoitettu. ASP- nuorille?
Anonyymi: Äiti 25.4.2012 0:26

Anonyymi
"Omakotitalot ovatkin Suomessa siitä erikoisia, ettei niitä tarvitse koskaan remontoida tai korjata."

Totta, monet eivät korjaa koskaan mitään ja kun aika jättää perikunnat riitelee ja talo senkun lahoaa pystyyn. Ja sitten kun tulee myyntihetki myytävänä onkin pelkää korjaamatonta lahoa. Kuka tästä hytöyy? Ei ainkaan se lahotalosta riitelevä perikunta. Kannattaisi myydä vielä silloin kun talo on rakenteiltaan korjattavassa kunnossa tai terve. Perikunnat eivät ymmärrä sitä, että taloa ei kannata pitää vuosikausia tyhjänä asumattomana, kyllä se talon arvo siitä laskee vaikka jotkut luulevat sen nostavan talon arvon pilviin. Ostajien kannattaa kiertää tälläiset perikuntien "pommit" kaukaa.
Anonyymi: nähty on monia lahot 25.4.2012 5:44

Anonyymi
Saksassa asunnot ovat halpoja.


Mistäs tiedät?
No onhan ne ja ruoka autot yms. "Olen käynyt siellä".
Suomalaisilla on vain pieni este, tai hidaste! Sielä kun ei ihan "pakkoruottilla" pärjää... siispä ruisleipää ja jauhomakkaraa naamaan ja 3 x kalliimpaa Bisseä kyytipojaksi. Mikäli rahat loppuu? Onhan Suomessa "sossu". Saksassa ei.
Anonyymi: vain yksi varvas suo 25.4.2012 19:08

Anonyymi
Asuminen on liian kallista - paitsi omani

Silloin se on liian kallista jos ei voi enää itse siinä asua..
Anonyymi: joutuko itse menee v 26.4.2012 9:52

Anonyymi
Tuulipuku on joutunut hädissään nostamaan lainojen takasinmaksuaikaa 15 vuodesta 25 vuoteen.

Pankkien on syytä lanseerata 50-vuoden lainat, jotta pakkomyyntien sumalta vältytään asuntohintojen laskiessa voimallisesti seuraavan 3-5 vuoden aikana.

Saapa nähdä, koska markkinat alkavat kyseenalaistamaan Espanjan tyyliin OP:n asuntolainoja?


Missähän todellisuudessa sinäkin elelet?
Meinaatko että NYT joku joutuu pidentämään laina-aikaansa, kun korot on taas matalammat kuin hmmm... kahteen vuoteen.

Jos olisin sinun kaltaisiasi ääliöitä kuunnellut 5 vuotta sitten, jolloin ensimmäisen asuntolainani nostin, saattaisi nyt vituttaa aika armottomasti. Sen sijaan otin sen lainan, ja nyt siitä on maksettu jo 60%, kämpän arvo noussut n. 15 %, ja koko ajan olen asunut halvemmalla kuin jos olisin ollut vuokralla vastaavassa asunnossa.

Että joskus voisi ääliötkin pitää päänsä kiinni. Eikö teitä edes hävetä yhtään tuo tyhmyytenne? Kohta olette jo 20 vuotta hokeneet samoja asioita, ilman kykyä minkäänlaiseen realistiseen tarkasteluun sen suhteen, onko teidän " ennustukset" menneet miten hyvin nappiin.

Voin vastata: pieleen on mennyt ja pahasti.
Anonyymi: Irmeli 26.4.2012 10:24

Anonyymi
Saksassa asunnot ovat halpoja.

Mistäs tiedät?
No onhan ne ja ruoka autot yms. "Olen käynyt siellä".
Suomalaisilla on vain pieni este, tai hidaste! Sielä kun ei ihan "pakkoruottilla" pärjää... siispä ruisleipää ja jauhomakkaraa naamaan ja 3 x kalliimpaa Bisseä kyytipojaksi. Mikäli rahat loppuu? Onhan Suomessa "sossu". Saksassa ei.


Höpön höpön.

Saksaan muuton jälkeen sain koulutusta vastaavaa työtä kahdessa viikossa. Enkä puhunut sanaakaan saksaa, vain Englantia. Nyt vuoden asumisen jälkeen totisesti huomaa mikä ero on asua 90-luvulla rakennetussa ilmastoidussa 90m^2 asunnossa keskellä kaupunkia puistonäköalalla ja parvekkeella, ja maksaa siitä 110k? 390k? sijaan.

Ainiin, palkkakin on parempi, verot alhaisemmat ja ruoka halvempaa ja parempaa.

Jatkanko? Ryve sinä vain Suomessa itsesäälissäsi, ei totisesti minua enää sossulandia kiinnosta.
Anonyymi: heh 26.4.2012 13:06

Anonyymi
Moni työkaveri on valitellut että heidän ennen niin pieni vastikkeensa on alkanut viimeaikoina nousta vauhdilla, joissain taloyhtiöissä on kuulemma kerätty jopa ylimääräisiäkin vastikkeita, alkaa se asuminen olemaan näköjään aika kallista myös omassa eikä vaan vuokralla?


Varmaan riippuu taloyhtiöstä. Mulla vastike laski tämän kuun alusta melkein 50 euroa. On näköjään saatu taloyhtiön velkaa (on aika uusi yhtiö) maksettua pois. Nyt vastike on n. 300 euroa/kk, 65 neliön kaksiosta.
Omaa velkaa ei onneksi ole senttiäkään. (Ei ole koskaan ollutkaan -ainoana lapsena sain aikoinaan "vähän" ennakkoperintöä, kun olin vielä vakitöissä ja sain verot maksettua. Olen ollut onnekas.)
Anonyymi: Ei ihan kultalusikka 20.6.2012 15:29
Sivut:1 ... 5 6 7
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

07:01 Kolumni Tosi firma ei veroja maksa
06:01 Näinkö vaikeutuu firmojen verokikkailu? EU yrittää
11.2. Ollila: Ottakaa mallia 1990-luvun Nokiasta
11.2. Video Jorma Ollila: Näen kriisin päivän lähestyvän
11.2. Digitoday Apple saattaa rikkoa lakia Suomessa: "Pitäisi olla perusteltu syy"
11.2. Soros: Venäjä on ajautumassa ensi vuonna konkurssiin
11.2. Rapa roiskui pörsseissä: "Voi johtaa samanlaiseen kriisiin kuin vuonna 2008"
11.2. "Kemin biodieseltehtaassa kolme riskiä"
11.2. Digitoday Microsoft yhteistyöhön kymmenien Android-valmistajien kanssa
11.2. Lagarde ei saanut haastajia – jatkaa IMF:n johdossa
11.2. Kelan asumistuen saajia oli viime vuonna enemmän kuin koskaan
11.2. Uutiskommentti "Tyytymättömyys räjähtää" – Applen ohjelmistojen laatu romahtaa?
11.2. Alkot auki klo 21 asti? Näin reagoivat kauppiaat
11.2. Kullan vuosi +16 %: "Eivät keksi, minne muualle rahojaan panisivat"
11.2. Lidl pidentää viikonlopun aukioloaikoja
11.2. Yksi pankki uskoo konttoreihin – "Ei siksi, että siellä kävisi lisää asiakkaita"
11.2. Lehti: Asukas aiheutti sietämättömän hajun – harvinainen riita ratkesi hovioikeudessa
11.2. Sähköautovalmistaja Tesla lupaa kääntyä voitolliseksi – osake ponkaisi ylös
11.2. Digitoday "Oli odotettavissa, ettei Nokia kommentoi näkymiään"
11.2. S-ryhmä: Säästöt ja "halpuutus" tukivat tulosta
11.2. Helsingin pörssin laskuvauhti hieman tasoittunut
11.2. Pian Alko voi olla auki pidempään: "Kaupan kanssa samalle viivalle"
11.2. Indonesia avaa talouttaan ulkomaisille sijoittajille
11.2. Naton ex-johtaja varoittaa venäläisestä kaasusta – "Kyse ei ole vain hinnasta"
11.2. Suomi pohti uhkia: Kantaverkko kaatuu, kyberhyökkäys, taudit...
11.2. Analyytikko: Outokummun lupaamat säästöt tukevat osaketta
11.2. Nyt se tapahtui oikeasti: Suomi on velkaa yli 100 miljardia euroa
11.2. Ifo-kysely talousodotuksista: Suomi euroalueen hännillä
11.2. Digitoday Google taipumassa: Näin ihmisiä jätetään kohta hakutuloksista pois
11.2. Airbnb ja Uber aloittivat EU:n lobbauksen: Jakamistaloutta ei pidä rajoittaa
Asiakastieto

Yhteistyössä