Kirjaudu ▼
 

Asuntokaupat alamäessä, hinnat eivät?

Kone/Press
Asuntokaupat alamäessä, hinnat eivät?
Asuntomarkkinat ovat välitilassa. Hinnoissa ei näyttäisi olevan enää juuri nousuvaraa, mutta maksukyky, kysyntä ja alhainen korkotaso pitävät huolen siitä, etteivät hinnat ole päässeet juuri laskuunkaan. Näin on varsinkin pääkaupunkiseudulla, Suomen Pankin ekonomisti Jarkko Kivistö sanoo.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Yksi selvä suuntaus viime aikojen tilastoissa on: kauppamäärät ovat kääntyneet alamäkeen. Tuorein tilasto saatiin eilen kiinteistövälitysketju Asuntoverkolta, jonka mukaan asuntokauppojen määrät ovat laskeneet helmikuussa 15 prosenttia.

Kauppojen määrän supistuminen on vielä maltillista, kun vertaa esimerkiksi finanssikriisisyksyyn 2008 eikä supistuminen ole toistaiseksi juuri näkynyt asuntojen hinnoissa. Tilastokeskuksen helmikuun lopussa julkistamien ennakkotietojen mukaan vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat nousivat tammikuussa koko maassa 1,6 prosenttia joulukuuhun verrattuna.

Suomen Pankin ekonomistin Jarkko Kivistön mukaan asuntokauppojen määrän ja hintojen välille ei voi vetää suoraa yhteyttä. Kivistön tuoreessa selvityksessä "Suomen asuntohintakehitys ja siihen vaikuttavat tekijät" tutkitaan, vallitseeko Suomen asuntomarkkinoilla nyt epätasapainotila.

– Asuntokauppojen määrän muutoksen ja hintojen muutoksen välillä on jonkinlainen historiallinen yhteys. Kun asuntokauppojen määrä vähenee, se ei välttämättä merkitse sitä, että hinnat laskevat, mutta hintojen nousu ainakin hidastuu, kuten viimeksi tapahtui viime vuosikymmenen puolivälissä, Kivistö kommentoi Taloussanomille.

Asuntokauppojen määrä laski jo viime vuoden loka-joulukuussa hieman, kertovat tilastot.

– Asuntojen hinnat kääntyivätkin loppuvuonna pieneen laskuun, mutta olivat ennakkotiedon mukaan tammikuussa taas nousussa, Kivistö sanoi.

Vuokrahinnoissa
jyrkkä nousu

1990-luvun puolivälistä jatkunut asuntojen reaalihintojen nousu jatkui vuoden 2001 pienen notkahduksen jälkeen aina vuoteen 2008 saakka. Vuosien 2008-2009 taitteessa asuntokauppojen määrä tippui roimasti, mikä merkitsi myös hintojen selvää laskua. Hinnat kääntyivät kuitenkin jo seuraavana vuonna jälleen nousuun.

Kivistön mukaan asuntojen nykyhintojen puntarointia perinteisillä mittareilla, kuten suhteessa vuokratasoon, vaikeuttaa viimeaikainen vuokrien jyrkkä nousu. Myös vuokramarkkinoilla voi olla kuplaa. Tämän vuoksi selvityksessä laadittiin niin sanottu käyttökustannusmittari, johon suhdetta voidaan verrata.

Hintojen suhde vuokriin on noussut viime vuosina, mutta tämä on ollut pääpiirteissään yhdenmukaista asuntolainakorkojen laskun kanssa.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Myös asuntohintaodotuksilla on merkitystä. Vertailu ei kuitenkaan viittaa siihen, että asuntohinnoissa olisi nyt odotusten aiheuttamaa kuplaa.

Uustuotannon säätely
vaimentaa hintojen laskua

Kivistön tutkimuksen mukaan asuntolainojen pidentyminen on jättänyt tilaa lainojen koon kasvulle niin, etteivät lainanhoitokulut suhteessa kotitalouksien tuloihin ole kasvaneet kohtuuttomasti. Rahoitusmarkkinatekijöiden lisäksi asuntojen kysyntää Suomessa ovat pönkittäneet tulojen kasvu, verotuet, väestön kasvu, muuttoliike keskuksiin sekä asuntokuntien lukumäärän lisääntyminen.

– Maksukykyä on, mutta tämä ei vielä kerro asuntojen oikeaa hintatasoa. Vaikka maksukykyyn nähden hinnat ovat nousseet maltillisesti, on vielä avoinna, ovatko hinnat pitkällä aikavälillä oikealla tasolla. Maksukyky kertoo kuitenkin siitä, kuinka kestävällä tasolla liikutaan.

Kivistön mukaan suuri merkitys hintatason pitämiseen on sillä, että uudistuotannon määrä ei ole vieläkään yltänyt tasolle, jolla se oli vielä 1990-luvun alussa. Nykyisin rakennusliikkeet jarruttavat kovan rahan uudistuotantoaan nopeasti ensimmäisten taantuman merkkien ilmestyessä.

– Reaktio kauppojen hidastumiseen ja hintojen laskuun on nykyisin nopea, uustuotantoa säädetään markkinatilanteen mukaan. Liikatarjontaa ei haluta sellaisessa tilanteessa, missä kysyntä on hiljaista ja hinnat laskevat. Tämä on tietysti tervettä käyttäytymistä yrityksiltä, mutta se vaimentaa myös hintojen laskua. Pidemmällä aikavälillä herättää huomiota se, että asunto-investointien määrä suhteessa bruttokansantuotteeseen ei ole enää noussut 1990-luvun alun tasoille, Kivistö sanoi.

– Toisaalta vuosien 2006-2007 korkeasuhdanteen aikana nähtiin, että tuotantoa rajoittaa myös rakennusalan kapasiteettipula. Näin tarjontaa ei tule niille alueilla, missä asuntoja tarvittaisiin, kuten pääkaupunkiseudulle.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (115)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 12
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Hinnat jatkavat laskuaan. Kauppaa aletaan taas käymään 15-20% alemmilla hinnoilla. Taantuman edetessä ja työttömyyden noustessa hinnat jatkavat vuotuista 3-5% laskua seuraavat 3-5vuotta.

Näin on käynnyt Tanskassa, USA:ssa, Italiassa, Espanjassa, Irlannissa, Itävallassa ja nyt on joukkoon liittynyt myös naapurimme Ruotsi.
Anonyymi: Asunto ei ole invest 13.3.2012 10:28

Anonyymi
Vain täysin imbesilli ostaa asunnon nykyhinnoilla pääkaupunkiseudulla. Ylihintaa on kymmeniä prosentteja. Uusien asuntojen neliöhinta jo yli 6000 euroa. Aivan mielipuolista. Eihän täällä oikeasti ole yksikään paikka yli 3000?/m2 arvoinen.
Anonyymi: Paljasjalkainen stad 13.3.2012 10:28

Anonyymi
Kyllä ne hinnatkin siitä tippuvat vääjäämättä, kun myyjät ja välittäjät huomaavat että kauppa ei muuten käy.

Näin notkahduksen alkuvaiheessa ikään kuin "vanhasta muistista" pyydetään vielä entisiä hintoja - ja moni ajattelematon suostuu sen vielä maksamaankin. Mutta suunta kääntyy pian.
Anonyymi: Lassi 13.3.2012 10:29

Anonyymi
Isompinen asuntojen näytöissä käy muutama hassu asiakas ja tarjouksia jätetään PK seudulla -20% pyyntihinnoista.
Anonyymi: Nimetön 13.3.2012 10:30

Anonyymi
Velka on veli otettaessa ja pankinjohtajan veli on pakkohuutokaupassa.
Anonyymi: Vanhan kansan viisau 13.3.2012 10:30

Anonyymi
Tilasto saatiin Etuovesta, josta välittäjät ovat lähteneet lätkimään. Miksei yksikään uutisointi huomaa mainita tätä?
Anonyymi: Asiantuntevaa uutiso 13.3.2012 10:31

Anonyymi
Eipä näy tulevan ostettavaakaan tarjolle. Olisko syynä semmoinen juttu että kaikki kynnelle kykenevät on jo hankkineet uuden lukaalin? Vaiko ihan vaan se syy että hintojen lasku on alkanut? Kukaan ei haluaisi myydä kun ei saa enää voittoa. Pienikin korkojen nousu romauttaa koko ponzin, mutta onneksi se ei ole mahdollista kiitos EKP:n rahapainokoneen ja johdossa istuvan italialaisen Goldman Sachs pankkiirin.
Anonyymi: Rahapaino jyllää 13.3.2012 10:32

Anonyymi
Näillä koroilla on turhaa odotella hintojen laskua ainakaan pk ympäristössä.
Anonyymi: Nimetön 13.3.2012 10:34

Anonyymi
Näillä koroilla on turhaa odotella hintojen laskua ainakaan pk ympäristössä.


Tuliko ostettua liian kalliilla?
Anonyymi: Nimetön 13.3.2012 10:35

Anonyymi
Eipä tunnu olevan ostajilla kiire löytää asuntoja näillä hinnoilla.
Kauppa lähtee käytiin, kun hinnat palaavat käyvälle vuoden 2009 tasolle. Tämä tarkoittaa n.15-20% laskua nykyhinnoista
Anonyymi: Nimetön 13.3.2012 10:35
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 12
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä