Kirjaudu ▼
 

Lupaus piti: Korkohyöty valuu pankeille

Heini Karjanmaa
Lupaus piti: Korkohyöty valuu pankeille
Pankit ovat pitäneet huolen siitä, että uudet asuntovelkaiset eivät täysimääräisesti pääse hyötymään korkojen laskusta. Puolessa vuodessa eniten marginaaliaan on nostanut Handelsbanken, joka perii nyt asuntolainasta markkinoiden suurimman siivun.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Markkinakorot ovat laskeneet reippaasti puolessa vuodessa. Esimerkiksi kolmen kuukauden euriborista on sulanut noin puolet ja vuoden euriborista neljännes. Tiistaina kolmen kuukauden korko oli 0,79 ja vuoden korko 1,43 prosenttia.

Kun viitekoron päälle lisätään pankin lainamarginaali, syntyy kokonaiskorko. Handelsbankenissa kokonaiskorko on nyt suurin, sillä Suomen Rahatiedon Taloussanomille tekemän vertailun mukaan pankki on hilannut puolessa vuodessa marginaalinsa 0,70 prosenttiyksiköstä yhteen prosenttiyksikköön.

Kuten alla olevasta taulukosta ilmenee, seuraavaksi kovimmin marginaalejaan ovat nostaneet Tapiola Pankki, Aktia, Helsingin Osuuspankki ja Sampo Pankki.

Suomen Rahatieto SRT Oy
Taloustiedot
Y-tunnus 1002923-7
Kotipaikka Helsinki
Yhtiömuoto OY
TOL-luokka
Uutistoimistot
Kaikki yrityksen taloustiedot

Nordea on nostanut marginaaliaan 0,12 ja Nooa Säästöpankki, Ålandsbanken ja Suupohjan Osuuspankki 0,10 prosenttiyksikköä.

Toiseksi kalleinta asuntolaina on Sampo Pankissa. Sen jälkeen tulevat Aktia ja Tapiola Pankki. Matalin asuntolainan korko on Nooa Säästöpankissa.

Vertailussa tarjoukset on pyydetty 85 000 euron 15 vuoden asuntolainalle.

Uuden asuntolainan
korko 2,4 prosenttia

Suomen pankki tilastoi uusien asuntolainojen kokonaiskorkoja. Tuorein lukema on tammikuulta. Silloin kaikkien uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 2,45 prosenttia.

Asuntolainaa myöntävien rahoituslaitosten prime-korot ovat suuremmat kuin markkinakorot. Tilanne näkyy myös Suomen Pankin tilastoissa. Euribor-sidonnaisten asuntolainojen keskikorko oli tammikuussa 2,35 prosenttia ja prime-sidonnaisten asuntolainojen miltei prosenttiyksikön viidenneksen enemmän.

Euribor-korkoon sidottujen uusien asuntolainojen keskikorko oli tätä matalampi viimeksi vuosi sitten. Tilanteessa näkyy marginaalien nosto, sillä viitekorot olivat tuolloin selvästi korkeammat kuin nyt.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Vuoden euribor oli yhtä alhaalla kuin nyt vuoden 2010 lokakuussa ja kolmen kuukauden euribor saman vuoden heinäkuussa. Tuolloin asuntolainojen keskikorko oli vähän päälle kaksi prosenttia.

Pankit ovat lupailleet
marginaaliensa nostoa

Tilastot kertovat sen, mistä pankit ovat puhuneet jo syksystä alkaen. Ne ovat ilmoittaneet korottavansa marginaalejaan, koska raha on niille Euroopan velkakriisin ja tiukentuvien vakavaraisuussääntöjen vuoksi aiempaa kalliimpaa.

Vielä lokakuussa pankit perivät selvästi alle prosenttiyksikön siivun asuntolainan korosta. Jo tuolloin suurimpien pankkien edustajat arvioivat, että yhden prosenttiyksikön marginaalit ovat todellisuutta jo melko pian ja nousu 1,5–2 prosenttiyksikköönkin on mahdollinen.

Helsingin Osuuspankin marginaali oli pitkään Suomen Rahatiedon vertailun alhaisin, mutta helmikuussa pankin viime vuoden tuloksen julkistuksen yhteydessä OP-Pohjola-ryhmän liiketoimintajohtaja Tony Vepsäläinen arvioi, että marginaalit ovat olleet liian alhaiset.

Nyt Helsingin Osuuspankin siivu on 0,9 prosenttia, mutta Vepsäläisen mukaan vuoden lopulla se on lähempänä puoltatoista prosenttia.

Kaikki pankit ovat nostaneet asuntolainamarginaalejaan
Uuden 85 000 euron 15 vuoden lainan marginaalin muutos puolessa vuodessa
Pankki marginaali 3/2012, % marginaali 3/2011, % muutos, %-yks.
Aktia 0,95 0,75 0,20
Handelsbanken 1,00 0,70 0,30
Hypo 1,00 0,95 0,05
Nooa Säästöpankki 0,85 0,75 0,10
Nordea 0,90 0,78 0,12
Helsingin OP 0,90 0,70 0,20
Sampo Pankki 0,98 0,78 0,20
Suupohjan OP 0,80 0,70 0,10
Tapiola Pankki 0,95 0,70 0,25
Ålandsbanken 0,90 0,80 0,10
Lähde: Suomen Rahatieto

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (102)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 11
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Kyllä tyhmimmänkin pitäisi tietää se, että pankit osaavat käyttää kaikki konstit korkokeinottelussa. Tämähän on sitä pankkien ydinosaamista.
Anonyymi: Höplä Uunokin tämän 28.3.2012 6:10

Anonyymi
On hienoa, että johonkin voi luottaa. Siis tässä tapauksessa pankin lupaukseen korottaa marginaaleja velkakriisiin vedoten. Tässäkin muodossa saamme maksaa päättäjiemme lepsuuden ja eteläeurooppalaisten vilpillisyyden hintaa.

Toinen asia, mihin voi myös luottaa Suomessa on se, että kun tapahtuu asioita, jotka vaikuttaisivat hintoihin alentavasti: esim. öljyn hinta laskee, sähkön markkinahinta putoaa, viljan maailmanmarkkinahinta laskee tai hyödykkeen verotusta kevennetään, niin useimmiten alennusta ei viedä täysimääräisenä hintoihin. Päinvastaisessa tapauksessa hinnannousu näkyy kuluttajahinnoissa vähintäinkin täysimääräisenä. Tämä pätee tietenkin myös pankkeihin. Sitten ihmettelemme, miksi eläminen täällä on niin kallista...
Anonyymi: Amazing Grace 28.3.2012 6:14

Anonyymi
No eivät nuo asiat ihan kuitenkaan noin ole koska juuri viimeviikolla Nordeasta napsahti 0,6 marginaalilla asuntolaina.. se ei oo tyhmä joka pyytää vaan se joka maksaa...
Anonyymi: velkakello 28.3.2012 6:17

Anonyymi
Mitä niillä matalilla koroilla tekee, kun Helsingissä ja Espoossa isompien perheiden talot maksavat 700.000?

Vaikka olisi nollakorko, niin se asuntolaina täytyy maksaa NETTONA takaisin, NETTOTULOISTA.

Toinen vaihtoehto asua pk-seudulla on sossu, joka maksaa kaiken. Mutta se edellyttää tietynlaista etnisyyttä. Ei pk-seudulle ole palkansaajalla mitään asiaa, paitsi järkyttävällä velalla.
Anonyymi: Nimetön 28.3.2012 6:57

Anonyymi
Ja kohta korot räjähtävät rakettina korkeuksiin. Kuinkas suu sitten pannaan kun kokonaiskorko on kymmenen prosentin huonommalla puolella?

Huh huh, kyllä kohta on kyyti kylmää kuplahinnalla ostaneelle neukkukuutioasukkaalle.
Anonyymi: Rommelsson 28.3.2012 7:16

Anonyymi
Näinhän se homma etenee. Houkutellaan ihmiset ottamaan "halpaa" vippiä pankista korkeilla marginaaleilla ja kun pahin skenaario tapahtuu, että korot nousevat, niin sen jälkeen lainojen maksumäärät nousevat räjähtäen. Ei mene siihen kovinkaan pitkää aikaa.
Anonyymi: Ottakaa vain ihmiset 28.3.2012 7:21

Anonyymi
Onkohan Cayman saarilla kova korko ?
Anonyymi: Tuli vaan mieleen 28.3.2012 7:21

Anonyymi
No eikö se ole ihan hyvä asia että pankit saavat rahansa omilta asiakkailtaan? Huonompi vaihtoehto olisi että pankkeja tuetaan valtion kautta, siis veronmaksajien rahoilla. Ja mikään absoluuttinen pakkohan ei lainaa ole ottaa. Jokainenhan voi itse valita esim asuintapansa. Voi asua vuokralla jos ei halua asuntolainaa.
Anonyymi: Velaton & suruto 28.3.2012 7:36

Anonyymi
Rahaa tulee ovista ja ikkunoista... :D
Sen minkä pankkiiri pelaa ja menettää, sen kansa korvaa!
Tästä ei ammatti parane!

JA mitään ette voi...
Anonyymi: Pankinjohtaja 28.3.2012 7:36

Anonyymi
Tuli vaan mieleen, että mitähän se korko on kun ottaa 200.000? lainan 20-v. maksuajalla ja kun on aika kulunut, on maksanut pankille takaisin 300.000?.
Mielestäni se korko on tuolloin 50%..

Näin näitä Uuno kuzetetaan..

"Nollakorot".. :) Huhhuh.
Anonyymi: Matikan tunnilla käy 28.3.2012 7:39
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 11
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä