Kirjaudu ▼
 

Löytyykö kodistasi raksamiehen kosto?

Taloussanomat
Löytyykö kodistasi raksamiehen kosto?
Jotkut rakennusmiehet alkoivat viime syksynä purkaa pahaa oloaan tekemällä salaa kiusaa tulevien ökytalojen asukkaille. Kymmenistä uudisrakennuksista on nyt jälkeenpäin löytynyt merkkejä tahallisista vahingonteoista tai jäynistä.
3.4.2009 12:13
Petri Korhonen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Ilmeisesti viime kesän jälkeen suhdanteiden hiipuessa joidenkin rakennustyöntekijöiden harmitus tai ahdistus alkoi lisääntyä. Kiusaus tehdä käytännön piloja työnantajalle tai äveriäiden asuntojen tuleville asukkaille näyttää nousseen liian kovaksi.

Pääkaupunkiseudun rakennusyhtiöiden tarkastajilla, isännöitsijöillä ja asukkailla riittää kertomuksia tänä talvena tehdyistä uudisasunto- ja remonttilöydöistä. Pahimpia tai parhaimpia tapauksia yhtiöt eivät edes halua paljastaa, koska asuntoja on yhä niin paljon myymättä.

Vastavalmistuneen pientalon väliseinän sisältä löytyi läjäpäin evästähteitä, puoliksi syötyjä hampurilaisaterioita kääreineen kaikkineen. Asukas ja isännöitsijä olivat jo epäilleet, että pistorasioiden aukoista ajoittain lemahteleva haju johtuisi kuolleesta jyrsijästä.

Paritalossa kaapiston piiloon jäävään takaseinään oli piirrelty törkeyksiä, jotka paljastuivat vasta kun asukas järjesteli kaapiston paikkoja uudelleen.

Kerrostaloasunnon vesiputket lorottivat osan sisällöstään alakertaan, koska yksi ratkaiseva muhviliitos oli jätetty välistä pois.

Olohuoneen uusitun lautalattian alle oli jätetty vanhat virtsaiset työhaalarit.

Kylpyhuoneremontin jäljiltä WC-pytyn vesisäiliön sisältä löytyi tyhjiä viinapulloja.

Osa näistä kymmenistä tapauksista selittyy varmasti unohduksilla ja kiireessä tehdyillä vahingoilla, mutta monet ovat tarkoituksellisia tekoja.

Kätkettyjä jäyniä on löytynyt tavanomaista enemmän sellaisilta työmailta, joiden urakkaporukat ovat tienneet joutuvansa kilometritehtaalle työn valmistuttua.

Jos uudisrakennukset ovat jääneet myymättä, kaikki seinientakaiset jekut eivät ole välttämättä edes paljastuneet.

Nyt tilanne on
paranemassa

Rakennusteollisuuden Uudenmaan piirin aluepäällikkö Hannu J. Mäkinen uskoo, että kyse on hyvin harvinaisista yksittäistapauksista. Hän arvelee, että kyseessä on poikkeuksellisten aikojen synnyttämä ilmiö, joka katoaa pian.

– Ihmismieli nyt vain on sellainen. Jos työt päättyvät epämiellyttävässä tilanteessa, jotkut purkavat pahaa oloaan hölmöilemällä, hän sanoo.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Enimmäkseen ilkivaltaa löytyy tilapäistyövoiman jäljiltä. Vielä viime vuonna rakennuskohteisiin jouduttiin ottamaan työntekijöitä sieltä mistä vain saatiin, taidoista huolimatta. Hanttiväki myös sai lähteä kesällä ensimmäisenä, kun työt alkoivat vähetä.

– Nyt alalla on aivan eri tilanne. Kentältä tulleiden viestien perusteella jäljellä olevien ammattilaisten työmoraali on erittäin hyvä, ja porukka haluaa näyttää miten hyvää jälkeä osaa tehdä, Mäkinen kertoo.

Vahingonteoista on yleensä turha lähteä käräjöimään.

– Ikävä kyllä, korvausten saamiseen ei tällaisissa pienissä tapauksissa ole juuri mitään keinoa. Syyllisten löytäminen on usein mahdotonta, koska työporukat ovat hajonneet ajat sitten. Ja näyttökin on vaikeaa: miten hinnoitella jostain rumasta piirroksesta tullutta mielipahaa, Hannu J. Mäkinen sanoo.

Harmin paikka,
ei muuta

Kiinteistöliitto rinnastaa rakennus- tai remonttijäynät graffitien kaltaiseen ilkivaltaan. Jos tempuista on aiheutunut oikeita vaurioita asunnolle, niistä vastaa lopulta rakennuttaja.

– Taloyhtiön kannalta rakennuttaja ja remonteissa urakoitsija ovat vastuussa siitä, että työ tulee tehtyä hyväksytysti. Kun kyse on tämänkaltaisesta virheestä, sillä ei ole periaatteessa väliä löytyykö se uudisrakennuksesta takuuaikana tai sen jälkeen, sanoo Kiinteistöliiton pääjuristi Anu Kärkkäinen.

Monet puutteet paljastuvat muiden takuukorjausten tai vuositarkastusten yhteydessä. Kärkkäinen muistuttaa, että virheistä pitää reklamoida heti.

– Korvausten saaminen voi olla hankalaa, jos urakoitsija on ehtinyt mennä konkurssiin, hän myöntää. Remontinjälkeisten tarkastusten huolellisuus onkin siksi erityisen tärkeää.

Onneksi useimmista raksajäynistä taloyhtiöt ja asukkaat selviävät pienellä ärtymyksellä. Todellisia, isoja jälkikorjauksia vaativia rikollisia tihutöitä tehdään rakennustyömailla erittäin harvoin.

3.4.2009 12:13
Petri Korhonen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (289)


Anonyymi
Kysymys: mitkä talot ovat vielä pystyssä vuonna 2050?

VASTAUS: ENNEN 1970 RAKENNETUT TALOT
Anonyymi: OIKEIN 3.4.2009 12:43

Anonyymi
Se on niin, että virtsainen haalari on Suomen kansainvälisimmän virolaisen ammattimiehen optio.

Oliko muuten Liliuksen seinässä?
Anonyymi: Pärkkele 3.4.2009 12:45

Anonyymi
Jos ammattietiikka tökkii on väärällä alalla!
Anonyymi: En tiedä mitään oon 3.4.2009 12:47

Anonyymi
Ammattietiikka tökkii monella alalla!
Anonyymi: Laatu painuu nollaan 3.4.2009 12:48

Anonyymi
Mitä kehtaako joku vielä tunnustaa olevansa KTM ja halveerata samassalauseessa raksamiehiä???
Anonyymi: heh 3.4.2009 12:48

Anonyymi
Vai että silleen. On raksamiehet huumori poikia. Ihan kun se olisi talon omistajan vika, jos työmiehet joutuu km tehtaalle.Rakennusmiehet ja naiset kääntykää teidän työnantajan puoleen jos ahdistaa koska rakennuttajat on viimeisten hyvien vuosien aikana vetänyt melkoiset voitot urakoista, että huhheijaa. Älkää kostako asiakkaille ne ovat syyttömiä teidän lomautuksiin ja irtisanomisiin.
Anonyymi: anatoli 3.4.2009 12:49

Anonyymi
Jos on tarvetta purkaa pahaa mieltä, niin voi ostaa nyrkkeilysäkin ja liimata siihen kuvan (usein oma kuva on paras)ja poksautella. Se helpottanee. Niin, ei pidä mennä sitten oikeasti ketään lyömään.
Anonyymi: Ihmettelijä 3.4.2009 12:49

Anonyymi
Ennen timpuri oli ammattimies, joka olisi ennemmin viiltänyt ranteensa auki kuin jättänyt jälkeensä sutta. Nyt käydään AMK't sun muut PIS(S)A-testatut laitokset ja ollaan teknikkoa, rakennusalan "asiantuntijaa" ym. "huippuosaajaa" - ja jälki on sen mukaista, että tämä KTM tekee rempat ennemmin itse kuin palkkaa hommaan sikahintaisen tumpelojuoppoporukan.Ei pidä paikkaansa. Ennen esim muurarit laittoivat piippuun lasilevyn varmistaakseen viimeisen palkanmaksun. Pahimmat rakennusmiehet ovat riitauduttuaan jättäneet kirkon ukkosenjohdattimen liitoksen kiinnittämättä, jolloin kirkko paloi seuraavan ison ukkosen sattuessa kohdalle.Tiedän maalarin joka on maalannut sodan jälkeen ökytalon sisäseinät asiakkaan vaatimuksesta mustaksi. Joku toinen olisi kieltäytynyt, mutta kun toisella on rahaa, niin maksakoot ja kyllä sen seinän uudelleen maalaaminen maksoikin omistajalle, mutta oppipahan maalarimestaria uskomaan.


>Ei pidä paikkaansa.

No, haistakoot sitten vanhatkin mestarit p**a!

Teen kaiken itse = LAATU
Anonyymi: KTM 3.4.2009 12:50

Anonyymi
Tilanne ei parane sillä että pomo kerää voitot ja duunari jää nuolemaan näppejään!
Anonyymi: Globalisaatio vaatii 3.4.2009 12:50

Anonyymi
Miksi otetaan töihin, nytkin lama-aikana, halpaa "virolaista" työvoimaa
Laadukasta, tehokasta ja ahkeraa työvoimaa on nyt tarjolla.
Anonyymi: xx 3.4.2009 12:52
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä