Kirjaudu ▼
 

Löytyykö kodistasi raksamiehen kosto?

Taloussanomat
Löytyykö kodistasi raksamiehen kosto?
Jotkut rakennusmiehet alkoivat viime syksynä purkaa pahaa oloaan tekemällä salaa kiusaa tulevien ökytalojen asukkaille. Kymmenistä uudisrakennuksista on nyt jälkeenpäin löytynyt merkkejä tahallisista vahingonteoista tai jäynistä.
3.4.2009 12:13
Petri Korhonen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Ilmeisesti viime kesän jälkeen suhdanteiden hiipuessa joidenkin rakennustyöntekijöiden harmitus tai ahdistus alkoi lisääntyä. Kiusaus tehdä käytännön piloja työnantajalle tai äveriäiden asuntojen tuleville asukkaille näyttää nousseen liian kovaksi.

Pääkaupunkiseudun rakennusyhtiöiden tarkastajilla, isännöitsijöillä ja asukkailla riittää kertomuksia tänä talvena tehdyistä uudisasunto- ja remonttilöydöistä. Pahimpia tai parhaimpia tapauksia yhtiöt eivät edes halua paljastaa, koska asuntoja on yhä niin paljon myymättä.

Vastavalmistuneen pientalon väliseinän sisältä löytyi läjäpäin evästähteitä, puoliksi syötyjä hampurilaisaterioita kääreineen kaikkineen. Asukas ja isännöitsijä olivat jo epäilleet, että pistorasioiden aukoista ajoittain lemahteleva haju johtuisi kuolleesta jyrsijästä.

Paritalossa kaapiston piiloon jäävään takaseinään oli piirrelty törkeyksiä, jotka paljastuivat vasta kun asukas järjesteli kaapiston paikkoja uudelleen.

Kerrostaloasunnon vesiputket lorottivat osan sisällöstään alakertaan, koska yksi ratkaiseva muhviliitos oli jätetty välistä pois.

Olohuoneen uusitun lautalattian alle oli jätetty vanhat virtsaiset työhaalarit.

Kylpyhuoneremontin jäljiltä WC-pytyn vesisäiliön sisältä löytyi tyhjiä viinapulloja.

Osa näistä kymmenistä tapauksista selittyy varmasti unohduksilla ja kiireessä tehdyillä vahingoilla, mutta monet ovat tarkoituksellisia tekoja.

Kätkettyjä jäyniä on löytynyt tavanomaista enemmän sellaisilta työmailta, joiden urakkaporukat ovat tienneet joutuvansa kilometritehtaalle työn valmistuttua.

Jos uudisrakennukset ovat jääneet myymättä, kaikki seinientakaiset jekut eivät ole välttämättä edes paljastuneet.

Nyt tilanne on
paranemassa

Rakennusteollisuuden Uudenmaan piirin aluepäällikkö Hannu J. Mäkinen uskoo, että kyse on hyvin harvinaisista yksittäistapauksista. Hän arvelee, että kyseessä on poikkeuksellisten aikojen synnyttämä ilmiö, joka katoaa pian.

– Ihmismieli nyt vain on sellainen. Jos työt päättyvät epämiellyttävässä tilanteessa, jotkut purkavat pahaa oloaan hölmöilemällä, hän sanoo.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Enimmäkseen ilkivaltaa löytyy tilapäistyövoiman jäljiltä. Vielä viime vuonna rakennuskohteisiin jouduttiin ottamaan työntekijöitä sieltä mistä vain saatiin, taidoista huolimatta. Hanttiväki myös sai lähteä kesällä ensimmäisenä, kun työt alkoivat vähetä.

– Nyt alalla on aivan eri tilanne. Kentältä tulleiden viestien perusteella jäljellä olevien ammattilaisten työmoraali on erittäin hyvä, ja porukka haluaa näyttää miten hyvää jälkeä osaa tehdä, Mäkinen kertoo.

Vahingonteoista on yleensä turha lähteä käräjöimään.

– Ikävä kyllä, korvausten saamiseen ei tällaisissa pienissä tapauksissa ole juuri mitään keinoa. Syyllisten löytäminen on usein mahdotonta, koska työporukat ovat hajonneet ajat sitten. Ja näyttökin on vaikeaa: miten hinnoitella jostain rumasta piirroksesta tullutta mielipahaa, Hannu J. Mäkinen sanoo.

Harmin paikka,
ei muuta

Kiinteistöliitto rinnastaa rakennus- tai remonttijäynät graffitien kaltaiseen ilkivaltaan. Jos tempuista on aiheutunut oikeita vaurioita asunnolle, niistä vastaa lopulta rakennuttaja.

– Taloyhtiön kannalta rakennuttaja ja remonteissa urakoitsija ovat vastuussa siitä, että työ tulee tehtyä hyväksytysti. Kun kyse on tämänkaltaisesta virheestä, sillä ei ole periaatteessa väliä löytyykö se uudisrakennuksesta takuuaikana tai sen jälkeen, sanoo Kiinteistöliiton pääjuristi Anu Kärkkäinen.

Monet puutteet paljastuvat muiden takuukorjausten tai vuositarkastusten yhteydessä. Kärkkäinen muistuttaa, että virheistä pitää reklamoida heti.

– Korvausten saaminen voi olla hankalaa, jos urakoitsija on ehtinyt mennä konkurssiin, hän myöntää. Remontinjälkeisten tarkastusten huolellisuus onkin siksi erityisen tärkeää.

Onneksi useimmista raksajäynistä taloyhtiöt ja asukkaat selviävät pienellä ärtymyksellä. Todellisia, isoja jälkikorjauksia vaativia rikollisia tihutöitä tehdään rakennustyömailla erittäin harvoin.

3.4.2009 12:13
Petri Korhonen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (289)


Anonyymi
Ennen timpuri oli ammattimies, joka olisi ennemmin viiltänyt ranteensa auki kuin jättänyt jälkeensä sutta.

Nyt käydään AMK't sun muut PIS(S)A-testatut laitokset ja ollaan teknikkoa, rakennusalan "asiantuntijaa" ym. "huippuosaajaa" -
ja jälki on sen mukaista, että tämä KTM tekee rempat ennemmin itse kuin palkkaa hommaan sikahintaisen tumpelojuoppoporukan.


Ei pidä paikkaansa. Ennen esim muurarit laittoivat piippuun lasilevyn varmistaakseen viimeisen palkanmaksun. Pahimmat rakennusmiehet ovat riitauduttuaan jättäneet kirkon ukkosenjohdattimen liitoksen kiinnittämättä, jolloin kirkko paloi seuraavan ison ukkosen sattuessa kohdalle.

Tiedän maalarin joka on maalannut sodan jälkeen ökytalon sisäseinät asiakkaan vaatimuksesta mustaksi. Joku toinen olisi kieltäytynyt, mutta kun toisella on rahaa, niin maksakoot ja kyllä sen seinän uudelleen maalaaminen maksoikin omistajalle, mutta oppipahan maalarimestaria uskomaan.
Anonyymi: Mie Itte 3.4.2009 12:35

Anonyymi
Joillain työmailla mm. määräaikaisia ja vuokratyövoimaa kohdellaan todella ala-arvoisesti. Huudetaan päin naamaa ja nimitellään aikuisia ihmisiä! Se on helppoa, jos toinen voidaa pistää pihalle heti pienestäkin vastalauseesta. Jotkut työnjohtajat tekevät tätä pelkästään sadistisuuttaan, edes työvirheitä tai laiskottelua ei tarvita perusteeksi. Niin se metsä sitten vastaa, kuin sinne huudetaan!


Käykää sitten tekemässä ne jäynät sinne työnjohtajan kämppään!
Anonyymi: Nimetön 3.4.2009 12:35

Anonyymi
Pöh, kysehän on ihan normaalista suomalaisesta laadusta.
Anonyymi: AlienScum 3.4.2009 12:36

Anonyymi
Ihan oikein kaikille toopeille, jotka on ostaneet noita valmiiksi mätiä ylihinnoiteltuja kupla-asuntoja hirveällä velalla kuvitellen olevansa jotain uutta toivotalkoiden tarkoittamaan yläluokkaa.

Sitä saa mitä tilaa!
Anonyymi: Ihan oikein teille 3.4.2009 12:37

Anonyymi
Olemalla itse paikalla vaikka tekemättä mitään säästää paljon!
Anonyymi: Kukaan ei voi tietää 3.4.2009 12:38

Anonyymi
Miksi otetaan töihin, nytkin lama-aikana, halpaa "virolaista" työvoimaa pimeällä palkalla?
Asuntojen rakentamisaikana pitää olla koko ajan tarkastaja hereillä. Jokaisessa rakennuksessahan tulee olla valvoja, mutta jos valvoja ei valvo virheitä tehdään. Rakennutajat vastuuseen virheistä.
Anonyymi: Ei hyvää mainosta ty 3.4.2009 12:38

Anonyymi
Justiinsa tuli telkusta joku typerä kodinehostus myyntiin -ohjelma, jossa Teukka pisti tuunaten vajaan miljoonan euron pirttiä.2 vuotta vanha luksusmörskä, ja sisäseinien kyrpokkilevyt halki joka puolelta. Ei muuta kun silotetta pintaan vaan.En kyllä rahamiehenä ostaisi jos tuon telkusta olisin nähnyt. Jos seinät vaappuu noinkin paljon, voi olettaa että vaappuu vähän muuallakin rakenteissa.


Omatoimiset amatöörirakentajat ovat pahimmasta päästä.

Täytyy nyt kyllä vähän oikaista sun kommenttiasi nähtyä ohjelman. Jos vähäänkään tajuu mitään rakentamisesta niin kyseiset halkeamat eivät johtuneet mistään gyproccien liikkeistä vaan laastin halkeamat johtuneet siitä, että maalattu vielä kuivuvan tasoitteen päälle. Kuivuessaan halkeillut. Lopettakaa nyt toi gyproc paskanjauhanta. Kyseinen tuote on hyvä ja sitä löytyy joka helvetin talosta jopa vanhoistakin kun sitä on remppojen myötä sinne tungettu.

Itse talo ohjelmassa oli todella ylihinnoiteltu. Keskelle metsää pusattu kerrostalo, kaukana rannoista.

HYVÄ ESIMERKKI MITÄ METSÄÄN RAKENTAMINEN TEKEE PERHEELLE. VAIMO JA MIES HAVAHTUIVAT KAHDEN LAPSEN KANSSA JO PARIN VUODEN KULUTTUA RAKENTAMISESTA MITÄ TUSKAA ON ASUA KAUKANA TÖISTÄ JA HYVISTÄ PALVELUISTA, JOKU HYVÄUSKOINEN HÖLMÄ OSTAA VARMAAN TUON JA MYY TAAS PARIN VUODEN KULUTTUA.
Anonyymi: KORJAUS 3.4.2009 12:39

Anonyymi
"...Pahimpia tai parhaimpia tapauksia yhtiöt eivät edes halua paljastaa, koska asuntoja on yhä niin paljon myymättä."

Haluavat laittaa siis ensin vahingon kiertämään. Idiootit.
Anonyymi: Perskärpänen 3.4.2009 12:41

Anonyymi
Johtajia on aina muotia haukkua mutta ei näytä duunarin moraalikaan korkealla aina olevan.


Kuinka niin? Samantasoistahan käyttäytymistä työntekijöiltä tuo on kuin työmaajohtajien ja yritysten toiminta. Pyöritetään hommia alihankintana veroja kiertäen ja jätetään pahimmillaan eläkemaksut hoitamatta. Miten muka siinä työntekijän moraalilta voisi odottaa muuta kuin kurin palautusta? Ikävä kyllä työntekijällä ei ole muuta tapaa opettaa työnantajaansa, vaikka samalla sahaisi omaa oksaansa. Etenkin kun oksa vaihtuu useamman kerran vuodessa, edellisen katkettua verottajan tarkastukseen tai johdon siivottua kassan velkojien nenän edestä.

Lojaalisuutta saa osoittamalla itsekkin lojaallisuutta.
Anonyymi: Mie itte 3.4.2009 12:42

Anonyymi
Rakensin vuonna 2004 ja jo tuolloin oli nähtävillä että lähes puolet raksamiehistä oli moraaliltaan silla tasolla, että olisi voinut viedä saunan taakse ja... Näillä "ammatimiehillä" ei ollut (eikä ole) mitään ammattiylpeyttä eikä kunnioitusta toisen omaisuutta kohtaan.

Kun väki raksoilla vähenee, niin tämä kuonahan sieltä (toivottavasti) poistuu ensimmäisenä. Ja toivoa sopii etteivät nämä mätämunat enää raksoille koskaan palaa takaisin.
Anonyymi: "älä tule minul 3.4.2009 12:43
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

09:27 Lehto rakentaa majoitustilat 1000:lle ydinvoimalatyömaan työntekijälle
08:32 Kone sai suuren tilauksen – yli 200 hissiä Kiinaan
08:23 KL: Vuokra-asuntojen omistajat syyttävät kuntia vuokrien noususta
07:51 LM:n kysely: Haastajat jäävät kauas Rinteestä
07:12 Kolumni Navigaattori ajaa kartan ohi
06:04 Digitoday Syyte rapsahti porilaisnaiselle: Julkaisi valheellisia tietoja Kuvake.netissä
06:01 Analyysi Menetetyn vuosikymmenen saldo: valtionvelka kolminkertaistui – työttömyys ei selitä
25.8. Uutuuskoneen lentoja perutaan – syöpyvätkö moottorit?
25.8. Kuluttaja, näin verkkokauppa houkuttelee sinua ostoksille
25.8. Digitoday Kuorma-auton kuljettaja aiheutti liikennekuoleman: Pelasi kohupeliä
25.8. Digitoday Loppu nettiriesalle? Google alkaa rangaista näitä verkkosivuja
25.8. Uber maksaa kuskeille tukiaisia – teki alkuvuonna miljarditappion
25.8. Terrori-iskut herättivät: Auttaako matkavakuutus?
25.8. Puola myi ensimmäiset juan-lainansa
25.8. Ilta-Sanomat Verottomana käteen 560 €/kk – 2000 suomalaista mukaan perustulokokeiluun
25.8. Onnibus.com hyväksyy kilpailijan lipun Porvoon ja Helsingin välillä
25.8. Senttiosake FIT Biotech nousukiidossa pörssissä – teräsyhtiöt painuvat
25.8. Digitoday Facebookin mieli muuttui: Alkaa hyödyntää Whatsapp-tietoa mainonnassa
25.8. Digitoday Pirate Bay -Sunde vaatii tuomionsa purkua ja korvauksia suomalaisilta levy-yhtiöiltä
25.8. Mediatalot perustavat yhteisen digimainonnan markkinapaikan
25.8. Pörssikauppa Finnlinesin osakkeella loppui tänään
25.8. Posti aloittaa taas yt:t – nyt syynä Anttilan konkurssi
25.8. Antti Riivarista Patentti- ja rekisterihallituksen uusi pääjohtaja
25.8. Analyysi Leimaako pitkäaikaistyöttömyys ihmisen? – "Yhtä yleistä kuin rasismi"
25.8. Kone tekee jättikaupat kiinalaisesta GiantKoneesta
25.8. Palkansaajien ansiot nousivat – aloissa on eroja
25.8. Digitoday Uskomatonta mutta totta: Reititin tunnistaa sinut kävelystä ja lukee huulilta
25.8. Saksalaisyritysten näkymät odotettua heikommat
25.8. Digitoday Nyt ei hyvältä näytä: Jopa Applen perustaja varoittaa iPhone-uudistuksesta
25.8. Suomen uudet vientiyritykset poikkeavat vanhoista
Asiakastieto

Yhteistyössä