Kirjaudu ▼
 

Asuminen on liian kallista – paitsi omani

Taloussanomat
Asuminen on liian kallista – paitsi omani
Suomalaisten mielestä asuminen on liian kallista, mutta ongelma koskee enemmän muita kuin itseä. Vain joka neljäs ei ole tyytyväinen omiin asumiskustannuksiinsa. Joka kymmenes pelkää, että ei selviä asuntovelastaan.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Neljä viidestä suomalaisesta on sitä mieltä, että asuminen maksaa liikaa. Kuitenkin miltei 60 prosenttia kertoo olevansa tyytyväinen nykyisiin omiin asumiskustannuksiinsa.

Tämä ilmenee OP-Pohjolan TNS Gallupilla teettämästä Taloustaitotutkimuksesta, johon vastasi noin tuhat suomalaista helmikuussa.

Tutkimusta esitellyt pankinjohtaja Mikko Hyttinen OP-Pohjola-ryhmästä sanoi, että asunto on tärkeä, eivätkä vastaajat ole valmiita tinkimään  mukavuudesta. Vain 16 prosenttia vastaajista oli valmis asumaan epämukavammin voidakseen kuluttaa enemmän muihin asioihin.

Suuri joukko vaikutti tyytyväisiltä omaan asuntoonsa. Alle kolmannes vastaajista oli sitä mieltä, että parempi asunto on aina tavoittelemisen arvoinen.

Yli 70 prosenttia suomalaista asuu omistusasunnossa ja myös kyselyssä asunnon omistamista pidettiin järkevänä. Vuokramarkkinatilanne puoltaa näkemystä.

– Vuokrat nousevat tasaisesti huolimatta korko- ja asuntomarkkinatilanteesta, Hyttinen sanoi.

Joka kymmenes pelkää
asuntolaina-ahdinkoa

Väite suomalaisten ahtaasta asumisesta ei enää pidä paikkaansa. Asuntokuntien pieneneminen ja tulojen kasvu ovat kasvattaneet keskimääräistä neliömäärää henkilöä kohden. Kun vuonna 1970 asukasta kohden oli noin 19 ja 1980 noin 26 neliötä, vuonna 2010 sitä oli 39 neliötä. 

Eurostatin mukaan Suomessa asutaan suunnilleen yhtä väljästi kuin Keski-Euroopassa. Ranskalaiset asuivat viime vuonna hieman väljemmin, mutta italialaiset ahtaammin kuin suomalaiset. Meillä on silti vähemmän tilaa kuin länsinaapureillamme.

– Olemme myös vähemmän velkaantuneita, Hyttinen huomauttaa.

Hänen mukaansa suomalaiset ovat melko konservatiivisia ja varovaisia lainanottajia, vaikka velkaantumisaste onkin kohonnut. Vuonna 2010 se oli aavistuksen alle EU:n keskiarvon.

Kyselyssä enemmistö karsasti rajua velanottoa. 43 prosenttia oli sitä mieltä, että ei ole oikein ostaa asuntoa kokonaan velaksi. Toisaalta kolmannes vastaajista oli täysin päinvastaista mieltä.

Osaa asuntolainataakka ahdistaa. Joka kymmenes vastaaja tunnusti ajoittain pelkäävänsä, että ei selviä asuntolainoistaan.

Uusi laina: vajaa 20 vuotta
ja yli 100 000 euroa

Suomalaiset alkoivat viime vuosikymmenen puolivälin jälkeen venyttää asuntolainojaan, mutta kehitys tyssäsi finanssikriisiin. Kun vuonna 2008 OP-Pohjola-ryhmän myöntämistä uusista asuntolainoista 40 prosenttia oli vähintään 25 vuoden pituisia, viime vuonna osuus oli noin 15 prosenttia.

Tuolloin kuitenkin 21–25 vuoden lainojen osuus kasvoi 16–20 vuoden lainojen kustannuksella.

– Keskimäärin uusi asuntolaina on nyt vajaa parikymmentä vuotta, Hyttinen kertoi.

Hänen mukaansa uuden lainan velkapääoma on keskimäärin ”toistasataa tuhatta” euroa.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Moni suomalainen asuu jo velattomassa tai miltei velattomassa asunnossa. Omistusasumisen yleisyydestä huolimatta asuntovelkaa on vain joka kolmannella.

Euriborit voivat sukeltaa
ennätysalas tänä vuonna

Pääosa suomalaisten asuntolainoista on sidottu lyhyisiin markkinakorkoihin, mikä selittää korkojen edullisuuden. Helmikuussa tehtyjen uusien asuntolainasopimusten keskikorot olivat Suomessa Euroopan halvimmat.

Euroopan velkakriisin vuoksi tilanne tuskin muuttuu kovin nopeasti.

– Ainakin vuoden ajan korkotaso pysyy matalana, OP-Pohjolan pääekonomisti Reijo Heiskanen arvioi.

Hänen mukaansa euribor-korot voivat käväistä ennätysalhaalla, jossa ne olivat finanssikriisin jälkeen. Jo nyt ollaan niin lähellä noita lukemia, että asuntovelkaisen kannalta notkahdus on mukava, mutta ei kovin olennainen.

Pankit ovat jo jonkin aikaa nostaneet marginaalejaan ja markkinakorkojen laskun hyöty on sulanut niihin. Tilanne jatkuu edelleen.

Hyttinen kertoo, että OP-Pohjola-ryhmässä asuntolainamarginaalit ovat vuoden lopussa todennäköisesti 1,3–1,5 prosenttia.

Asuntojen hintaero Helsingin
ja muun maan välillä leviää

Rahoituskustannusten alhaisuus tukee asuntokauppaa. OPKK:n kiinteistönvälitysjohtaja Kenneth Sandberg ennakoi, että kauppa käy, vaikka tilanne markkinoilla rauhoittui tammi–maaliskuussa hieman.

– Kauppa piristyy pikkuisen kohti loppuvuotta, hän ennakoi.

Sandberg perustelee näkemystään sillä, että kotitalouksien taloustilanne on suhteellisen hyvä ja usko oman talouteen on pienessä nousussa.

Hinnat pysynevät hänen mukaansa suunnilleen nykyisinä, mutta runsaan tarjonnan vuoksi myyntiajat voivat venyä hieman.

Alueellisia eroja on. Etenkin työllisyystilanne vaikuttaa kunkin paikkakunnan tilanteeseen.

– Helsingissä hinnat karkaavat yhä kauemmas muun maan hinnoista, Sandberg lisää.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (67)

Sivut:1 ... 5 6 7
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Haloo, täällä Vantaalla uusien kerrostalojen yksiöt maksavat jo 180 000 ja 220 000. Kenelle ne on tarkoitettu. ASP- nuorille?
Anonyymi: Äiti 25.4.2012 0:26

Anonyymi
"Omakotitalot ovatkin Suomessa siitä erikoisia, ettei niitä tarvitse koskaan remontoida tai korjata."

Totta, monet eivät korjaa koskaan mitään ja kun aika jättää perikunnat riitelee ja talo senkun lahoaa pystyyn. Ja sitten kun tulee myyntihetki myytävänä onkin pelkää korjaamatonta lahoa. Kuka tästä hytöyy? Ei ainkaan se lahotalosta riitelevä perikunta. Kannattaisi myydä vielä silloin kun talo on rakenteiltaan korjattavassa kunnossa tai terve. Perikunnat eivät ymmärrä sitä, että taloa ei kannata pitää vuosikausia tyhjänä asumattomana, kyllä se talon arvo siitä laskee vaikka jotkut luulevat sen nostavan talon arvon pilviin. Ostajien kannattaa kiertää tälläiset perikuntien "pommit" kaukaa.
Anonyymi: nähty on monia lahot 25.4.2012 5:44

Anonyymi
Saksassa asunnot ovat halpoja.


Mistäs tiedät?
No onhan ne ja ruoka autot yms. "Olen käynyt siellä".
Suomalaisilla on vain pieni este, tai hidaste! Sielä kun ei ihan "pakkoruottilla" pärjää... siispä ruisleipää ja jauhomakkaraa naamaan ja 3 x kalliimpaa Bisseä kyytipojaksi. Mikäli rahat loppuu? Onhan Suomessa "sossu". Saksassa ei.
Anonyymi: vain yksi varvas suo 25.4.2012 19:08

Anonyymi
Asuminen on liian kallista - paitsi omani

Silloin se on liian kallista jos ei voi enää itse siinä asua..
Anonyymi: joutuko itse menee v 26.4.2012 9:52

Anonyymi
Tuulipuku on joutunut hädissään nostamaan lainojen takasinmaksuaikaa 15 vuodesta 25 vuoteen.

Pankkien on syytä lanseerata 50-vuoden lainat, jotta pakkomyyntien sumalta vältytään asuntohintojen laskiessa voimallisesti seuraavan 3-5 vuoden aikana.

Saapa nähdä, koska markkinat alkavat kyseenalaistamaan Espanjan tyyliin OP:n asuntolainoja?


Missähän todellisuudessa sinäkin elelet?
Meinaatko että NYT joku joutuu pidentämään laina-aikaansa, kun korot on taas matalammat kuin hmmm... kahteen vuoteen.

Jos olisin sinun kaltaisiasi ääliöitä kuunnellut 5 vuotta sitten, jolloin ensimmäisen asuntolainani nostin, saattaisi nyt vituttaa aika armottomasti. Sen sijaan otin sen lainan, ja nyt siitä on maksettu jo 60%, kämpän arvo noussut n. 15 %, ja koko ajan olen asunut halvemmalla kuin jos olisin ollut vuokralla vastaavassa asunnossa.

Että joskus voisi ääliötkin pitää päänsä kiinni. Eikö teitä edes hävetä yhtään tuo tyhmyytenne? Kohta olette jo 20 vuotta hokeneet samoja asioita, ilman kykyä minkäänlaiseen realistiseen tarkasteluun sen suhteen, onko teidän " ennustukset" menneet miten hyvin nappiin.

Voin vastata: pieleen on mennyt ja pahasti.
Anonyymi: Irmeli 26.4.2012 10:24

Anonyymi
Saksassa asunnot ovat halpoja.

Mistäs tiedät?
No onhan ne ja ruoka autot yms. "Olen käynyt siellä".
Suomalaisilla on vain pieni este, tai hidaste! Sielä kun ei ihan "pakkoruottilla" pärjää... siispä ruisleipää ja jauhomakkaraa naamaan ja 3 x kalliimpaa Bisseä kyytipojaksi. Mikäli rahat loppuu? Onhan Suomessa "sossu". Saksassa ei.


Höpön höpön.

Saksaan muuton jälkeen sain koulutusta vastaavaa työtä kahdessa viikossa. Enkä puhunut sanaakaan saksaa, vain Englantia. Nyt vuoden asumisen jälkeen totisesti huomaa mikä ero on asua 90-luvulla rakennetussa ilmastoidussa 90m^2 asunnossa keskellä kaupunkia puistonäköalalla ja parvekkeella, ja maksaa siitä 110k? 390k? sijaan.

Ainiin, palkkakin on parempi, verot alhaisemmat ja ruoka halvempaa ja parempaa.

Jatkanko? Ryve sinä vain Suomessa itsesäälissäsi, ei totisesti minua enää sossulandia kiinnosta.
Anonyymi: heh 26.4.2012 13:06

Anonyymi
Moni työkaveri on valitellut että heidän ennen niin pieni vastikkeensa on alkanut viimeaikoina nousta vauhdilla, joissain taloyhtiöissä on kuulemma kerätty jopa ylimääräisiäkin vastikkeita, alkaa se asuminen olemaan näköjään aika kallista myös omassa eikä vaan vuokralla?


Varmaan riippuu taloyhtiöstä. Mulla vastike laski tämän kuun alusta melkein 50 euroa. On näköjään saatu taloyhtiön velkaa (on aika uusi yhtiö) maksettua pois. Nyt vastike on n. 300 euroa/kk, 65 neliön kaksiosta.
Omaa velkaa ei onneksi ole senttiäkään. (Ei ole koskaan ollutkaan -ainoana lapsena sain aikoinaan "vähän" ennakkoperintöä, kun olin vielä vakitöissä ja sain verot maksettua. Olen ollut onnekas.)
Anonyymi: Ei ihan kultalusikka 20.6.2012 15:29
Sivut:1 ... 5 6 7
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

09:27 Lehto rakentaa majoitustilat 1000:lle ydinvoimalatyömaan työntekijälle
08:32 Kone sai suuren tilauksen – yli 200 hissiä Kiinaan
08:23 KL: Vuokra-asuntojen omistajat syyttävät kuntia vuokrien noususta
07:51 LM:n kysely: Haastajat jäävät kauas Rinteestä
07:12 Kolumni Navigaattori ajaa kartan ohi
06:04 Digitoday Syyte rapsahti porilaisnaiselle: Julkaisi valheellisia tietoja Kuvake.netissä
06:01 Analyysi Menetetyn vuosikymmenen saldo: valtionvelka kolminkertaistui – työttömyys ei selitä
25.8. Uutuuskoneen lentoja perutaan – syöpyvätkö moottorit?
25.8. Kuluttaja, näin verkkokauppa houkuttelee sinua ostoksille
25.8. Digitoday Kuorma-auton kuljettaja aiheutti liikennekuoleman: Pelasi kohupeliä
25.8. Digitoday Loppu nettiriesalle? Google alkaa rangaista näitä verkkosivuja
25.8. Uber maksaa kuskeille tukiaisia – teki alkuvuonna miljarditappion
25.8. Terrori-iskut herättivät: Auttaako matkavakuutus?
25.8. Puola myi ensimmäiset juan-lainansa
25.8. Ilta-Sanomat Verottomana käteen 560 €/kk – 2000 suomalaista mukaan perustulokokeiluun
25.8. Onnibus.com hyväksyy kilpailijan lipun Porvoon ja Helsingin välillä
25.8. Senttiosake FIT Biotech nousukiidossa pörssissä – teräsyhtiöt painuvat
25.8. Digitoday Facebookin mieli muuttui: Alkaa hyödyntää Whatsapp-tietoa mainonnassa
25.8. Digitoday Pirate Bay -Sunde vaatii tuomionsa purkua ja korvauksia suomalaisilta levy-yhtiöiltä
25.8. Mediatalot perustavat yhteisen digimainonnan markkinapaikan
25.8. Pörssikauppa Finnlinesin osakkeella loppui tänään
25.8. Posti aloittaa taas yt:t – nyt syynä Anttilan konkurssi
25.8. Antti Riivarista Patentti- ja rekisterihallituksen uusi pääjohtaja
25.8. Analyysi Leimaako pitkäaikaistyöttömyys ihmisen? – "Yhtä yleistä kuin rasismi"
25.8. Kone tekee jättikaupat kiinalaisesta GiantKoneesta
25.8. Palkansaajien ansiot nousivat – aloissa on eroja
25.8. Digitoday Uskomatonta mutta totta: Reititin tunnistaa sinut kävelystä ja lukee huulilta
25.8. Saksalaisyritysten näkymät odotettua heikommat
25.8. Digitoday Nyt ei hyvältä näytä: Jopa Applen perustaja varoittaa iPhone-uudistuksesta
25.8. Suomen uudet vientiyritykset poikkeavat vanhoista
Asiakastieto

Yhteistyössä