Kirjaudu ▼
 

Siivooja sen näkee – näin suomalainen asuu

Lehtikuva
Siivooja sen näkee – näin suomalainen asuu
Kotisiivoojan perusasiakas on hyvin toimeentuleva perhe, joka haluaa viikkosiivouksen. Mukaan mahtuu silti kaikenlaista tapausta: vaateliaita superäitejä, ahdistuneita hamstraajia ja rappiotapauksia. Kodissa pyhin paikka on keittiö – moni haluaa, että siellä ei kosketa mihinkään. Ja niitäkin on, jotka tilaavat siivoojalta pullaa.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Nykyistä useampi ulkoistaisi siivouksen, mutta pitää sitä liian kalliina tai vierastaa ajatusta vieraasta omalla reviirillä. Koti kertoo ihmisestä ja perheen elämästä intiimejä asioita. Jos jää kiinni juoruilusta, loppuvat työt, sanovat kaikki Taloussanomien haastattelemat kotisiivousyrittäjät ja työntekijät.

Sillä siisti -ohjelman kauhukodit ovat tosi harvinaisia tapauksia, mutta niitäkin joskus tulee vastaan. Yleensä asiakkaat pitävät siisteydestä ja tilaavat siivoojan, koska oma aika ei riitä pitämään yllä omaa tasovaatimusta, eräs yrittäjä kertoo.

Pahimpia paikkoja ovat alkoholistien kodit, joihin kunta tilaa loppusiivouksen. Kun ihminen ei muuta tee kuin juo, jälki on sen mukaista. Näissä paikoissa voi mennä monta päivää, kotipalveluyrittäjä Susanna Ahonen kertoo.

Kerran jouduin itse hylkäämään asiakkaan kartoituskäynnillä: kyse oli huonokuntoisesta vanhuksesta, jonka koti oli niin kauheassa kunnossa, että tilanne ei ollut enää meidän käsissä, Ahonen sanoo.

Poikamiestä kiinnostaa
vain lopputulos

Vaativa asiakas saattaa ohjeistaa pikkutarkasti jokaisen työvaiheen ja välineen käytön ja tarkastaa joka sohvannurkan. Heidän vastakohtansa on poikamies.

  Yksin asuvat miehet ovat usein aika huolettomia, he eivät anna mitään neuvoa. He haluavat vain, että siivooja laittaa kaiken kuntoon – tuo kotiin tiettyä naisen kädenjälkeä, Ahonen sanoo.

Joskus asiakkaat kuvittelevat, että siivoojilla on ihmeaineet, jotka muuttavat kulahtaneen parketin uudeksi. Jonkin verran ristiriitoja tulee ajankäytöstä. Asiakkaat kuvittelevat, että ammattilainen tekee suursiivouksen parissa tunnissa.

 Joskus asiakas ei ymmärrä, että tuntihinta tarkoittaa tuntiveloitusta per henkilö. Ei neljän työntekijän tuntihinnaksi voi tulla 36 euroa, eräs yksityisyrittäjä kertoo.

 Asiakas haluaa puhdasta, mutta ei ymmärrä, ettei lyhyessä ajassa ehdi tehdä perusteellista siivousta. Näistä on tullut riitaa, yksi työntekijä sanoo.

Keittiöön
ei kosketa

Ahonen kohtaa silloin tällöin hamstraajatyyppejä.

He kokevat todella kiusalliseksi, että siivooja tulee omalle reviirille. Näihin tilanteisiin liittyy usein tietynlaista konsultointia. Asiakkaat ovat olleet loppujen lopuksi kiitollisia avusta. Heidän kanssaan käydään yhdessä läpi toiveita ja pois heitettäviä tavaroita ja annetaan pieniä siivoustehtäviä.

Kodin komentohuone on keittiö. Jos asiakas toivoo siivoojan jättävän jonkin paikan rauhaan, se on juuri keittiö ja sen pinnat.

– Ehkä jonkinlaisten bakteeripelkojen takia tai siksi, että tavarat voivat vaihtaa järjestystä, eräs yrittäjä epäilee.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Vaitiolosopimus
sitoo siivoojia

Internet-kyselytutkimuksen mukaan kotitalouspalvelut kiinnostavat ihmisiä paljon enemmän kuin niitä käytetään. Vastanneista lähes 80 prosenttia piti siivouspalveluita liian kalliina. Silti heidän mielestään sopiva summa, noin 20–29 euroa viikkosiivouksena, vastasi melkein palveluiden todellisia hintoja.

Viidesosa vastanneista ei uskaltaisi päästää siivoojaa kotiinsa. Alan yrittäjät tekevät yleensä salassapitosopimuksen asiakkaan kanssa.

 Mistään asiakkaiden kodeissa nähdystä ei saa puhua, edes työkavereille, eikä kertoa, keitä on asiakkaina. Ihmisillä on erittäin suuri kynnys päästää tuntematon ihminen, erityisesti vierasmaalainen, kotiinsa kun he eivät ole itse paikalla. Luottamus on tässä työssä kaikkein tärkeintä, yksi haastatelluista yrittäjistä sanoo.

Koira ulos,
pullaa pöytään

Tutkijan mukaan sekalaisten asiointipalveluiden käyttö on yleistymässä.

Kaikenlaisten asiointipalveluiden, joilla helpotetaan arkea, kuten peruskauppatavaroiden toimitus kotiin ja pesulakäynnit. Yhden hengen talouksissa ei ole välttämättä kuivaustiloja tai pesukonetta tai sitten pesula on hankalassa paikassa, Tampereen teknillisen yliopiston tutkijatohtori Tanja Tyvimaa kertoo.

Kysyntää olisi kyselyn mukaan muun muassa kodin pienille kunnostustöille ja autojen renkaiden vaihdolle. Lemmikinhoidosta ja ulkoilutuksesta ollaan valmiita maksamaan ainakin 10 euroa kerralta.

– Kaikenlaista palvelua nykypäivänä kysytään, ja kyllä me tavalla tai toisella yritämme toiveet täyttää. Melkein joka toisessa perheessä on joku lemmikki. Jos asiakas on 8 tuntia töissä ja matkat päälle, usein päästämme koiran pihalle tai käymme tarvittaessa kävelyllä, yrittäjä Ahonen sanoo.

– Usein pyydetään myös esimerkiksi, että vaatteet haetaan pesulasta tai vaihdetaan petivaatteet. Jos asiakas on sairas tai iäkäs, voin käydä kaupassa ja valmistaa kattilallisen keittoa.

– Joskus asiakas on pyytänyt, että voitko tuoda kahvia ja pullaa tullessasi. Minä voin tutuille tuoda, mutta olen ohjeistanut muita, että itse voi harkita tarvitseeko tällaiseen suostua.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (146)


Anonyymi
Meillä käy siivoja 3*6t viikossa. Vaimo ei jaksa eikä ehdi mopata 320m2. Siivoja myös pesee pyykit ja silittää minun kauluspaidat. Maksamme siivojalle vähän alle 2? tunti. Siivoja kyseli jo palkan korotusta mutta ajatellin ennen vaihtaa siivoojaa kuin maksaa lisää. Puutarhuri on erikseen ja käy kerran viikossa mutta näin talvella ei ole tarvetta.
Rahamiehet ei vouhota.
Anonyymi: Paljo kuussa(lyhenny 10.3.2012 10:00

Anonyymi
Asun Lontoossa ja minulla on kaksio, arviolta 55neliöö. Ei olisi ylitsepääsemätön urakka itsekin jynssätä tätä sinkku-huushollia silloin tällöin, mutta paljon kivempi käyttää vapaa-aika johonkin hauskaan lattian luuttuamisen sijaan, joten minulla käy siivooja. Maksan vähän päälle 20e kahdelta tunnilta joka toinen viikko. En pysty ymmärtämään miksi ihmiset uhraavat sen toisen vapaapäivän viikosta siivoamiselle ja riitelevät kumppanin kanssa kumpi tekee kotitöitä enemmän. Siivooja myös silittäisi, eihän täällä kukaan silitä kauluspaitoja itse. Pesulaan vaan silitettäväksi, vähän päälle euron kappalehintaan. Ei siellä Suomessa oikein tajuta, miten paljon helpommallakin arjesta suoriutuisi jos ei olisi niin jumittunut niihin ajatusmalleihin että meillä kyllä selvitään omin avuinkin. Mutta selvitäänkö?
Anonyymi: Hullu paljon (koti)t 10.3.2012 10:01

Anonyymi
Elämä on lyhyt. Jos siitä käyttää 20% omaisuuden kartuttamiseen, 20% kitumiseen, 20% nuorena mistään ymmärtämiseen, jää jäljelle 40% aikaa jonka voinee käyttää kokolailla haluamallaan tavalla.

Ostopalvelut ovat sitä mitä ihmiset ostavat koska muuten niitä palveluja eivät saa.

Hyvä vaimo tekee sen mitä jutun siivoojat, plus paljon muuta. Joskus tuntuu aivan kuninkaalta kun tällaisesta vaimosta pääsee nauttimaan.
Anonyymi: Jabe 10.3.2012 10:01

Anonyymi
Koti siivotaan meillä itse, koemme oman kotimme siinä määrin yksityiseksi paikaksi, että ei tunnu kivalta päästää ulkopuolista ihmista "käymään nurkkia läpi". Viikkosiivo vie yhden tunnin. Voi kamalaa.

Oman yrityksen toimisto-, sosiaali- ja verstastilat käy ulkopuolinen hoitamassa. Tämä siksi, että siellä on muutakin tekemistä ja hyvä kun saa riittämään yhdeksäntuntiseen työpäivään. Cnc-koneistamisen tuntihinta on meillä 65e ja ulkopuolinen siivooja tekee pikkuisen halvemmilla työkaluilla 30e/tunti. Ei viitsi pahemmin vehkeitä seisottaa...
Anonyymi: pajamies 10.3.2012 10:01

Anonyymi
Patalaiska eduskunta on niin monituisia välttämättömiä pykäliä jättänyt laatimatta, kun suurin osa vaalikaudesta kuluu maakuntamatkoilla äänestäjiä narr...tapaamassa.

Täten julkistan kansalaisaloitteen laiksi, herra siivotkoon vastavuoroisesti siivojansa kämpän ja laittakoon piialleen lounaan pitkän kaavan mukaan. Tämä laki olkoon sovellettavissa mihin tahansa hommatehtävään, mihin rehellinen kansalainen joutuu herran reviirillä ikinä nöyrtymään!
Anonyymi: näin säästetään raha 10.3.2012 10:07

Anonyymi
En näe mitään itseisarvoa siinä että siivoaisin, remontoisin tai vaihtaisin renkaat itse. Arvostan aikaa perheen kanssa paljon enemmän. Mikä yksinkertaisten asioiden tekemisessa itse on niin hienoa?


Onhan se noinkin, että kyllä se raha kannattaa laittaa pavaluihin, jotka helpottaa omaa elämää ja jättää aikaa tärkeämmille asioille.

Kun kaikki arkiaskareet ovat ulkoistettu palveluntuottajille, jää sitä kuuluisaa aikaa perheelle. Mikäs siinä: lapset HopLoppiin vaan ja vaimon kanssa sohvalla istuskellessa ja ravintoloissa ja elokuvissa käydessä.

Toisaalla sitten osataan tehdä renkaiden vaihtosta, remontista ja siivoamisesta itsestään perheaikaa. Lapsistakaan ei näin tule uusavuttomia niin helposti.

Kysymys ei riipu pelkästä tulotasosta. Ei rikkaalla todellakaan ole varaa ostaa kaikkea.
Anonyymi: mka111 10.3.2012 10:38

Anonyymi
Säälittäviä ihmisiä nämä, jotka eivät keksi itselleen parempaa tekemistä kuin siivoaminen haha!
Anonyymi: Tylsät 10.3.2012 10:55

Anonyymi
Ruotsissa ainakin ennen,jos ehkä vieläkin ,perussiivous tarkoitti että maalarit tuli ja veti uudet maalit paskojen päälle vuosittain ennen joulua
Anonyymi: eskovaan 10.3.2012 11:08

Anonyymi
Meillä käy siivooja. Mikään ei ole ihanampaa kuin tulla perjantaisin puhtaaseen ja raikkaantuoksuiseen kotiin raskaan työviikon jälkeen. Suosittelen kaikille muillekin!
Anonyymi: Maksoi mot 10.3.2012 11:14

Anonyymi
Tietäisittepä totuuden joidenkin varakkaiden kodeista.


Näin on tosi,oli kerran tuomarin talo.
Anonyymi: Nimetön 10.3.2012 11:29
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

16:09 Sanoman Duinhoven: Nyt on syytä optimismiin
15:36 Sulkemisuhan alla oleva Talvivaara ylitti tavoitteensa – loppuvuosi aikaa etsiä rahoitusta
15:01 Tulosjulkistaja Outotecin osake valahti rankasti pakkaselle
14:57 Air France varoittaa: Terrori-iskut karkottavat turisteja
14:44 Japanin Abe julkisti jättimäisen elvytyspaketin: 240 miljardia euroa
14:12 Outotec painui tappiolle, liikevaihto supistui selvästi
14:02 Munksjö-konserni teki tulosennätyksensä
13:25 Britannian talous odotettua paremmassa vauhdissa ennen Brexit-äänestystä
12:49 Digitoday IPhone-myynti rajussa alamäessä – "Hyviä asioita tapahtuu, kun ihmiset eivät odota mitään"
12:07 Italian ongelmapankki yrittää haalia 5 miljardia ennen perjantaita
10:57 Digitoday Teslan Autopilot ajoi ylinopeutta: Näin raju oli kuolemaan johtanut kolari
10:31 Deutsche Bankin tulos romahti
10:14 Kuluttajat luottavat enemmän Suomen kuin omaan talouteensa
09:47 Sanoma teki reippaan tulosparannuksen – kiri etenkin Suomessa
09:22 Teollisuuden luottamus heikkeni hieman
09:10 Hillary Clintonin historiallinen ehdokkuus varmistui
08:29 HS: Hallitus haluaa yrityksille ison veroalen
07:55 Applen tulos heikkeni – puhelinmyynti yli odotusten
06:05 Turkkiin pääsee nyt halvalla – aurinkotuoleista ei tarvitse tapella
26.7. Digitoday Torrent-sivuston perustajalle 150 miljoonan euron taakka – onnitteli Hollywoodia
26.7. Kesko panostaa kymmeniä miljoonia kisaan maanteiden asiakkaista
26.7. Omistajilta vihreä valo: Frankfurtin ja Lontoon pörssit yhdistyvät
26.7. Belgialainen kone kerää huomiota – teki festariväen virtsasta tuhat litraa vettä, josta pantiin olutta
26.7. Anttila aloittaa tänään konkurssialen
26.7. Mitä maksaa ajomatka Helsingistä Turkuun? Uusi sovellus laskee autosi bensakulut ja päästöt
26.7. Yle: Fennovoima alkaa tutkia uutta ydinjätteiden loppusijoituspaikkaa
26.7. Digitoday Surface Pro 3:n akku ei kestä: Mitä tekee Microsoft?
26.7. Brexit lohkaisi brittien eläkevaroja – eläkeläiset tukivat EU-eroa
26.7. Mäkkärin hampurilaisia syötiin odotuksia vähemmän
26.7. Ylituotannon uhka painaa öljyä – hinta valahti kolmen kuukauden pohjiin
Asiakastieto

Yhteistyössä