Kirjaudu ▼
 

Asuntovelkainen, katoaako verotukesi?

Asuntovelkainen, katoaako verotukesi?
Asuntolainan korkojen verovähennysoikeus pudottaa esimerkkiperheen isän veroprosenttia 3,0 prosenttiyksikköä ja äidin veroprosenttia 4,5 prosenttiyksikköä. Katso tarkemmat tiedot jutun lopusta.
Pitääkö omistusasumista tukea vai joutaako asuntolainan korkojen verovähennys jo poistaa? Tutkijoiden mukaan veroedun poistaminen voisi laskea asuntojen hintoja. Asiaa pohditaan parhaillaan valtiovarainministeriön työryhmässä. Tutkittavana on myös omistusasumisen verottaminen.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Asuntolainan verovähennys ja ajatus sen poistamisesta kuohuttaa. Julkiseen keskusteluun asian nosti syksyllä alivaltiosihteeri Martti Hetemäen työryhmä, joka puntaroi laajasti verotusta. Työ jatkuu edelleen, ja Hetemäen mukaan korkojen vähennysoikeuttta selvitetään myöhemmin tänä vuonna.

Korkovähennyksen poistaminen alentaisi tutkijoiden mukaan asuntojen hintoja. Koska niihin vaikuttaa moni muukin asia, euromääräisesti hinnat eivät välttämättä silti laskisi.

Tutkijatohtori Elias Oikarinen Turun kauppakorkeakoulusta huomauttaa, että tulevaisuuden hintakehitys voi olla mitä tahansa.

– Jos vaihtoehto a on nykyjärjestelmän jatkaminen ja b verovähennyksen poistaminen, on mahdollista, että a:ssa hinnat nousisivat tulevina vuosina esimerkiksi kymmenen prosenttia ja b:ssä viisi prosenttia.

Edun poisto voisi
vähentää asuntotarjontaa

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen erikoistutkija Tuukka Saarimaa arvioi, että asuntolainan korkojen vähennyksen poistaminen vaikuttaisi eri tavalla eri alueilla. Hän uskoo, että hinnat laskisivat eniten kasvukeskuksissa. Niissä on asunnoista eniten kysyntää, hinnat ovat kalleimmat ja verovähennyksen merkitys on suuri.

Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtajan Teemu Lehtisen mielestä julkisessa keskustelussa on liioiteltu vähennyksen vaikutusta hintoihin. Hän huomauttaa, että koska vähennys lisää asuntojen kysyntää, sen pitäisi myös lisätä näiden tarjontaa.

– Tämä purkaa vähennyksen hintavaikutusta, hän huomauttaa.

Oikarinen arvioi, että vähennyksen poistamisesta koituva hintojen lasku voisi pienentää asuntojen tarjontaa ja nostaa vuokria vapaarahoitteisilla markkinoilla.

Yhtäkkinen poisto
olisi epäreilua

Korkojen vähennysoikeus ei ole yksinkertainen eikä yksittäinen asia, vaan osa asumisen verotusta. Turun kauppakorkeakoulun Oikarisen mielestä on syytä keskustella siitä, pitääkö omistusasumista tukea näin paljon kuin nyt ja paljonko tuki maksaa.

Hänestä varsinainen omistusasumisen veroetu on laskennallisen vuokratuoton ja omistusasunnon myyntivoiton verottomuus, sillä muillakin sijoitusmuodoilla kuin omistusasumisella on korkojen vähennysoikeutta vastaava etu.

Veronmaksajain Lehtinen kannattaa vähennyksen säilyttämistä. Oikarinen ei ole puolesta eikä vastaan, mutta painottaa, että verotuksen mahdollinen uudistaminen pitää tehdä kunnolla ja siirtymäaikojen pitää olla pitkiä.

– Jos korkovähennys poistettaisiin yhtäkkiä, etenkin juuri asunnon ostaneet kärsisivät, sillä he olisivat maksaneet asunnostaan tavallaan liikaa. Isossa asunnossa ylimäärä voi olla pitkälti yli kymmenen tuhatta euroa, hän huomauttaa.

Varakkaimmat eivät
tarvitse lainaa

VATTin Saarimaan mielestä vähennyksen poistamisessa ei välttämättä ole järkeä.

– Jos vähennys poistetaan, omistusasumisesta tehdään entistä kalliimpaa niille, jotka tarvitsevat lainan.

Lehtinen muistuttaa, että osa asunnon ostajista on niin varakkaita, että he voivat rahoittaa kaupan itse, joten vähennys parantaa asuntolainaa tarvitsevan asemaa suhteessa muihin asunnonostajiin.

– Kyllä vähennyksen jälkeenkin jää maksettavaa. Tuskin kukaan ihan huvikseen ottaa asuntolainaa, hän lisää.

Omistusasuminen
verolle?

Asuntolainan korkojen verovähennys koskee monia. Suomalaisista 70 prosenttia asuu omistusasunnoissa ja Finanssialan keskusliiton mukaan noin 1,2 miljoonalla on asuntolainaa.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Koska asuntovelat ovat suurentuneet 2000-luvulla, verovähennyksen tuoma meno valtiolle kasvanut. Vuonna 2007 korkovähennyksiä tehtiin noin 660 miljoonan euron arvosta, ja  vuonna 2008 880 miljoonan euron arvosta. Viime vuoden summa todennäköisesti laski jonkin verran korkojen alenemisen takia.

Asuntovelan verovähennystä pidetään saavutettuna etuna ja harva poliitikko tohtii kannattaa sitä. Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes ehdotti vähennysoikeuden rajaamista ensiasunnon ostajiin kymmenen vuotta sitten ollessaan toinen valtionvarainministeri. Hän sai osakseen melkoisen kritiikin ryöpyn.

Alivaltiosihteeri Hetemäki ei halua keskustella asumiseen liittyvästä verotuksesta tässä vaiheessa työryhmän työtä. Hänen mukaansa verotyöryhmän nettisivuille yritetään saada tutkijoiden analyysi asumisen verokohtelun näkökulmista.

Siihen liittyy muun muassa vuokralla ja omistusasumisessa asumisen neutraalisuus ja se, millä tavalla yhteiskunta tukee eri asumismuotoja. Käytännössä tämä tarkoittaa kysymystä siitä, pitäisikö omassa asunnossa asumista verottaa?

Hetemäki myöntää, että jos jo korkovähennyksen poistamisesta puhuminen kuohuttaa kansalaisia, vielä suurempi kohu nousisi, jos omistusasumista alettaisiin verottaa.

– Näin on. Siksi asiaa täytyy katsoa monesta näkökulmasta enkä halua millään tavoin ennakoida lopputulosta, hän lisää.

 Katso tästä miten asuntolainan korkovähennys pudottaa veroprosenttia.

Kuvan esimerkki:
Kuvan kaksilapsisen esimerkkiperheen miehen tulot ovat 60 000 euroa vuodessa ja naisen 40 000 euroa. Asuntolainan korkojen veroetu on suurimmillaan 1 400 euroa. Molemmat puolisot saavat vähennyksen. Ensimmäisestä ja toisesta lapsesta enimmäismäärä kasvaa 400 euroa eli perhe voi vähentää yhteensä 3 600 euroa joka vuosi. Määrä tulee täyteen, jos perheellä on 250 000 euron 20 vuoden annuiteettilaina ja sen korko ensimmäisenä vuonna on 5,3 prosenttia. Miehen veroprosentti pienenee korkovähennyksen ansiosta 36,9 prosentista 33,9 prosenttiin ja naisen 30,9 prosentista 26,4 prosenttiin.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (362)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 37
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Viiko kuuma vinkki: Muuta ulkomaille, siellä ei nosteta veroja joka päivä.
Anonyymi: Weeks hotties presen 20.2.2010 6:34

Anonyymi
muillakin sijoitusmuodoilla kuin omistusasumisella on korkojen vähennysoikeutta vastaava etu.


Tässä ollaan asian ytimessä.

Jos vähennys poistetaan, omistusasumisesta tehdään entistä kalliimpaa niille, jotka tarvitsevat lainan.


