Kirjaudu ▼
 

Lupaus piti: Korkohyöty valuu pankeille

Heini Karjanmaa
Lupaus piti: Korkohyöty valuu pankeille
Pankit ovat pitäneet huolen siitä, että uudet asuntovelkaiset eivät täysimääräisesti pääse hyötymään korkojen laskusta. Puolessa vuodessa eniten marginaaliaan on nostanut Handelsbanken, joka perii nyt asuntolainasta markkinoiden suurimman siivun.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Markkinakorot ovat laskeneet reippaasti puolessa vuodessa. Esimerkiksi kolmen kuukauden euriborista on sulanut noin puolet ja vuoden euriborista neljännes. Tiistaina kolmen kuukauden korko oli 0,79 ja vuoden korko 1,43 prosenttia.

Kun viitekoron päälle lisätään pankin lainamarginaali, syntyy kokonaiskorko. Handelsbankenissa kokonaiskorko on nyt suurin, sillä Suomen Rahatiedon Taloussanomille tekemän vertailun mukaan pankki on hilannut puolessa vuodessa marginaalinsa 0,70 prosenttiyksiköstä yhteen prosenttiyksikköön.

Kuten alla olevasta taulukosta ilmenee, seuraavaksi kovimmin marginaalejaan ovat nostaneet Tapiola Pankki, Aktia, Helsingin Osuuspankki ja Sampo Pankki.

Suomen Rahatieto SRT Oy
Taloustiedot
Y-tunnus 1002923-7
Kotipaikka Helsinki
Yhtiömuoto OY
TOL-luokka
Uutistoimistot
Kaikki yrityksen taloustiedot

Nordea on nostanut marginaaliaan 0,12 ja Nooa Säästöpankki, Ålandsbanken ja Suupohjan Osuuspankki 0,10 prosenttiyksikköä.

Toiseksi kalleinta asuntolaina on Sampo Pankissa. Sen jälkeen tulevat Aktia ja Tapiola Pankki. Matalin asuntolainan korko on Nooa Säästöpankissa.

Vertailussa tarjoukset on pyydetty 85 000 euron 15 vuoden asuntolainalle.

Uuden asuntolainan
korko 2,4 prosenttia

Suomen pankki tilastoi uusien asuntolainojen kokonaiskorkoja. Tuorein lukema on tammikuulta. Silloin kaikkien uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 2,45 prosenttia.

Asuntolainaa myöntävien rahoituslaitosten prime-korot ovat suuremmat kuin markkinakorot. Tilanne näkyy myös Suomen Pankin tilastoissa. Euribor-sidonnaisten asuntolainojen keskikorko oli tammikuussa 2,35 prosenttia ja prime-sidonnaisten asuntolainojen miltei prosenttiyksikön viidenneksen enemmän.

Euribor-korkoon sidottujen uusien asuntolainojen keskikorko oli tätä matalampi viimeksi vuosi sitten. Tilanteessa näkyy marginaalien nosto, sillä viitekorot olivat tuolloin selvästi korkeammat kuin nyt.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Vuoden euribor oli yhtä alhaalla kuin nyt vuoden 2010 lokakuussa ja kolmen kuukauden euribor saman vuoden heinäkuussa. Tuolloin asuntolainojen keskikorko oli vähän päälle kaksi prosenttia.

Pankit ovat lupailleet
marginaaliensa nostoa

Tilastot kertovat sen, mistä pankit ovat puhuneet jo syksystä alkaen. Ne ovat ilmoittaneet korottavansa marginaalejaan, koska raha on niille Euroopan velkakriisin ja tiukentuvien vakavaraisuussääntöjen vuoksi aiempaa kalliimpaa.

Vielä lokakuussa pankit perivät selvästi alle prosenttiyksikön siivun asuntolainan korosta. Jo tuolloin suurimpien pankkien edustajat arvioivat, että yhden prosenttiyksikön marginaalit ovat todellisuutta jo melko pian ja nousu 1,5–2 prosenttiyksikköönkin on mahdollinen.

Helsingin Osuuspankin marginaali oli pitkään Suomen Rahatiedon vertailun alhaisin, mutta helmikuussa pankin viime vuoden tuloksen julkistuksen yhteydessä OP-Pohjola-ryhmän liiketoimintajohtaja Tony Vepsäläinen arvioi, että marginaalit ovat olleet liian alhaiset.

Nyt Helsingin Osuuspankin siivu on 0,9 prosenttia, mutta Vepsäläisen mukaan vuoden lopulla se on lähempänä puoltatoista prosenttia.

Kaikki pankit ovat nostaneet asuntolainamarginaalejaan
Uuden 85 000 euron 15 vuoden lainan marginaalin muutos puolessa vuodessa
Pankki marginaali 3/2012, % marginaali 3/2011, % muutos, %-yks.
Aktia 0,95 0,75 0,20
Handelsbanken 1,00 0,70 0,30
Hypo 1,00 0,95 0,05
Nooa Säästöpankki 0,85 0,75 0,10
Nordea 0,90 0,78 0,12
Helsingin OP 0,90 0,70 0,20
Sampo Pankki 0,98 0,78 0,20
Suupohjan OP 0,80 0,70 0,10
Tapiola Pankki 0,95 0,70 0,25
Ålandsbanken 0,90 0,80 0,10
Lähde: Suomen Rahatieto

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (102)


Anonyymi
Lähinnä tarkoitin, että vuokra ei todellakaan ole suurempi kuin asuntolainalyhennykset - vaan päinvastoin.
Asunnonostajalta menee kuussa yleensä lähes kaikki rahat asumiseen.

Tätä on turha kieltää.
Anonyymi: olllli 28.3.2012 10:09

Anonyymi
Poksauttaako tämä Helsingin asuntokuplan?Ei.Koska Helsinkiläiset HALUAVAT maksaa törkyhintoja luukuistaan.Tässä syy:Tiedän muutaman helsinkiläisen ja hymyään ja itsetyytyväisyyttään eivät pystyneet pitämään pois naamaltaan, kun kertoivat ostaneensa ylihintaisen luukkunsa.Ilmeisesti olettivat minun luulevan että ovat oikeinkin kovatuloisia miehiä?Tarkistin asian verottajalta ja köyhiä ovat.


Juuri näin!
Sitten kun eivät enää saa kämppiään maksettua, muuttavat häpeissään mahdollisimman kauas, ettei tarvitse selitellä sulle kun tulevat vastaan.
Anonyymi: juuba 28.3.2012 10:13

Anonyymi
Näin varmaan - mutta, me maksoimme pankin kämppää (120m2/245.000?) n.2.200?/kk (kaikki kulut, siis myös hoitovastike).Myimme sen pois ja muutimme 110m2 Hgin kaupungin asuntoon. Vuokra vesimaksuineen 1.150?.Tämä ei ole mikään provo tmv.Jokainen osaa laskea, että meillä jää n.1.000? kuussa enemmän rahaa


Katsotaan 20 vuoden päästä paljonko sitten maksatte vuokraa ja paljonko maksaisitte tuolloin asuntolainaanne pois.
Anonyymi: niih 28.3.2012 10:15

Anonyymi
Poksauttaako tämä Helsingin asuntokuplan?Ei.Koska Helsinkiläiset HALUAVAT maksaa törkyhintoja luukuistaan.Tässä syy:Tiedän muutaman helsinkiläisen ja hymyään ja itsetyytyväisyyttään eivät pystyneet pitämään pois naamaltaan, kun kertoivat ostaneensa ylihintaisen luukkunsa.Ilmeisesti olettivat minun luulevan että ovat oikeinkin kovatuloisia miehiä?Tarkistin asian verottajalta ja köyhiä ovat.

Juuri näin!
Sitten kun eivät enää saa kämppiään maksettua, muuttavat häpeissään mahdollisimman kauas, ettei tarvitse selitellä sulle kun tulevat vastaan.


Aina löytyy uusi helsinkiläistyhmä, joka ostaa ko. henkilöltä ylihintaisen asunnon vieläkin korkeammalla hinnalla.
Tämä hieman viisastuneempi tekee hyvän tilin jolla hän ostaa paljon halvemmalla paljon paremman asunnon kaukaa helsingistä ja viettää loppuelämänsä hieman varakkaampana.
Anonyymi: Helsingin asuntokupl 28.3.2012 10:19

Anonyymi
Itsellä vuorani osuus 250 e, palkasta jää käteen maksujen jälkeen 2500 e. jokainen voi laskea paljonko se tekee vuodessa. Sijoittelen osakkeisiin, en homeeseen.Tässä on perus-talsa-rommari-vuokralaisen argumentit, siis aina ja jokaiseen korko uutiseen.1. He avaavat pelin romahdusskenaariolla ja velkaelvis naamailulla.2. Heille selitetään että asunto maksaa x euroa ja maksuaika on x vuotta, mutta sitten asunto on oma... ja vuokralaisella maksut jatkuvat katkeraan loppuun asti.3. Tämän jälkeen se VAKIOKOMMENTTI, "Minulla on vuokra 250 euroa kuussa" - joskus myönnetään jopa 400 euron vuokra ja tämän jälkeen mainostetaan että MINÄ SIJOITAN PÖRSSIIN ;)Voi elämän kevät, näyttäkää mulle yksikin omistusasujille katkera vuokrarommari joka oikeasti tekee osakekauppaa niin minä näytän teille jari sillanpään tyttöystävän...Tässäpä taas klassinen idiootti. Vastatuksesta näkee velka tekee kipeää.


Heh, en ole rommari, vaan ainakin toistaiseksi elämäntapanani vuokralla asuva, koska en pidä asunnonostoon liittyvistä riskeistä, rasitteista/vastuista enkä etenkään velaksi elämisestä. En käy (vielä) pörssikauppaa. Vuokraosuuteni on 10 % tuloistani, vaimolla noin 7 %. Olemme vielä nuoria, mutta säästössä meillä on pesämuna, jolla maksaisi vähintään 50 % asunnon ostohinnasta käteisellä. Rahaa jää säästöön joka kuukausi noin (vähintään) kolmasosa yhteenlasketuista tuloista, kiitos pienten asumiskustannusten ja hyvän tulotason. Sillä ei ole mitään väliä, ettei vuokra tuota mitään, meille asuminen on vain välttämätön paha, jonka kohdalla haluamme mennä sieltä, missä ruoho on vihreintä. Eli ei tarvitse vaivata päätään remonteilla, ei tarvitse osallistua pihan ylläpitoon, velalliset kyykkikööt. Ei tarvitse miettiä korkokehitystä, hintakehitystä, taloyhtiön tilannetta jne. Tarvitsee vain maksaa se suhteellisen pieni summa rahaa joka kuukausi suoraveloituksena. Muuttaminenkin on helppoa ja suoraviivaista, etenkin kun on jonkinlaista "statusta" vuokranantajan näkökulmasta.

Asunnon velaksi ostamiseen vs. vuokralla asumiseen liittyy samanlaisia intohimoja kuin siihen väitteeseen ja keskusteluun, että lapsettomat ovat lapsiperheitä onnellisempia. Erityisesti sellaiset suhtautuvat hyvin intohimoisesti asiaan, jotka eivät ole edes kunnolla miettineet ratkaisujaan, vaan ovat joko tehneet ne itsestäänselvinä, koska niin vanhemmatkin tekivät, tai sitten vain ajautuneet ratkaisuihinsa. Katumus, kateus, ahdistus ja muut negatiiviset tunteet korvataan sitten sokean uskolla omien valintojen järkevyyteen ja kannattavuuteen.
Anonyymi: Onnellinen "tuh 28.3.2012 10:38

Anonyymi
20 vuoden päästä paljonko sitten maksatte vuokraa ja paljonko maksaisitte tuolloin asuntolainaanne pois.


Katsotaan mieluummin, kumpi on onnellisempi :)

Siinä sinulle kotiläksy illaksi.
Anonyymi: Tulevaisuus, kuinka 28.3.2012 10:47

Anonyymi
Se on köyhää peliä, jos ei pysty maksamaan asuntolainaansa max. 15 vuoden aikana. 10 vuotta olisi sopiva aika. Pankit antavat nyt liian pitkiä, jopa 30 vuotta, maksuaikoja ja siinä eräs syy nykyiseen todelliseen asuntokuplaan, joka alkaa olla yhtä paha kuin 1980 luvun lopussa. Nämä onnettomat asunnon ostajat maksavat luukkunsa kahteen kertaan, ei mitään järkeä. Mutta omiapahan ovat velkanne.
Anonyymi: ei mitään järkeä 28.3.2012 10:50

Anonyymi
Näin varmaan - mutta, me maksoimme pankin kämppää (120m2/245.000?) n.2.200?/kk (kaikki kulut, siis myös hoitovastike).Myimme sen pois ja muutimme 110m2 Hgin kaupungin asuntoon. Vuokra vesimaksuineen 1.150?.Tämä ei ole mikään provo tmv.Jokainen osaa laskea, että meillä jää n.1.000? kuussa enemmän rahaa.Aika lyhytnäköistä laskentaa.Laskentasi olettamus olisi ettei vuokra-asuntokulunne nousisi lainkaan.Samoin unohdettu tosiasia on että asuntolainakin tuollaisilla lyhennyksillä olisi hoidettu todennäköisesti 20 vuoden maksuajalla. Ehkä jopa nopeammin. Tämän jälkeen omistusasumisesta ei olisi tullut juuri mitään kuluja verrattuna mitä maksatte vuokraa n. 20 vuoden päästä. Tuskin vuokra on enää sitä 1150e/kk tasoa.Ja kun vuokraa maksat elämäsi loppuun, olisi omistusasunto lainan jälkeen oma joka realisoitavissa jopa voitollisena ja eläkepäivät voi viettää siellä missä haluaa.Itse asuimme vuokrarivarissa jossa vuokra oli 850e/kk +vesimaksu +sähkö. 75 neliötä.Rakensimme oman talon jossa kokonaislainaksi tuli 170 tonnia.Maksamme lainaa pois 900e korkoineen joka kuukausi.Keskimäärin muut kulut ovat n. 300 euroa kuukaudessa, eli maksamme yli tuplat suuremmasta asunnostamme nyt vain 1200e/kk josta itsellemme n. 600 euroa lyhennyksenä.n. 20 vuoden päästä laina tippuu pois ja olen sata varma että kokonaisuutena asumme näin halvemmalla ja paljon viihtyisämmin vaikka nyt maksammekin joitakin satasia kuukaudessa enemmän ylituplat suuremmasta asunnosta.Kun talomme valmistui arvioitiin sen arvoksi 250 tonnia. Nyt 5 vuotta asuneena uudelleen arviointi olikin jo 300 tonnia. Jos sama arvonnousu jatkuu, niin... Voit kuvitella missä emme ainakaan eläkepäiviä vietä.


Ensin huomautat, että laskelma pätee vain jos vuokrakustannukset eivät muutu. Sitten lasket oman lainanhoitolaskelmasi olettaen, ettei lainanhoitokustannukset muutu. Bravo!
Anonyymi: näin huijaan itseäni 28.3.2012 11:05

Anonyymi
MTV3: Krp epäilee uskontoyhteisöä miljoonakiskonnasta

Aina joku vaanii rahojasi. Varokaa näitä uskonyhteisöjä, myös faanaattisia markkinauskovaisia.

On tää hulluu hommaa.
Anonyymi: Jep jep 28.3.2012 11:12

Anonyymi
Kokonaiskorko 0,98%
Anonyymi: Revi siitä 28.3.2012 11:13
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

11:36 Saksalaisyritykset yllättivät: näkymät huomattavasti odotuksia paremmat
11:09 Baswaren toimitusjohtaja vaihtuu
10:48 Vähittäiskauppa kasvoi elokuussa
10:16 Kahvilaa toimistona pitävät käyvät kalliiksi – osa luopunut wifistä
10:09 Digitoday Snapchat muutti nimensä ja julkisti videokuvaavat aurinkolasit
09:26 Suomeen tulee uusi autokauppaketju – "hinnoittelu poikkeuksellisen aggressiivista"
08:49 Verottaja muistaa tällä viikolla: Yli 330 000 asiakkaalle kolahtaa postiin maksumuistutus
08:08 Asuntorakentaminen matkalla ennätyslukemiin pk-seudulla
07:41 Yle: Kyläläiset halusivat pitää pankkiautomaattinsa –"Pennosia raavittu kasaan kunnioitettavalla tavalla"
07:23 Ilta-Sanomat Poika ei saanut perinnöstä edes lakiosaa – 9 tapausta, joissa perillistä odotti yllätys
06:01 Miksi pätkätyö ei kelpaa työttömille? "Jos työllistää opiskelijan, pääsee helpommalla"
25.9. SvD: Yhdysvaltoihin virtaa ennätysmäärä rahaa Kiinasta
25.9. Moody's alensi Turkin luotot roskaluokkaan
25.9. Lehti: Britannia hakee WTO:n itsenäiseksi jäseneksi
25.9. Kiinan jättiteleskooppi nappasi ensimmäiset signaalit avaruudesta
25.9. Samsung lykkää Note 7 myyntiä Etelä-Koreassa
25.9. Maailman vahvimmat passit on listattu – Ruotsin passi on mukana, entä Suomen?
25.9. Abe: Japani ja Kuuba tiivistävät taloussuhdettaan
25.9. Sähkö, liittymät, vakuutukset – näin voit säästää kilpailuttamalla
25.9. Analyysi Japani vie rahaelvytyksen keinot yhä pidemmälle – EKP ei pysty samaan
Asiakastieto

Yhteistyössä