Ensimmäisen lainauksen hengessä täydentäisin tätä niin, että jos vähennys poistetaan, omistusasumisesta tehdään entistä kalliimpaa niille, jotka eivät voi verotuksessa esittää asuntolainaansa sijoituslainana.

Asuntolainan korkovähennyksen poisto olisi selkeä tulonsiirto keskiluokalta varakkaalle luokalle, koska useita asuntoja ja/tai paljon osakevarallisuutta omistavat voivat aina verotuksessa kohdistaa lainansa sijoituslainaksi ja saada siten lainasta täyden verovähennyksen pääomatuloista.
Anonyymi: Eki 20.2.2010 6:37

Anonyymi
On päivänselvää että lama ja velka-Suomen vaalienjälkeinen hallitus joutuu talouspaineessa poistamaan asuntolainojen korkojen verovähennysoikeuden, se syö valtion verotuloja, syrjii vuokralla asuvia ja lisäksi nostaa keinotekoisesti asuntojen hintoja.
Anonyymi: Monia syitä poistoon 20.2.2010 6:39

Anonyymi
On kohtuutonta,että Suomalaisia suunnitellaan verotettavaksi omassa asunnossa asumisesta.
Hallinto on kansalaisia varten,ei kansa hallintoa varten.
Anonyymi: Hoikkapoika 20.2.2010 6:41

Anonyymi
"Ladies And Gentlemen" odotettavissa suurta sirkushuvia, kun valtion talouden tasapainottaminen alkaa. Leikkaus tarvetta on paljon ja politikot tulevat järjestämään suurta draamaa.. keneltä otetan ja kuinka paljon ?

Varmaa on, että "reiluja" leikkauskohteita ei ole olemassakaan ja jokaisella liikeellä on vastaliikkeensä... esim. jos verot tai kulut nousee, niin sinun pitää miettiä taisteletko, pakenetko... vai antaudutko ?
Anonyymi: fight-or-flight 20.2.2010 6:47

Anonyymi
Jos omistusasunnon korkovähennys poistuu, mutta sijoitusasunnoissa se säilyy, kannattaisi kaikkien tietenkin siirtyä "paperilla" vuokralaisiksi.

Vähän venkoilua bulvaanien kanssa ja laskeskelua siinä pitää tehdä, mutta lopputuloksena olisi että saat edelleen korkovähennyksen muttet kuitenkaan maksa ylimääräistä pääomatuloveroa. Vuokrana-antajana voit vähentää vielä remontit, uudet kodinkoneet ja huonekalut myöskin verotuksessa.

Kyllä valtio on tyhmä jos korkovähennystä lähtee poistamaan. Ei se mitään auta.
Anonyymi: vuokranantaja 20.2.2010 6:59

Anonyymi
Se on varma että tuo etu leikataan pois lopullisesti - rahanjako on loppunut rosenttien muodossa.

On kohtuutonta,että Suomalaisia suunnitellaan verotettavaksi omassa asunnossa asumisesta. Hallinto on kansalaisia varten,ei kansa hallintoa varten.
Maksan joo kiinteistöveroa omakotiasumisesta 500 EUR vuodessa
joten tasavertaisuuden nimissä muutkin samaan koriin kiitos
Anonyymi: Jep 20.2.2010 7:05

Anonyymi
On käsittämätöntä että Suomeen on aikanaan luotu verovähennys joka tukee Antti ja Anna Asunnonvaihtajien jatkuvaa asunnonvaihtorumbaa ja NOSTAA siinä sivussa myös keinotekoisesti asuntojen yleistä hintatasoa joka ei pitkässä juoksussa ole kenenkään etu?
Anonyymi: Väärää asuntopolitii 20.2.2010 7:10

Anonyymi
Ostakaa käteisellä niin ei lainarahalla tarvii sählätä.
Anonyymi: ? 20.2.2010 7:34

Anonyymi
Kyllä sen saisi poistaa, täysin typerä systeemi.
Anonyymi: asuntovelkainen 20.2.2010 7:39
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 37
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä